Масакр без казне

Д. ЗЕЧЕВИЋ

23. 07. 2017. у 12:46

У Старом Грацком обележено осамнаест година од убиства четрнаест жетелаца. Породице очекују да случај преузме Специјални суд за злочине ОВК

Масакр без казне

ПАРАСТОСОМ у Старом Грацком код Липљана данас је обележено 18 година од убиства 14 жетелаца који су измасакрирани на њиви 1999. године док су сабирали жито, а за тај тежак злочин још нико није одговарао.

Парастосу су присуствовале породице настрадилх, преостали Срби у Старом Грацком, представници Владе Србије, локалних институција, Српске листе...

Годишњица убиства у Старом Грацком и ове године обележена је пред спомен-плочом на школи у центру села, где су одржани парастос и помен који је служио владика рашко-призренски Теодосије.

Чланови породица услед обуставе истраге очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК.

- За три дана мој брат би напунио 36 година. Али пре осамнаест година уместо да славимо његово пунолетство плакали смо на његовој сахрани. Други пут сам га сахранила када је маја месеца ове године обустављена истрага, а пре неколико дана доживела сам још један шок одговором тужиоца Еулекса да нема доказа иако је код једног од осумњичених пронађен пиштољ.

Док једном руком брише сузе са лица, Славица Јанићијевић Поповић (45) у другој руци држи папир, одговор тужиоца Чарлса Хардвеја на њено питање зашто је истрага о масакру над жетеоцима у Старом Грацком обустављена.

- Жив у земљу не може, али живим са болом да убице мојих синова слободно ходају док они труну под земљом - јецала је јуче Љубица Живић (78), којој су на жетви убијена два сина, док је Миланка Цвејић остала без јединца Саше, који је тада имао 25 година.

Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седморица Албанаца, припадника бивше ОВК, била су под истрагом за убиство, која је обустављена.

Породице жртава на парастосу у Старом Грацком

ЂУРИЋ: ЖРТВЕ НЕЋЕ БИТИ БАЧЕНЕ У СЕНУ

СРБИЈА ће наставити да подржава борбу породица да се сазна истина о убицама, не прихватам срамно нечињење правосудних институција које немају ништа да понуде осим затварања случајева и затурања доказа - навео је Ђурић у спомен-соби "Косметске жртве".

Он је поручио да Србија неће дозволити да ове и све друге жртве буду заборављене и бачене у сену.

ВУЛИН: СРБИЈА ТРАЖИ ИСТИНУ О ЗЛОЧИНИМА

- ФОРМИРАН је Суд за ратне злочине почињене на простору КиМ и нама остаје нада да ће та институција отворити истрагу и да ћемо сазнати ко су монструми који су стрељали жетеоце, уништене су читаве породице, а за то нико није одговарао. Као ни за више од 1.000 Срба убијених за све ове године - изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

pravda

23.07.2017. 20:31

Daj Boze pravde i pokoja dusi ovim Srpskim mucenicima. A bez istine i pravde, mira nema, ni njima ni nama Srbima koji smo jos u zivotu.

MILOS

24.07.2017. 05:56

Svaki SIPTAR koji pomisli da zlocine koji su pocinili BELOKAPCI KACACI i BALISTI nad NEDUZNIM SRBIMA neke biti KAZNETI varaju se .SRBI ke da OSVETE sve SRPSKE ZRTVE pa makar i cekali 500.godina.Nijedan ZLOCIN ne sme proki ne kaznjen pa neke ni ovaj.