Матуранти бољи него прошле године

И. МИЋЕВИЋ

19. 06. 2017. у 10:10

Матуранти бољи него прошле године

Фото Ж. Кнежевић

Објављени прелиминарни резултати завршног испита за ученике основних школа, током викенда листе жеља. Више бодова из српског, математике и комбинованог теста него ранија генерација

РАЗЛИЧИТ распоред питања на комбинованом тесту, који је требало да спречи преписивање, није утицао на резултат који су осмаци постигли на малој матури. Прелиминарни резултати завршног испита су објављени, а на узорку од неколико основних школа показало се да су ученици задржали или чак повећали број бодова на комбинованом тесту, а више су освојили и из српског и математике.

Како су објављени тек прелиминарни резултати, на које ученици имају право жалбе школској и окружној комисији, још није могуће израчунати у којој мери је успех овогодишњих малих матураната бољи него код претходне генерације.

- На сва три теста ученици су остварили бољи резултат него прошле године, али и су били бољи и у односу на пробни завршни испит - каже Златко Гушановић, директор београдске ОШ "Вук Караџић". - Најбољи резултат остварили су из српског, 15,65 бодова у просеку, што је за око 2,5 бодова боље него на пробном и прошлогодишњем тестирању. Из математике су просечно остварили 13,61 поен, док је прошле године просек био 11, а на пробном 12 поена. Комбиновани тест донео им је у просеку 13,49, што је мало више него прошле године.

Грушановић каже да је различит редослед питања на комбинованом тесту генерално спречио децу у преписивању, али да добар резултат његових ученика, бољи од прошлогодишњег, показује да је то њихово реално знање.

И у ОШ "Јосиф Панчић" задовољни су резултатом осмака. Директор Милан Бајић каже да су ученици највише бодова освојили из српског језика, а резултати из сва три предмета слични су или мало бољи него претходне године.

И у ОШ "Братство" у Новом Пазару кажу да су ученици добро урадили и да су резултати слични као лане.

- Ученици су из математике освојили у просеку 13,4, из српског језика 14,2, а на комбинованом тесту 14,5 бодова - каже Дејан Колунџић, директор ОШ "Братство".

Прелиминарни резултати истакнути су у школама, у учионицама, а могу да их виде ученици и њихови родитељи. Школе су дужне да поштују препоруке повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, те да информације о ученицима не буду на улазним вратима и у ходницима, где сви могу да их прочитају.

Ученици који мисле да су оштећени током оцењивања тестова данас могу да се жале комисији у школи, и то од 8 до 16 часова. Ако и после тога буду уверени да су заслужили више бодова, сутра могу да поднесу жалбу окружној комисији, да би после разматрања приговора, коначни резултати завршног испита били објављени у петак, 23. јуна.

Током викенда, 24. и 25. јуна, ученици ће попуњавати листе жеља у основним школама, објављивање званичне листе жеља заказано је за 30. јун, а званични резултати расподеле ученика по средњим школама биће објављени 3. јула.

Ученици ће се уписивати у средње школе 4. и 5. јула.


МИМИКА ЗА ПРЕПИСИВАЊЕ

ДИРЕКТОРИ школа кажу да ученици имају своје разрађене системе за преписивање и дојављивање тачних одговора. Помажући се мимиком, без речи, умеју другарима да дојаве тачне одговор. Нос, уво, коса, раме - додиривањем једног од ових делова тела указују да ли је тачан одговор под А, Б, В или Г. Различит распоред питања на комбинованом тесту пореметио им је примену овог система, а у којој мери показаће коначни резултати испита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације