Амфилохије: Огрешио сам се о Слободана Милошевића

Милена Марковић

09. 07. 2017. у 22:00

Архиепископ цетињски и митрополит Амфилохије: Звао ме Милошевић из Хага да му сведочим. Нисам отишао. Служио сам помен Јованки, па сам и Броза окадио. Сваку реч из говора на опелу Ђинђићу и данас бих потписао

Амфилохије: Огрешио сам се о Слободана Милошевића

фото М.Лабудовић

КАДА би, којим случајем, архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) објавио мемоаре, било би то, без сумње, најчитаније штиво не само на овим, нашим просторима. О томе, каже нам уз осмех, не размишља. Има важнијих послова. А и ово што ће нам, уз велику захвалност на поверењу, казивати, а "Новости" тек део објавити, више је него довољно да се сагледа његов подвижнички чин који га доводи до заборављених, обесправљених и од свих отписаних.

- То је моја дужност. И људска и хришћанска. А пре свега моја је обавеза, као и свих архијереја наше цркве, да пружимо руку у невољи. Помогнемо, олакшамо, подстакнемо на доброту и племенитост. Помиримо, али и подсетимо на поруке славних предака. Да их памтимо и следимо, како не бисмо кривудали и тумарали ововременим беспућима. То наш народ, у великој већини, све више препознаје.

* Али власти у Подгорици су у вама препознале помагача осумњиченима за покушај државног удара, када сте недавно у затвору у Спужу посетили Бранку Милић, са списка "завереника" из Србије?

- Јесте, оптужили су ме да сам један од помагача. А ја сам посетио ту сиротицу која је осам месеци у истражном затвору. Осам месеци, у самици без прозора. Однео сам и дао, не њој, јер то и није могуће, него у затворску кантину, уплатио нешто мало новца да има за кесицу чаја, кекс и кафу. А они: ево га, овај помаже државни удар. Брже-боље заборавили да сам на позив министра унутрашњих послова, у изборној ноћи, изашао пред народ да смирим страсти. Е, после су смислили тај покушај државног удара. Па удри по свима који нису на линији тог њиховог игроказа.

* Је ли се то, преосвећени, поновила историја? Време краља Николе и бомбашког процеса?

- И тада су умешали Србију, краља Петра. Али ови су лошији ђаци. Много лошији.

* До сада је остало непознато да сте се упутили својевремено и до, од свих изоловане, Јованке Броз, у њен, како је она сматрала - казамат?

- Јованка Будисављевић Броз заиста јесте била у некој врсти казамата. Посетио сам је у таквим околностима, на њену молбу, а позив ми је пренео наш заједнички пријатељ Милан Шарац. Било је то годину, можда и мање, пре њене смрти. Дуго смо о свему, отворено, Јованка и ја разговарали. Причала ми је како је отишла у партизане, као и многе српске девојке из Лике, бежећи од усташа. Испричала ми је да су корени њене породице Будисављевић из Метохије, да је породица у Лици имала 17 свештеника. Дуго смо причали... Жао ми је, кад је била сахрана, био сам на путу, а дошао бих да је испратим. Јованка је, ипак, била и остала достојанствена, честита и непоткупљива. Сви су јој се клањали док је била жена једног од најмоћнијих људи света... Да, једног од најмоћнијих људи света. А кад то више није била, не само да су је заборавили, већ су чинили све да је понизе, наруже, за све осуде, на крају и изолују.

* Јесте ли због неправедно униженог и прихватили да јој накнадно служите помен?

АВНОЈЕВСКА ФИЛЏАН ДРЖАВА ОВА Црна Гора, у којој у самици једна жена, ни крива ни дужна, самује осам месеци, рођена је из Брозовог Јајца. Ово је авнојевска филџан држава! Она коју историја памти. Била је то Зетска бановина, од Митровице, Србице, Ораховца - на истоку, до Фоче на северу, Дубровника и дубровачког залеђа - на западу. Дакле, Црна Гора од Митровице до Пељешца.

Обавили тај верски чин жени која је била животна сапутница комунистичког лидера?

- Служио сам помен Јованки, то је истина. Код њене вечне куће, тога поподнева, а поподне је одабрано да не реметимо посетиоце у "Кући цвећа", на помену је била њена најужа родбина, њен дугогодишњи шеф обезбеђења Раде Чечур и Милан Шарац. Зашто се чудите? Па, Јованка је била крштена и, не само по томе, него и као страдалник, заслужила је помен.

* Мирис тамјана... Није могуће да није допро и до Титовог почивалишта?

- Ма, ја сам мало кандило и према њему "бацио". Велим: толико је греха и зла на себе натоварио, па да га мало окадим.

* На сахрани брата Слободана Милошевића, Борислава, коме сте служили опело у Љеворечким Тузима, казали сте да сте се о Слободана огрешили. И извинили се пред бројним укопницима.

- Мене је Слободан звао из Хага да му сведочим. Нисам отишао. Тако ми је тада у цркви саветовано. Погрешио сам што нисам отишао, мада ми је срце говорило да треба да одем. Време показује и тек ће показати да се он, на свој начин, искрено борио за српски народ. Е, друго је питање да је пристао на понуде и учинио уступке, ко зна како би било. Али његово име ће у књизи вечних бити уписано неизбрисивим словима. Њему су судили они којима је требало да се суди. Нису му пресудили, невин се преселио у Царство небеско. Божији суд на крају све решава. У имену Божијем је и суд и правда.

фото Д.Дозет

* Ви сте Милошевића, ипак, посетили у Хагу пре његовог трагичног животног краја?

- Да...

* Шта вам је казао?

- Ћутао је.

* Нећете замерити на подсећању на ваш опроштајни говор на опелу премијеру Ђинђићу у Храму Светог Саве. Тај ваш говор још звони и тумачи га свако на свој начин...

- Сваку своју реч из тог говора и данас бих потписао. Али наопака и фалсификована тумачења - оспораваћу. Кад сам ја поручио: ко се ножа лати, од ножа ће и да страда, то је било упућено Зорановим убицама. А приписали су да сам то управо њему упутио. Какав фалсификат и зла намера. Гледајте, после тог мог говора, један мој сабрат ми каже: "Па ти, човече, од њега направи свеца".

* Шта сте сабрату одговорили?

- Одговорио сам: "Казивао сам оно што јесте и како су ми срце и ум налагали". Трагично сам доживео убиство премијера Ђинђића.

* Познато је да сте, пред упокојење, исповедали патријарха Павла. Али није познато да вас је у манастиру Острог, ради исповести, потражио и атентатор на Анту Павелића, Благоје Јововић?

- Било је то крајем 1998, можда и почетком наредне године. Преда мном је био стамен, стабилан човек, висок као јаблан, у поодмаклим годинама. Био је то некадашњи млади официр Српске краљевске гарде. Каже, допутовао из Аргентине, први пут у отаџбину после успостављања комунистичке југословенске власти, коју је презирао... Да, разговарали смо. Говорио је да су у пролеће, мислим да је био април 1957, он и Мило Кривокапић пуцали и ранили Павелића у Буенос Ајресу. Подлегао је Павелић убрзо у Шпанији... Благоје је по повратку у Аргентину умро. Био сам тамо, посетио сам му породицу и гроб у Росарију.

* Кад смо споменули патријарха Павла, и ви сте попут њега често походили Пећку патријаршију. Вежу вас лепе и горке успомене за овај наш древни манастир. Сад долазе наговештаји да би овај сион српских духовника могао да буде мушки манастир.

- Упокојени, наш патријарх Павле заиста је био везан за Пећку патријаршију, то је и логично. Он је био епископ рашко-призренски, пре устоличења за патријарха. Био у време када је косметском монаштву и свештенству и нашим светињама било веома тешко. Још теже, јер се о томе није смело говорити. Игуманија, упокојена Февронија, рукоположена за старешину манастира када је дошла у Пећку, затекла је сиротињску кућу. Она и сестринство полако су обнављали и кућу и имање, придизали га и придигли. Тако смо се свима њима поносили. Заиста су она и патријарх Павле били понос наше цркве и народа... Дакле, историјски гледано, тадашње сестринство и игуманија су очували манастир, у њега уградили своју младост и животе. А како ће убудуће бити, видећемо.

* После мати Февроније, а ево прилично је прошло од њеног упокојења, домаћинство манастира је још у такозваном в. д. стању?

- Тако је одлучио патријарх.

* Обнавља ли се монаштво, подмлађује ли се сестринство у Пећкој патријаршији?

- Подмлађује. Патријарх је замонашио, током Сабора у мају, искушеницу из угледне црногорске породице Ускоковић. Завршила је факултет, доста сам јој лепог испричао о Пећкој патријаршији и отуда ми се јавила.

фото Д.Дозет

* Власт у Подгорици на све начине покушава да оспори сваки ваш покушај да сачувате и унапредите Митрополију, је ли тешко одржати ту свећу СПЦ да се у Црној Гори не угаси?

- Није. Народ се придигао у вери. У вери подиже своје светиње. Ви можда не знате, али Црна Гора је после Другог рата, уз Албанију била најкомунистичкија земља у Европи. Сада сваки део Црне Горе красе манастири, најлепши храмови су у Подгорици, Бару, освећеним уз присуство више хиљада верног народа.

* На крају, упитали бисмо вас да ли има нешто чему бисте се посебно радовали, уколико то није тајна послушања на путу служења Богу?

- Рећи ћу вам... Радовао бих се да се радови, који предуго, предуго трају на Храму Светог Саве, заврше барем до 2019. То је велики јубилеј аутокефалности наше цркве.


НАДАЊЕ СЕ НАШЕ ЗАКОПАЛО

ШТА бисмо ми сада казали, као савременици несретне косовске збиље? Ви питате има ли светла на крају тунела и наде у свеопштем, нашем безнађу? Да вам кажем, ја нисам сагласан са вама. Ни Тајновидац ловћенски наш није казао безнађе. А јесте: "Надање се наше закопало, на Косову у једну гробницу". Да, није казао: безнађе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (38)

zola

10.07.2017. 07:19

@SVI SMO SE MI OGRESILI O SLOBU - Kao i obično, skloni smo preterivanju i idemo iz krajnosti u krajnost. Milošević i njegova era su još jedna etapa loših poteza i dešavanja po srpski narod u nizu od ... sa početka prošlog veka.

Реци Не EU/NATO окупацији!

09.07.2017. 23:58

@realist - Једнини српски грех, је то што су вас усташе и сс ханџар талибане оставили у животу 9 маја 1945, уместо да су вам заслужено свима скупа судили по кратком поступку. То сте нам "лепо вратили" ту самилост, но у другом полувремену можеш бити сигуран 10!% те самилости сигурно бити неће.

Savo

10.07.2017. 00:11

@realist - S obzirom na broj minusa na moj komentar, zelim vam da sanjate mjesto svog rodjenja u istoj reziji milosevica I da nije haga nikad nebih odgovara za Zla nanesena svom narodu

Savo

09.07.2017. 22:31

Valjda je tvoj milosevic imao I neke obaveze prema srbima van srbije, osim sto ih je ponizio, prodao,raselio i ubijao u periodu svoje vladavine.bacate kojekakve lazi da su krivci u americi njemackoj i drugdje , istina je da da srbima nitko nece I ne zeli a zasto ?

Milan

09.07.2017. 22:54

@Savo - Samo zamisli kako bi to izgledalo da neko napise da su krivci za jevrejska stradanja sami Jevreji, "posto sa Jevrejima niko nece i ne zeli". To ne bi ni smeo da napises. Sram te bilo sto zrtve, a to su ovde Srbi, relativizujes.

"Хрвоје"

10.07.2017. 04:33

@Savo - Ако си ти Саво, онда сам ја Хрвоје. А сад чекић у руке па разбиј екран на ком се појавила та мрска ћирилица.

Lavrentije

09.07.2017. 22:53

..Slobodan Milosevic je bio nastavljac pogubne jugoslovenske price koja je Srbiju ugrobarila..svasta...

Promenljiva priroda

09.07.2017. 23:06

Glavni junak jedne knjige došao je da se žali, divno beše dok ga nisu pročitali.

Pera

09.07.2017. 23:17

Amfilohije je kriv samo prema Bogu,Avi Justinu i Svim Svetim Ocima.Nista strasno...verovatno put u pakao.Svejeres ekumenizma je ozbiljan greh.

Aleksndar

10.07.2017. 02:05

@Pera - Presvetli Pera se javio. Pera koji bi pobio sve koji ne misle kao on. U bilo kom trenutku. Na kraju bi ostao samo Pera. Da svetli...

Jovan

09.07.2017. 23:55

Preosveceni, student sam bogoslovskog fakulteta, pred spavanje citam Vas interviju. Samo hocu da Vam kazem da Vam zelim sto duzi ovozemaljski zivot, da sto duze radite na njivi Gospodnjoj, na korist dusi Vasoj i spasenje rodu Srpskom i u Srbiji i RS i u Vasoj Crnoj Gori.

Barbarosa

10.07.2017. 00:42

@Jovan - Bolje ti malo citaj Sveto Pismo pred spavanje pa ces videti da ovakvi ljudi kao on pricaju gluposti i pod stare dane, umesto mudrosti, gluposti kazuju. On je samo jedan gordi mitropolit koji se previse uzda u svoju, a ne u Boziju mudrost!

repus

10.07.2017. 09:40

@Jovan - da li je grešan što žali coveka zbog cije politike su deca šumadije I srbije popslata prisilnom mobilizacijom da izginu po tuđim zemljama tu savest ne postoji da li je obišao roditelje male malice koja je poginula od nato bombe koju je politika onoga koga žali dovela do toga da li ga savest muci zbog roditelja koji imaju cetvoro dece a nemaju dovoljno za život da su nam ovakvi sveštenici bili za vreme turaka nestali bi kao narod I vernici pravoslavni ali I prvi među jednakima prošli isto je tako

vladimir dr

10.07.2017. 03:04

@Zavarov - Evo i ja sam time sto smatram da je direktno unistio dve srpske generacije minimum. moji nisu mogli da se bogate u njegovo vreme jer nisu krali . kao student sam pomagao mojima , fizikalisao. a roditelji su mi akademski gradjani koji su ili ostali bez posla , ili imali platu 20 maraka . da ne govorim da su radili u firmama koje nisu bili gubitasi do 90-e. nista protiv nemam da ga slavite , ali mora da se zna sta je radio preko 10 godina.nista bolji nisu bili predsednici ostalih republika.

Metohija

10.07.2017. 00:06

Gospodu smo zahvalni i blagodarni što Srpskom rodu daruje ovakve duhovne pastire. Molimo se Gospodu da nam Mitropolita Amfilohija poživi što duže. "Greh imenuje pravim imenom, bez ustezanja, stiže i pored svojih godina svuda gde je potreban-živi Svetac"

Ucitelj Andrija

10.07.2017. 00:09

Veliki ste vi covek preosveceni brate. Vi ste nas idol nasa nada. Hvala vam na svemu i ostanite dosledan sebi.

Миро Марковић

10.07.2017. 00:38

Све што високо преосвећени Амфилохије говори је жива истина. Он се никога не боји, осим Бога. Говори истину и не мора да памти шта је рекао. Само онај, који лаже, мора да памти шта каже. Многи су га критиковали, али његов рад је његова потврда. Са његовим свешстенством, монаштвом и верујућим народом, Амфилохије је обновио и подигао преко 600 (јест, шест стотина) православних цркава и манастира широм Црне Горе. Нека му је вечна хвала за његов рад на том пољу.

Ranka

10.07.2017. 02:01

I o njega i o mnoge druge si se ti ogrešio, pope. Amfilohije je uvek sebi davao za pravo da pljuje vlast, kao da je to njegov posao. I za vreme Miloševića i danas on je redovno na strani opozicije i samo rovari.

VASKE

10.07.2017. 06:10

Vidim da su Lavrentije i Sava stručnjaci ali mi nije jasno zašto se ne kandiduju na izborima i od Srbije ne načine Švajcarsku ili Švedsku. A možda nastave da pišu gluposti, još uvek se na to ne plaća porez. Svakako da ste se ogresili o Slobu, vaše pravosvestenstvo, veličine čoveka je da uvidi svoje greške. Vreme će pokazati i ko je bio Milošević, Đinđić, Vučić...

Goran

10.07.2017. 07:36

Od verskih službenika po nekoj logici za očekivati je da se bave samo i isključivo duhovnošću svog naroda. Umesto toga ovde čitam uglavnom o politici i političkim ubistvima. Crkva je oduvek prelazila svoje okvire i svoju moć i uticaj je koristila za svrhe koje joj nisu namenjeni.

simon

10.07.2017. 08:43

Pratim Amfilohija skoro pa 30 godina. Od 1988.godine. Mislim da je on prototip one vrste svestenika zbog kojih je u narodu iskovana ona kovanica "popovi, lo...." U zrelim je godinama a ne uliva mi poverenje jer je veoma prevrtljivog karaktera. Slazem se da se kroz zavet bori sa svojim izvornim karakterom. Ali i sa tim da tu bitku ne dobija. Izvorni karakter je mnogo jaci. Prosto za svesteno lice je preiritantan. A ima neki unutrasnjiglas koji mi stalno govori: "ne veruj ovom coveku".

Neko

10.07.2017. 14:15

@simon - Taj tvoj unutrašnji glas je ispravan.Kako bi verovao diplomcu jezuitskog "Gregorianum"-a?I nosiocu papinog prstena?

Žika

10.07.2017. 09:05

Kako može neko da se ogreši o nečoveka i ateistu Slobodana Miloševića koji je na najbrutalniji način izdao i ojadio svoj Srpski narod što do sada istorija nije zabeležila nijedan takav slučaj...izveo je tenkove na svoj narod 1991,ratovi, kriminal,ubistva novinara,ubistvo kuma Ivana Stambolića,izbeglice,siromaštvo, sekte,iznosio milijarde maraka avionima JAT-a na Kipar,izdaja RSK i Kosova!Milošević je počeo rasturanjem SFRJ 1991 pa do NATO bombardovanja 1999-te odradio sve to u dogovoru sa SAD...

dule

10.07.2017. 16:58

@Žika - Ti ocigledno nisi razumeo. On nije rekao da se kaje sto je bio opozicija Slobodanu Milosevicu, nego da sa ove vremenske distance svoj nepristanak da svedoci vidi kao cin gordosti, sto je po hriscanstvu jedan od najvecih grehoa..Dok bi sam pristanak na svedocenje bio okretanje "drugog obraza",sto hriscanstvo pozitivno vrednuje.

Steva

10.07.2017. 22:42

@Žika - Žiko, ali si se nalupao gluposti, pa te laži ni Sava od izvora do ušća u Dunav, i sva Dunavska voda to ne može da opere.

Žika

11.07.2017. 09:33

@Žika - Tebi je znači po hrišćanstvu ispravno spasavati đavola,jes to hteo da kažeš?Da spašavamo Slobodana Miloševića bivšeg komunistu,ateistu iz samoubilačke porodice,i treba da ga spašavamo sad svi mi Srbi koje je on prethodno upropastio i unesrećio za sva vremena!To je po hrišćanstvu ispravno i pravilno spasavati jednog takvog nečoveka???A gde to piše da treba da se radi u hrišćanstvu,koji zakon to propoveda i nalaže???

Žika

11.07.2017. 09:46

@Žika - Stevo,ako ja lažem,ne lažu:grobovi nastradalih ljudi i invalidi iz ratova,izbeglice i izgubljene Srpske teritorije na kojima više nema ili ih je ostao samo zanemarljiv broj Srba,a sve to je ostalo iza vladavine Slobodana Miloševića kao neoboriv dokaz na ovim prostorima...Stevo ti nisi bio u ovoj državi u periodu od 1990-2000,pa ne znaš šta nam je sve i kakvo nam je zlo naneo Slobodan Milošević!

triwun

10.07.2017. 13:36

Nemoj pope da se kaješ . Milošević nas je vratio u rikverc 100 godina i ocrnio za sva vremena . Mnogo će godina još proći dok ispravimo njegove brljotine ! Drž se ti crkve , batali politiku .