На Ушћу застава од чак 30 метара

М. Т. К. - В. Р.

22. 06. 2017. у 20:02

Симбол Србије у београдском парку. Огроман јарбол ниче на пролеће 2018.

На Ушћу застава од чак 30 метара

Архитекта Јан Гел

ОГРОМАН јарбол са ког ће се вијорити српска застава, видљива из свих делова Београда, наћи ће се у парку Ушће, на пролеће следеће године. Према плановима државног и градског врха, простор између тржног центра и Малог ратног острва постаће препознатљив симбол престонице и целе Србије.

У циљу јачања култа заставе, парк Ушће, који ће се реновирати по замисли данског архитекте Јана Гела, добиће јарбол висок 120 метара. На врху пилона вијориће се тробојка величине мањег спортског терена - 20 пута 30 метара. Пречник цеви биће три и по метра.

Око новог симбола Београда простираће се велики плато на коме ће се наћи 13 правоугаоних и три кружне алеје са цвећем. Постоље око јарбола биће прекривено мермерним плочама.

- Град ће подићи јарбол, поставити заставу и уредити околину парка који ће постати још једно место за уживање Београђана и гостију - рекао је, за "Новости", градоначелник Београда Синиша Мали.

На простору уз десну дунавску обалу, од Бранковог моста до Земунског кеја, са ког ће се завијорити државно знамење, до сада се налазила база Речне флоте Војске Србије. Убудуће, ова локација биће зборно место за одржавање државних церемонија какве су оне за Сретење, Дан Војске и Дан победе.

Према замисли данског архитекте Јана Гела, овај простор заузимаће 80 хектара и биће подељен у седам тематских зона. Планирани су и променада, бициклистичка стаза, места за забаву и шетњу.


НАРЕДНОГ МЕСЕЦА ЈАВНА НАБАВКА

НА изградњи јарбола Град Београд ради заједно са републичким институцијама, а сама идеја за његову градњу потекла је од председника Александра Вучића. У наредних месец дана уследиће јавна набавка за пројекат и извођење радова. До новембра би требало да буде познат извођач, а зидање ће почети почетком следеће године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Смрт €U рајХу, слобода Србији!

22.06.2017. 20:27

Да је ово некаква држава српског народа, која држи до себе и својих грађана као што није, иста би се вијорила на Кошарама и Ђенерал Јанковићу.............

Bonaparta

22.06.2017. 20:28

Licno meni bi bilo mnogo bolje da se postavi vise zastava po celom Beogradu pocev od naplatne rampe preko Malog Mokrog Luga, Autokomande, Sava Centra, Aerodroma u centru grada na paleti Albanija koju treba prekrstiti u palatu Srbija, na Kalemegdanu, Dorcolu, Banovom Brdu, Kruznom toku kod Opstine N.Bgd itd.itd. Naravno Avali.

zaliv.net

22.06.2017. 21:34

Pametno bi bilo postaviti nekoliko zastava i to sa jarbolom od bar 150m, tacke koje su prirodno na vecoj nadmorskoj visini.....mislim da je ovo greska jer se radi o najnizoj tacki u Beogradu

Калемегдан

25.06.2017. 08:11

@zaliv.net - Горае, најлогичниј је да се јарбол подигне унутар тврђаве на Калемегдану !!

kobasica srbije

22.06.2017. 22:10

Tako je tako i treba, treba svaki Srbin na kuću zastavu da postavi nek se viori srpska trobojka.

U Vojvodinu

22.06.2017. 22:57

Lako je za Beograd, ovakvi jarboli sa zastavom treba da budu postavljeni u svako mesto u Vojvodini koje ima 30 000 stanovnika i više a njihovo postavljanje i odrzavanje da finansira Srbija time dokazujuci svoje stalno prisustvo, naročito u mestima uz granice!

Jarbol na Kalemegdanu

25.06.2017. 08:02

Logičniji bi bil da se jarbol od 100 m podiže unutar Kalemegdanske tvrđve !!

Jelena Pantelic

25.06.2017. 17:39

Vrlo lepa ideja. Ali zasto na mestu koje se poklapa sa granicama koje je Kraljevina Srbija imala sa Austrougarskom? Zasto ne postaviti, kako rece jedan od citalaca, na nekoliko mesta u Srbiji? Dimenzije koplja i zastave mogu varirati.