МИОНИЦА – Генерација војводе Живојина Мишића за нас је изборила право да одлучујемо сами о себи. Ниједна генерација у српском народу то право није хтела да преда никоме, па неће ни ова. Живојин Мишић и његова генерација дали су нам Србију за коју вреди трајати, а ми смо нашој деци дали живот и сада им дугујемо Србију у којој вреди живети.

Ово је у суботу увече рекао министар одбране Александар Вулин отварајући традиционалну манифестацију “Мишићеви дани” у Мионици, посвећену легендарном војсковођи српске војске у Великом рату, рођеном у оближем селу Струганику. Поручио је да уколико српском сељаку покушаш да узме слободу, тек онда се види да је онај стидљиви, вредни човек највећи борац кога су Европа и Азија запамтиле као тврдоглавог и љутог, што се не предаје, што је жилав и упоран и кога не може нико да победи.

- Српском сељаку тражи шта год хоћеш и добићеш више него што си тражио, само му немој тражити слободу, да се не зове како се зове, да га натераш да пише онако како неће да пише, само немој да му тражиш да не буде свој на своме, да не одређује ко су му пријатељи, а ко непријатељи, да не даје име својој деци, да му се земља не зове Србија, само немој да му тражиш да други уместо њега одлучују шта ће да купи и пошто ће да прода – рекао је Вулин.

- Никад у историји српског народа нисмо дали погрешан одговор на питање – слобода или било шта друго. Слобода. И неће нам други одређивати пријатеље, ми ћемо. А непријатељи нека нас ионако одреде сами, без наше жеље и кривице.

Вулин је рекао да су ратове у којима је Србија крварила други донели овде. Србија је те ратове добила, јер није имала другог избора, а не зато што је српски сељак жељан ножа и крви. Ратове које су други одредили, Србија је водила зато што је морала да опстане. Зато је Живојин Мишић велики и зато је сваки Мишић велики.

- Зато су сви они који данас трају, сећајући их се, сигурни да ни ова генерација неће одговорити погрешно на питање слобода, или било шта друго – каже Вулин. - Радујем се, јер знам да расте још једна генерација која неће дати да други одлучују ко су им пријатељи, а ко непријатељи. Живојин Мишић био је велики, јер није никада престаљо да буде онај мали човек, није престао да буде сељачки син. Кад год смо заборавили одакле смо пошли, били смо мали. Када смо се поносили својим селом и сељаком, били смо велики.

ПЛАКЕТЕ


Златне плакете “Војвода Живојин Мишић” додељене су начелнику Управе за обавештајно – извиђачке послове Генералштаба Војске Србије, бригадном генералу Илији Тодорову и прворангираном официру 60. класе Генералштабног усавршавања потпуковнику Станиши Ђикићу из Управе за одбрамбене технологије. Признања се додељују за постигнуте резулзтате у области војне службе, науке и доктрине. Плакете су додељене и министру омладине и спорта Вањи Удовичићу, Загорки Стојановић и Радовану Ристовићу.