Факултети ће морати да отпусте професоре!

И. Мићевић

08. 07. 2017. у 20:09

Факултети ће морати да отпусте професоре!
Ограничење броја запослених у јавном сектору могло би да угрози рад високошколских установа; Медицински факултет остаје без 250 запослених, Саобраћајни без 51 и Филолошки без 48...

ФАКУЛТЕТИ ће до краја године почети да отпуштају службенике, али и професоре, како би поступили по Одлуци владе о максималном броју запослених у јавном сектору, која је донета 20. јуна. На Универзитету у Београду највише ће страдати Медицински факултет који треба да смањи број чак за 250 запослених! Правни факултет мораће да се захвали на сарадњи 25 сарадника, а Учитељски да платну листу скрати за 27 имена радника на неодређено време.

Факултет ветеринарске медицине остаће без 33 сарадника, Филолошки без 48, а Шумарски без 32! Већина државних факултета, према одлуци владе објављеној у "Службеном гласнику" 23. јуна, мораће да се одрекне дела запослених, а на Универзитету у Београду засад могу да буду спокојни Факултет организационих наука, Електротехнички, Стоматолошки, Факултет политичких наука, Факултет спорта и физичког васпитања, Грађевински факултет...

На универзитету кажу да би спровођење ове одлуке угрозило рад високошколских институција.

- Основни проблем је што наш факултет и с постојећим бројем запослених једва излази на крај са свим обавезама. Имамо укупно 8.000 активних студената и 195 запослених, који чине и наставно и ненаставно особље, а одлучено је да број морамо да смањимо на 170 - каже за "Новости" проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета у Београду. - Са смањеним бројем наставника нећемо више испуњавати постојеће стандарде за акредитацију, а већ наредне године чека нас нови циклус акредитације.

Проф. Аврамовић најављује да ће на Ректорском колегијуму покренути ово питање, како би универзитет заузео јединствен став о заједничком проблему.

Највећа "сеча" мораће да уследи на Медицинском факултету, који треба да се одрекне 250 од укупно 1.291 запосленог, колико их сада има. Иако је број њихових наставника веома велики, њихово постојање је, кажу, оправдано због специфичности наставе медицине, која се изводи на великом броју клиника и са великим бројем предмета.

- Још нисмо анализирали последице овакве одлуке, али ћемо се у наредном периоду посветити том питању. Требало би размотрити колико је овакав модел одређивања максималног броја запослених у високом образовању оправдан, због свих специфичности наставе - каже за, "Новости", проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета.

"Сеча" очекује и остале државне универзитете, па ће сарадника морати да се одрекну правни, економски, филолошки, уметнички и многи други факултети.

ПОЈАЧАЊЕ

ПОВЕЋАЊЕ броја сарадника добиће администрација у Ректорату Универзитета у Београду и то са 105 на 114 запослених. Изузетак међу факултетима је Биолошки, који има право да повећа број са 205 на 225 радника на неодређено време.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Stojan

08.07.2017. 20:23

Još jedan zločin protiv Srba od strane DOSovskih okupatora koji se sada zovu SNS.

Znalac

08.07.2017. 20:31

i treba da se neki nastavnici otpuste, analizom bi se jasno utvrdilo ko uopste drzi predavanja i nastavu a ko je samo formalno nastavnik. Potrebno je konacno odvojiti funkciju nastavnika i zaposlenog koji je operativac i radnik koji vuce posao u stvari

Miki

08.07.2017. 20:32

Na MF treba početi sa penzionerima koji i dalje vuku platu, pa partijskim kadrovima, decom političara i profesora na različitim nivoima - od asistenta pa do munjevito unapređenih profesora sa nabeđenim uslovima.

nikola vlahović

08.07.2017. 20:43

Za čije interese da otpuštamo profesore sa naših fakulteta? Za čije interese vlada odnosno njeno resorno Ministarstvo vrši diverziju nad državnim bogastvom? Koliko je vremena potrebno da se stekne zvanje i znanje profesora. Cilj mora da nam bude da se na našim fakultetima rađaju i školuju budući geniji Države Srbije i srpskog naroda.

Миљојко

09.07.2017. 07:53

@nikola vlahović - Питање је шта ти професори корисно раде и ко ће њихов рад да плати. Неко овде рече да треба запослити што више лекара, али не рече одакле ће да добијају плате.

Nauta Brodic

08.07.2017. 21:11

Na medicinskom fakultetu u Beogradu je ogroman broj profesora sto je apsolutno nepotrebno. Takodje fakultet upisuje i zavrsava suvise veliki broj studenatata koji u Srbiji ne mogu da se zaposle. Zaro Nemacka i jos neke druge zemlje besplatno dobijaju skolovan kadar iz Srbije!

Dzordz

08.07.2017. 22:08

@Nauta Brodic - "fakultet upisuje i zavrsava suvise veliki broj studenatata koji u Srbiji ne mogu da se zaposle"... Kkao moze da bude previse lekara? To nikada ne bi smo da bude problem! Problem je sto lekari ne mogu da se zaposle! Prema tome, hajde da se potrudimo da nadjemo nacin da zaposlimo lekare (i time da imamo bolje zdravstvo), a ne da smanjujemo broj lekara da bi smo sakrili pravi problem. Ne mogu da budem uz vlast koja ovako "resava" probleme...

Deda Stanoje

08.07.2017. 22:54

@Nauta Brodic - Na isti nacin kako danas imamo visak filoZofa, etnolofa ili pravnika. Politika Ministsrstva nauke i obrazovanja je socijalisticka. Tj."mi i onako necemo biti na vlasti za 10 godina" kada racuni dolaze na naplatu. Srbiji nije potrebno vise od 600 lekara godisnje, a mi dobijamo preko 1000. Drugi problem je nelegalni rad lekara sa klinika koji u isto vreme dobijaju punu platu u bolnici i punu platu na Univerzitetu plus tzv.nauka. O nelegalnim izvorima prihoda ne vredi sada raspravljati.

boško gvero

08.07.2017. 22:14

Naravno! Vladajuća kasta uglavnom je završavala privatne fakultete u sumnjivim rokovima, sumnjive doktorate, školovanje u USA...Siguran sam da im ovo ne bu prošlo, nikada studenti BU nisu ćutali

Luka

08.07.2017. 22:20

Pojedine ako samo otpuste to im je sreca. Neke treba pohapsiti sta rade na fakultetu i za sta fakulteti sluze.... Upravo cu neke sa masinskog da prijavim SBPOK-u mala im plata i naknada za vestacenje vec treba i da ih jos platis.....

Milos

08.07.2017. 22:43

Na fakultetima studenti profesore i ne vidjaju. Predavanja otaljavaju asistenti a profesori tezgare na privatnim fakultetima. Tako to izgleda na nasim drzavnim fakultetima.

Утеривач

10.07.2017. 01:12

@Milos - Milos: Јел то знаш или ти "птичица дошапнула"? Наведи конкретне факултете где је то тако ! Заиста је лепо трућати којештарије и онда тражити "квалитетније бесплатно образовање" ! С једне стране акредитација тражи простор и кадар према броју студената и оптерећењу а с друге стране се појави бирократа који "одокативно процени" колико је којем факултету тобоже довољно наставника и особља! Тако ће факултети морати да се акредитују за мање студената . Ваљда се ствара посао приватним факултетима ?

Zoran

12.07.2017. 10:24

@Milos - Ptiicice? Pa jesu mu dosappnule. To i vrapci znaju. E prijatelju, kad bi znao kako se nista ne radi po srednjim skolama i fakultetima...to nema NIGDE u svetu, samo u Rusiji.

Petar

08.07.2017. 23:27

Navedeni prof Sikma Avramovic je odavno trebao biti u penziji, a nije i on jedini. Druga stvar, na medicinskom fakultetu vladaju porodicni klanovi, tako da je konkurencija znanja nikakva, a tako je na vecini fakulteta.. Neka odu svi koji imaju jedan uslov za penziju i ostace mnogo slobodnih mesta. Valjda i mladi nesto znaju, a i oni koji rade na dva mesta neka budu otpusteni. I problem resen.

mare

09.07.2017. 00:58

na med. faksu masa radi sa odavno ispunjenim bar jednim uslovom za penziju. uglavnom je to otaljavanje posla, prebacivanje na mlađe, da bi se posle 12h zaputili ka privatnim klinikama. administracija glomazna i neobrazovana sa osnovnim školama, ne znaju jednu reč engleskog, sve same porodice muževi, žene, deca rade u dekanatu.

Mimi

09.07.2017. 12:06

@mare - Svima nam je valjda jasno da pri ovakvim "racionalizacijama", a prema zakonitostima naseg drustva (jaka negativna selekcija), oni koji realno zasluzuju da odu ili budu penzionisani bice zadrzani, a oni koji zaista vrede bice otpusteni.. Neradnici i muljatori se uvek dobro povezu i generalno bolje su organizovani. Treba to sve dobro prostresti i pretresti, pa reformisati, nego je problem sto nema dovoljno ljudi sa integritetom da se izbore sa ovom epidemijom njih bez njega.

DejanBg

09.07.2017. 01:52

Neka lete profesori, doktori, medicinske sestre, policajci, vojnici...samo nemoj da je neko dirnuo u kancelarije raznih ministarstava, agencija, zavoda i čuvenih firmi sa po 500-600 direktora ( bukvalno ) i prosekom plata kao u EU. Samo te parazite da sačuvamo , svi ostali mogu da idu

tutmutije

09.07.2017. 03:31

Eto - fundamentalni fakultet, kakav je Medicinski, treba da izgubi petinu zaposlenih, a fakultet nepostojecih politickih nauka, nece izgubiti nijednog !

Nis Rados

09.07.2017. 04:25

A zasto se povecava administracija u Rektoratu. I tamo bi trebalo smanjiti broj ljudi, a ne povecati.

Cinober

09.07.2017. 07:53

Toliko beskorisnih profesora u penziji rade a za zivotni vek nisu nista uradili. primer je fiskalni savet.

Mile

09.07.2017. 10:18

Otpustaj profesore,ali zato trpaj milione evra u Zvezdu,da ne bi slucajno zli momci sa Severa povikali .........

žele zeka

09.07.2017. 17:07

Vidim da Filozofski nije na listi. Tamo ne da ima viška, nego svako malo čujem kako se neko nov zaposlio, a postoji i grupe koju bi slobodno mogli da zatvore do daljnjeg (klasične nauke) na kojoj se školuju budući nastavnici latinskog i starogrčkog jezika. Možete zamisliti kako diplomci te grupe prolaze na tržištu rada već godinama, a profesorski kadar bukvalno ništavan, arogantan i potpuno nezainteresovan za prenos znanja. Nego su se pojedinci sa te grupe integrisali u upravu fakulteta.

Драган

10.07.2017. 13:51

Ни један опрофесор, доцент и асистент неће остати без посла. Биће отпуштене све чистачице, кафе куварице, домари, портири, келнери на факултетима а за послове које су ови људи обављали ангажоваће се агенције које жапошљавају оваква лица. Уместо да плаћају само ове запослене од сада ће факултети (држава) плаћати и њихове нове послодавце и њихове шофере, секретарице, књиговође, правнике, портире, кафе куварице који опслужују послодавце у агенцијама. За буџет додатни издаци.

Vukojica

18.07.2017. 18:04

Sto ne objavite komentar sto sam poslao za dekane na Masinskom fakultetu? Jesam nekog uvredio sto sam napisao da su svi dekani na Masincu zaposlili svoje sinove na isti fakultet? I taj komentar nekog vredja, a to sto oni rade ne vredja inteligenciju normalnim ljudima? Ako je tako, onda nema problema, nastavite da ga zovete i dalje da vam da izjavu kad vam bude potrebno, posto vidim non stop ga zovete, verovatno zbog toga niste ni objavili moj komentar. Vas istina ne zanima, to govori o vama.

Grandovz

11.09.2017. 16:23

To je dobro i treba da rade profesori pogotovu na privatnim nije problem i 400 sati dnevno, ako se dobro organizuje