Бесплатни прегледи јетре у Новом Саду и Београду

Танјуг

10. 07. 2017. у 13:23

Бесплатни прегледи јетре у Новом Саду и Београду

Илустрација

Удружење пацијената са болестима јетре “Хепатос” из Сплита и ЕЛПА (европско удружење пацијената са болестима јетре) обезбедили су долазак Мобилног Инфо Хеп центра
У оквиру месеца борбе против хепатитиса, грађани ће у уторак у Новом Саду и у среду у Београду, имати прилику да бесплатно прегледају јетру Fibroscan апаратом, саопштено је из удружења пацијената са болестима јетре "Хронос".


Прегледи ће се одржавати у уторак од 9:00 до 17:00 сати на Инфективној клиници у Новом Саду, и среду од 9:00- до14:00 сати на Клиници за инфективне и тропске болести у Београду.

Такође, сви заинтересовани ће, најављује се, у среду, на Инфективној клиници у Београду, моћи да подигну ваучер за бесплатно тестирање на Хепатитис Ц вирус.

Према процени Светске здравствене организације 70 одсто оболелих не зна своју дијагнозу.

Удружење пацијената са болестима јетре “Хепатос” из Сплита и ЕЛПА (европско удружење пацијената са болестима јетре) обезбедили су долазак Мобилног Инфо Хеп центра - комби возила опремљеног Fibroscan апаратом.

Тај апарат обавља еластографију, што је, кажу из Хроноса, алтернатива биопсији јетре и неинвазивна метода процене степена оштећења ткива јетре.

У четвртак од 14 -17 сати на Медицинском факултету у Београду, Удружење “ХРОНОС” организује трибину „Вирусни хепатитиси у Србији“, на којој ће говорити еминентни стручњаци.

Хронични вирусни хепатитис је запаљење јетре које траје дуже од 6 месеци.

Вирусне хепатитисе изазивају хепатитис А, Б, Ц, Д, Е и Г вируси.

Хепатитис Б и Ц вируси имају способност дугогодишњег опстанка у домаћину и најчешћи су разлог настанка хроничне болести јетре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације