Обележавање 200 година од смрти вође Првог српског устанка Карађорђа Петровића обележено је данас на Опленцу.

Свечаној церемонији која је почела полагањем венаца, а настављена пригодним уметничким програмом присуствовао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Он је у обраћању присутнима рекао да вођа устаника Карађорђе није дочекао да види слободну Србију, али је уградио себе у темеље српске државе.

Вожд Карађорђе убијен је на данашњи дан 1817. године код Велике плане у Радовањском лугу.

ЂОРЂЕВИЋ НА КОМЕМОРАЦИЈИ НА ОПЛЕНЦУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, предводио је данас на Опленцу, код Тополе, државну комеморативну церемонију поводом обележавања 200. годишњице од смрти вожда Ђорђа Петровића.

Након полагања венаца крај саркофага вожда Карађорђа, министар Ђорђевић се обратио присутнима и подсетио да је на данашњи дан, пре два века, убијен „човек који је дао огроман допринос да тешка времена позне турске владавине оду у историју.“

Он је рекао да је Карађорђе био и остао синоним за народног вођу, великог борца, идол и инспирација генерацијама које су дошле после њега, и да је сањао снове о поносној и слободној Србији.

Ђорђевић је рекао да се историјски датуми обележавају и да се традиција негује „како бисмо се сећали оних без којих држава коју данас имамо не би могла бити створена“ и подсетио да је Карађорђе био више од војсковође, зачетник српске државне управе у времену кад су се оснивали судови, поште, војска и школе.

Министар Ђорђевић је обраћање закључио речима да „упркос томе што је Карађорђе убијен, нико није никад успео да убије нашу одлучност да живимо у слободној држави Србији“, саопштено је из тог ресора.

Уз државне и војне почасти, крај саркофага вожда Карађорђа венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола, као и удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.