МАЛИ матуранти у петак су полагали комбиновани тест, а изненађење и за ученике и за дежурне наставнике и директоре били су тестови обележени различитим словима. Сва деца су заправо добила иста питања, али са различитим распоредом, како би се спречило преписивање.

Завод за вредновање образовања и васпитања припремио је пет варијанти тестова - означених словима И, Б, Г, Ф и Х, који су распоређивани тако да деца која седе близу добију различите ознаке.

У београдској ОШ "Стеван Дукић" мале матуранте посетила је помоћница министра просвете Весна Недељковић, која им је на почетку полагања неколико пута поновила да гледају само свој тест, јер преписивање неће бити могуће.

- Претходних година највише преписивања било је управо на комбинованом тесту. Због тога је повећан број отворених питања. Како бисмо додатно спречили преписивање, припремљено је пет варијанти теста, у којима су питања иста, а распоред различит - каже за "Новости" Весна Недељковић.

Ученици ове школе који су излазили са комбинованог теста коментарисали су да им је био тежи него српски и математика. Ипак, утисак одличних ђака је да није био превише тежак.

- Нисам очекивао да ће се тестови разликовати у распореду, али није било много тешко. Задовољан сам како сам урадио сва три теста и надам се да ће ми то бити довољно да упишем Девету гимназију - прокоментарисао је Марко Мастелица, одличан ученик ОШ "Стеван Дукић".

За Ивону Павловић и Јовану Лунић овај тест био је најтежи од сва три. Посебно су их намучиле физика и хемија. Њихова другарица Жељана Докмановић каже да је физика била тешка, али верује да ће имати довољно бодова да се упише у Железничку школу.

Вида Милојковић, директорка ОШ "Стеван Дукић", каже да су ученици на завршном испиту остварили резултате који су у просеку у складу са њиховим оценама.

- Завршни испит полагала су 74 ученика и још два по индивидуалним образовним плановима. Просечан број бодова из српског језика био је 15,11, а из математике 13,67. И ранијих година, а и ове, резултати наших ученика не одступају од њиховог успеха на крају школске године - каже Вида Милојковић.

У целој Србији тест је у петак, према подацима Министарства просвете, полагало 68.347 ученика. Изашло их је незнатно мање него на математику, али за 1.379 мање него на српски, односно матерњи језик. У Министарству просвете потврђују да је ове године све прошло без приговора и неправилности.

Да тестови не би били "проваљени", предузете су посебне мере безбедности. Како "Новости" сазнају, тестови су израђени у штампарији "Политике", која је за ову прилику безбедносне мере морала да подигне на виши ниво. Уграђене су додатне камере, уз сугестије стручњака из БИА и МУП. Полиција је у штампарији била присутна све до петка, док завршни испит није званично завршен. Сви тестови који су остали као отпад у процесу штампе уништени су у присуству комисије из Министарства просвете.

ПРАВИЛА ЗА ОБЛАЧЕЊЕ У ШТАМПАРИЈИ

РАДНИЦИ у штампарији имали су и посебна правила облачења током израде тестова. Намера је била да се спречи случај од пре неколико година, када је једна запослена из "Службеног гласника" изнела тест, како је касније откривено - у брусхалтеру. Сада су униформе биле прилагођене, како би било немогуће сакрити тест испод одеће.

За потребе матурских тестова у штампарији је инсталиран посебан компјутер, који није био умрежен и приступ њему је био строго контролисан.