Нотари разводе за два месеца и 5.320 динара

В. Црњански Спасојевић

06. 07. 2017. у 22:02

Нотари разводе за два месеца и 5.320 динара

Shutterstock

Јавнобележничка комора поднеће предлог да преузме споразумне раскиде бракова. Од 9.046 заједница, више од 53 одсто распало се прошле године договором.

НОТАРИ у Србији ускоро ће имати пуне руке посла уколико држава изађе у сусрет њиховом захтеву да преузму споразумне разводе бракова. Јер, више од половине свих разведених бракова у земљи (53,8 одсто) прекине се договором. Осим што ће се грађани разводити брже, корист ће имати и судови, јер ће се растеретити великог дела обавеза, кажу бележници.

Како за "Новости" потврђује први човек Јавнобележничке коморе Миодраг Ђукановић, бележници ће иницијативу да преузму од судова овај део посла упутити Министарству правде.

- Јавно бележништво тежи да прошири надлежност, а један од праваца је добијање преосталих ванпарничних поступака. У оквиру брачног и породичног права, то би били споразумни разводи. Комора ће покренути иницијативу код Министарства правде да и те надлежности пређу у руке бележника. За то је неопходна измена позитивног законодавства, чији предлагач може бити само Министарство - каже Ђукановић.

Нотари би, према његовим речима, задржали сва постојећа законодавна решења која се односе на ове поступке, и они би били истоветни као у суду. Бележници би се бавили искључиво споразумним разводима, док би они у којима постоји спор остали у надлежности правосуђа.

- На тај начин би судови били додатно растерећени, а корист би имали и грађани, јер би поступак могли да заврше у краћем року него што је сада случај - каже први човек ЈКС.

Према речима Иде Никитовић, портпарола највећег суда у земљи - Првог основног у Београду, споразумни разводи обично трају од једног до три месеца. Када у браку има деце, предмет се шаље центру за социјални рад, који даје мишљење о договору родитеља о томе коме ће бити поверена деца и колико често ће виђати другог родитеља. Центар има рок од 60 дана да одговори, па онда цео поступак може да траје до шест месеци.

С обзиром на то да бележника у земљи има више него чланова судских већа који се баве разводима, може се очекивати да код нотара неће морати да се чека чак ни два месеца да би пар дошао на ред. Биће то "инстант" разводи.

Прошле године у Србији је укупно разведено 9.046 бракова, од чега 4.863 споразумом. Београђанин Никола Павловић један је од оних који је све завршио за два месеца - од момента када су он и супруга поднели захтев за развод, па док нису скинули бурме.

- Имали смо само једно рочиште, које је трајало десетак минута. Пошто смо се одрекли права на жалбу, одлука је одмах постала правоснажна. Пре нас један пар је остао сат и по, уместо предвиђених 30 минута. Изашли су намргођени, свако са својим адвокатом - каже овај Београђанин.

Он и бивша супруга скинули су са интернета формулар и по њему написали свој предлог за развод. Навели су да немају имовину стечену у браку коју треба делити, а пре тога су сами поделили кућне апарате, кревете, постељину... Пошто немају децу, центар за социјални рад се није укључио у поступак.

Судска такса за развод брака, без обзира на то да ли је у питању споразум или тужба, кошта 2.660 динара за иницијални предлог, плус исто толико за одлуку. Дакле, укупно 5.320 динара. Код развода на основу тужбе, странке морају да плаћају и адвоката, а у појединим случајевима и вештачење.


ДЕЦА

ПРЕМА подацима Републичког завода за социјалну заштиту, у 2016. било је укупно 26.851 дете чији се родитељи споре у вези са вршењем родитељског права и према којима је центар за социјални рад спроводио поступке. У просеку, само код 14 одсто деце родитељи се нагоде, споразумеју о вршењу родитељског права или помире, кажу у РЗСЗ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Medjunarodna advokatska komora

07.07.2017. 07:32

Sama statistika govori da u drzavi Srbiji nije sve kako treba.

Steva

07.07.2017. 15:37

Notarima je već previše dato. Pojedini notari TVRDIM, a mogu i da dokažem ne poznaju dovoljno sve pozitivne Zakonske propise!!!