ШОК НА КРАЈУ РАДА КОМИСИЈЕ: Степинац мученик, ни слова о злочинима!

Р. ДРАГОВИЋ Ј. КЕРБЛЕР

15. 07. 2017. у 20:03

Неочекивани епилог рада мешовите комисије СПЦ И католика о контроверзном хрватском надбискупу. Ђурић: У размени научних аргумената Хрвати очигледно однели победу

ШОК НА КРАЈУ РАДА КОМИСИЈЕ: Степинац мученик, ни слова о злочинима!

СВЕ цркве током Другог светског рата и после њега, на простору НДХ, међу њима и Римокатоличка и Српска православна црква, биле су изложене окрутним прогонима и имале су своје мученике и исповеднике вере.

Овај став из заједничког саопштења мешовите комисије Српске патријаршије и Хрватске бискупске конференције са последње сесије дијалога о ратној улози надбискупа Алојзија Степинца, многима је послужио као показатељ да српска страна није доказала умешаност контроверзног надбискупа у геноцид над српским народом у НДХ.

Због неколико спорних ставова из саопштења, његовог општег тона и употребљених формулација у црквеним и научним круговима, спекулише се да српске владике и историчари нису изнели довољно јаке аргументе о Степинчевој улози у прогону, присилном превођењу у католичку веру и игнорисању масовних убистава Срба у логорима смрти НДХ.

У усаглашеном саопштењу, којим је окончан једногодишњи дијалог двеју цркава о улози контроверзног хрватског надбискупа, сугерише се да је "Степинац мученик и исповедалац вере Римокатоличке цркве". Оба тима мешовите комисије сматрају, између осталог, и да је њихов рад био прилика да се осветле "живот и служба једног угледног католичког пастира у посебно тешком историјском периоду". О његовој одговорности и могућој умешаности у злочине - нема ни слова.

У врху СПЦ засад немају званични коментар ових теза.

- Владике које чине српски део овог тела још нису допутовале из Рима, а патријарх је на службеном путу у Америци. Тек када се они врате биће могућ разговор о учинку разговора са католицима и изнетим ставовима - речено је "Новостима" у седишту СПЦ.

У црквеним круговима незванично, ипак, признају да је објављено саопштење необично снисходљиво према римокатоличком клеру, што драстично одступа од уобичајеног сагледавања рата, НДХ и масовних злочина над Србима.

Да су католици и практични добитник ових разговора, како се тумачи у црквеним и научним круговима, показује и чињеница да ватиканске архиве нису отворене српским истраживачима, иако је то био један од услова за разговоре.

Дубоко разочарање током и исходом разговора двеју цркава о контроверзном надбискупу не крије историчар и директор београдског Музеја геноцида Вељко Ђурић Мишина. На основу објављеног саопштења он тврди да су у размени научних аргумената Хрвати очигледно однели победу.

- То се догодило захваљујући бројним компромисима и играма које су се у режији политичких и других кругова одвијале иза сцене - тврди Ђурић. - У целом процесу наука је била у другом плану. Од првог, припремног састанка у Ватикану све је водило унапред познатом циљу - спречавању сваког заоштравања односа са Хрватима.

Тон саопштења и резултат шест сесија разговора на сличан начин се тумачи и у Загребу - као потврда успешне одбране лика и дела Алојзија Степинца. Извори из Каптола тврде да српска страна није изнела ниједан нови документ који би бацио ново светло, посебно на догађаје из 1941. године, кад су усташе дошле на власт. Тврди се да су ватикански домаћини од представника СПЦ упорно тражили да покажу нове аргументе, али да се то није догодило.

- Све што је представљено за време рада комисије већ је познато. Ничег новог није било - тврде на Каптолу.

На истом трагу је и вараждински бискуп Јосип Мрзљак, иначе рођак контроверзног кардинала. Он поздравља разговор између две цркве, али и наглашава да су оптужбе на рачун Степинца - пале у воду.

- Треба излазити с дијалогом и документима о ономе што је било. Често смо слушали митологију када се говорило - "Степинац ово, Степинац оно" - а на крају од тога није било ништа. Верујем да је ово један добар почетак - закључио је Мрзљак гостујући на ХРТ-у.

Историчар Института за савремену историју Предраг Марковић у први план истиче изградњу поверења и бољих односа између две цркве.

- Ово је крај вишедеценијског процеса у коме је најважнији резултат потпуно промењена атмосфера у односима између две цркве. Веома значајно је и што је папа Фрања показао спремност да заустави процес канонизације и отвори научни дијалог - наводи Марковић.

Мешовита комисија

ПРОПУСТИ У ПРИПРЕМИ РАЗГОВОРА

У ЦРКВЕНИМ круговима готово од почетка рада комисије, формиране на иницијативу папе Фрање, говори се о неколико кључних пропуста приликом припреме разговора. Унутар СПЦ велики је број утицајних клирика који су се противили и самом учешћу у дијалогу. Пристајањем на ограничени једногодишњи рад комисије и свега шест сесија разговора, српска страна унапред је изгубила прилику да студиозно припреми одбрану своје позиције.

- Стали смо на црту много спремнијим и научно поткованијим Хрватима. Наш део комисије није имао јасну методологију рада, није довољно користио изворе, а направљено је и више грешака у припреми разговора. На другој страни стола наш тим сачекала су, између осталог, два изузетна хрватска познаваоца историје предратног периода, усташког покрета и Степинчевог деловања. Све то највероватније је допринело оваквом исходу - истиче саговорник "Новости" близак врху СПЦ.

Папа Фрањо, АП Andrew Medichini

ПАПА НЕ МЕЊА СТАВ

ПАПА Фрања неће у догледно време прогласити Алојзија Степинца за светитеља. Завршетак рада мешовите комисије двеју цркава неће имати утицаја на његов став. Ово тврде извори "Новости" блиски врху Римокатоличке цркве, који тврде и да ће поглавар Свете столице добро проучити закључке са заседања овог тела. У Ватикану, као и у врху Католичке цркве у Хрватској, међутим, свесни су да разговори о Степинцу имају и шири контекст.

- Сигурно је да ће резултат ових разговора имати везе и са односима Свете столице са Србијом, али и са Русијом - наводе на загребачком Каптолу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

srbin

15.07.2017. 20:35

@Dinarska divizija - na žalost moram da kažem tako nam I treba kada mi u srbiji cetnike okrivljujemo I nazivamo ubicama dražu kalabica I ostale patriote srpskog naroda koljacima a bista dražina stojki u beloj kuci kao prvom gerilcu koji poveo otpor protiv fašista sada srpski komunisti se raduju jer znaju da je njihov tito sa ustašama I nemcima imao dogovor baš kao kada su doveli artukovica da mu ispune poslednju želju da umre u do,ovini a dražin grob ne sme da se zna gde je pitanje je koliko je spc uzeo para da dođe

Miroslav

15.07.2017. 20:43

Pa dokle više, na kraju će ispasti da je Jasenovac izmišljena priča, da su Srbi klali Srbe po Hrvatskoj, raseljavali i pokrštavali. Došlo neko zlo vreme propadanja.

неимени

15.07.2017. 20:47

Сваки изуев куртоазног разговора СПЦ са Римокатолицима и Протестантима је непотрбан. Ако постоји искрена жеља да се разлике превазиђу онда то треба да расправе познаваци вере, а не црквени бирократе. Мада, тешко је замислити да ће ико моћи да расправи на пример "безгрешно зачеће". Учествовање на овој "комисији" уколико су наводи из чланка тачни само доказује сву бесмисленост разговора са горе поменутим.

Micki

15.07.2017. 20:52

Jeres je sa katolicima imati bilo kakve zajednicke sluzbe-jos je Sv.Marko Efeski to govorio,toga se i drzimo i bice nam dobro!

aca

15.07.2017. 20:57

Sta drugo ocekivati od vatikana,oni svoje pedofile stite godinama tako da ovde nije nista iznenadjujuce.

радисав

15.07.2017. 21:12

Каква црква такав светац! Да гледамо ми своја посла, да будемо бољи и да једном решимо историјску утакмицу у своју корист. Једном за свагда.

Петар

15.07.2017. 22:08

@радисав - Они који прогоне правоверне епископе помажу архијеретику да доказаног злочинца прогласи светим.

A

15.07.2017. 22:13

Ko sastavi tu nekompetentnu komisiju da predstavlja i brani stav drzave u tako reci doijenoj stvari !!

Mile

15.07.2017. 22:13

Ovo je Velika sramota , sto nema ni jedan komentar , da li niko to nije napisao ? Ogromna Izdaja Sprskog naroda od strane tzv. SPC !! Nevidjena u Istoriji Srbije i Srpskog naroda ! Koga su ovi u Mantijama predstavljale u ime SPC , Vatikan ili Katolicku crkvu ! Srbe sigurno nisu , jer ne bi ovakvo nesto Sramno potpisali. Mogli su tako da potpisu i Uniju sa Papom ! Posle ovoga ja cu traziti Ispis iz tzv. SPC !

Zoran

15.07.2017. 22:18

Bas me zanima kolko je Srpska Pravoslavna Crkva uzela pare da proda naroda kome sluzi.Saglasili su se da je svetac krvnik koji je zapovedao konverzijom i ubistva Srba samo da ne bi uznemirili Hrvate. Valjda shvatate da cinite istorisku gresku od koje nema povratka. Ovim cinom odrekli ste se nasih Srba ubijenim po jamama i u Jasenovcu. Bar poljubite papinu ruku da znamo kome sluzite.

Steva

15.07.2017. 22:19

Hajd sad napred simpatizeri i pristalice četika, ljotičevaca i nedičevaca, gde je ta silna arhiva koja se čuva u Australiji, Americi i Kanadi? Danima se komentarisalo i pisalo da postoje te arhive, pa što ih nisu otvorili i prižili SPC da se izbori za ono što su uz čašicu i mastan burek pevali i šaputali.Nema od toga ništa. Ali će sada da traže da se Draža, Kalabić i Nedić proglase svecima.

kiklop

16.07.2017. 12:37

@Steva - Право је питање зашто Вељко Ђурић Мишина као директор Музеја геноцида и историчар који је већ деценијама у теми није био делегиран од стране СПЦ....срамота је што смо уопште иучествовали у овој фарси, а ако смо већ учествцовали што нису у томе учествовали људи који су се бавили Степинцем....овако листа хрватских мученика ће се и даље ширити, а историја која се буде учила за сто и 200 година ко зна како ће приказати протекле догађаје.....само Срби могу дати овакав аутогол.....

Mirko DINARA

15.07.2017. 22:34

znalo se unapred ovakav ishod ove svojevrsne ,,lakrdije,, oko stepinca,s obzirom na bled nastup srpske strane i uopste pristajanje na takve razgovore obzirom na navedene cinjenice u clanku..naravno SPC se tu pokazala vrlo inertno i snishodljivo..lose,vrlo lose..

Црни Сале

15.07.2017. 22:38

Када се зло увуче међу људе није битно ко је ко, већ сви страдају, а крвници се онда хватају за сваку сламку, па макар она била религија, нација, клубови, странке, секте...

zaliv.net

15.07.2017. 22:51

Ispade da je srpska krv voda, sto je najgore nasa crkva ocigledno misli tako jer cini ovo sta cini! Sramota!

MEDEL

15.07.2017. 22:53

A sto se tice Srebrenice I genocida ---treba ga priznati ali samo onda kada Hrvacka prizna genocide nad Srbima u Jasenovcu I Gradisci ...!

Dejan

16.07.2017. 19:07

@MEDEL - NI tada jer ga nije bilo u Srebrenici, to je američko-islamski proejakt da bi lakše uništavali Srbe u regionu.

Милош Ђурић Трстеник

16.07.2017. 23:36

@MEDEL - Медел шта бре причаш.Шта ти изједначи,ти стварно ниси нормалан.Ти изједначи државни пројекат независне државе Хрватске за истребљење Срба у Хрватској и пар стотина стрељаних бораца под командом Насера Орића а остали су погинули у пробоју из Сребренице.Ако те неко пита да знаш шта да му кажеш и да не лупаш више среће ти.

Живковић Живко, правник ;

17.07.2017. 21:14

@MEDEL - Медел је или не зна или...., Нек прочита Ибрана Мустафића; има шта да схвати, под условом да није ретардиран!

istina....

15.07.2017. 22:56

ulazak u EU nema cenu........samo, najvaznije je zaboraviti Srpske zrtve i obavezno se klanjati muslimanskim u Srebrenici...i na "dobrom" smo putu ?!!

komandant 1001

15.07.2017. 23:00

.....a sada je na redu priznanje Pavelića....Budaka....NDH........ pa tako redom jer svi oni su štićenici Vatikana. Ništa čudno !!!! Najveće zlo Pravoslavlja leži u Vatikanu hteli to neki priznati ili ne !

Milojko

15.07.2017. 23:40

Desava se da se generali, kad zagusti, predaju neprijatelju.. Zasto to ne bi mogle i vladike?. I jos jedno pitanje: zar je moguce da jos im Srba koje pregovori s Vatikanom mogu da razocaraju?! Kakvo su to misljenje imali do sada o Vatikanu?

Taj je sveštenik

17.07.2017. 07:10

@Vlado - bio zatvoren u logoru Dahau... a nije pokrštavao katolike...

ZZ

16.07.2017. 16:15

A sad prekinite kontak sa Katolickom crkvom ili ga smanjite na minimum ...jer crkva koja je inspirisala masovna klanja i satiranje jednog naroda je odavna u vlasti drugog gospodara.To sto hoce da proglasi svecem nekog ko je pomagao NDH to nije za cudjenje jer djavo odaje pocast svojim sledbenicima.Srpskoj Pravoslavnoj crkvi otvoreno porucujem da se mani sprege ili saradnje sa neprijateljima Pravoslavlja ili cemo krenuti drugim putem,putem Zeolita...Dosta ste okretali drugi obraz

Жиовковић Живко

17.07.2017. 21:05

Која је епархија представљала Србе? Мерцедесова, БМВ.-еова, Опелова, Аудијева,...?! Што се тиче, хрватских научних чињеница, ако се има у виду да су за њих , Јасеновац; Јадовно: Јастребарско; радни колективи, нормални су и њихови ставови о великом усташком јунаку! Нас ионако по обичају не представљају Срби који су део Србског корпуса! Изабрани су са задатком , да испуне обавезе и очекивања! С.П.Ц., није у служби Срба! Наши " ДУХОВНИЦИ ", заборавише шта је СВЕТОСАВЉЕ!