РАЗЛИЧИТ распоред питања на комбинованом тесту, који је требало да спречи преписивање, није утицао на резултат који су осмаци постигли на малој матури. Прелиминарни резултати завршног испита су објављени, а на узорку од неколико основних школа показало се да су ученици задржали или чак повећали број бодова на комбинованом тесту, а више су освојили и из српског и математике.

Како су објављени тек прелиминарни резултати, на које ученици имају право жалбе школској и окружној комисији, још није могуће израчунати у којој мери је успех овогодишњих малих матураната бољи него код претходне генерације.

- На сва три теста ученици су остварили бољи резултат него прошле године, али и су били бољи и у односу на пробни завршни испит - каже Златко Гушановић, директор београдске ОШ "Вук Караџић". - Најбољи резултат остварили су из српског, 15,65 бодова у просеку, што је за око 2,5 бодова боље него на пробном и прошлогодишњем тестирању. Из математике су просечно остварили 13,61 поен, док је прошле године просек био 11, а на пробном 12 поена. Комбиновани тест донео им је у просеку 13,49, што је мало више него прошле године.

Грушановић каже да је различит редослед питања на комбинованом тесту генерално спречио децу у преписивању, али да добар резултат његових ученика, бољи од прошлогодишњег, показује да је то њихово реално знање.

И у ОШ "Јосиф Панчић" задовољни су резултатом осмака. Директор Милан Бајић каже да су ученици највише бодова освојили из српског језика, а резултати из сва три предмета слични су или мало бољи него претходне године.

И у ОШ "Братство" у Новом Пазару кажу да су ученици добро урадили и да су резултати слични као лане.

- Ученици су из математике освојили у просеку 13,4, из српског језика 14,2, а на комбинованом тесту 14,5 бодова - каже Дејан Колунџић, директор ОШ "Братство".

Прелиминарни резултати истакнути су у школама, у учионицама, а могу да их виде ученици и њихови родитељи. Школе су дужне да поштују препоруке повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, те да информације о ученицима не буду на улазним вратима и у ходницима, где сви могу да их прочитају.

Ученици који мисле да су оштећени током оцењивања тестова данас могу да се жале комисији у школи, и то од 8 до 16 часова. Ако и после тога буду уверени да су заслужили више бодова, сутра могу да поднесу жалбу окружној комисији, да би после разматрања приговора, коначни резултати завршног испита били објављени у петак, 23. јуна.

Током викенда, 24. и 25. јуна, ученици ће попуњавати листе жеља у основним школама, објављивање званичне листе жеља заказано је за 30. јун, а званични резултати расподеле ученика по средњим школама биће објављени 3. јула.

Ученици ће се уписивати у средње школе 4. и 5. јула.


МИМИКА ЗА ПРЕПИСИВАЊЕ

ДИРЕКТОРИ школа кажу да ученици имају своје разрађене системе за преписивање и дојављивање тачних одговора. Помажући се мимиком, без речи, умеју другарима да дојаве тачне одговор. Нос, уво, коса, раме - додиривањем једног од ових делова тела указују да ли је тачан одговор под А, Б, В или Г. Различит распоред питања на комбинованом тесту пореметио им је примену овог система, а у којој мери показаће коначни резултати испита.