Син убијеног новинара Новости открио: Неко намерно кочио истрагу!

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

недеља, 11. 06. 2017. у 15:11

Син убијеног новинара Новости открио: Неко намерно кочио истрагу!

Породица, пријатељи и колеге на гробљу у Јагодини Фото А. Стевановић

Немања Пантић: То се није могло без подршке претходних власти. Веран Матић: Биће нових опструкција, ипак очекујем оптужницу

ПОСЛЕ дугих 16 година добро је чути да је овај случај коначно померен са мртве тачке и да постоји индиција да ће бити разрешен. Није добро што ту вест чекамо толико дуго. Није добро што смо чекали до 2012. да се формира Комисија за расветљавање убистава новинара да би неко почео да ради на овом и другим случајевима. Није добро што смо толико дуго чекали да неко озбиљно схвати овај случај.

Рекао је ово Немања Пантић, син Милана Пантића, дописника "Вечерњих новости" из Јагодине, у недељу на комеморацији, на шеснаесту годишњицу убиства свог оца, којој су, поред породице, присуствовали и колеге и пријатељи. Изразивши уверење да је породици важно да се открију и извршиоци и налогодавци, Немања је нагласио да је једнако важно да добију одговор и ко је и због чега у првих 11 година, до формирања комисије, опструисао и заташкавао истрагу.

- Верујем да је постојала озбиљна опструкција. Верујем да је неко намерно усмеравао истрагу у погрешном смеру и верујем да то није могло да се ради без амина и подршке људи који су били на битним функцијама у држави у то време - казао је Немања Пантић на комеморацији, над одром свог оца.

Према речима председника Комисије за расветљавање убистава новинара Верана Матића, веома је тешко решавати убиства после неколико година и само оснивање Комисије имало је основни циљ да "ујединимо снаге око заједничког циља, а то је да се разоткрију убице и налогодавци убиства наших колега". Додао је да је пред свима још увек велики посао, али и изразио бојазан да ће бити много опструкција, као што је било и у случају "Ћурувија".

- У Пантићевом случају ће их можда бити и више, јер су актери на таквим позицијима и у таквим ситуацијама у којима могу јако да утичу на друштвену збиљу - рекао је Матић. - Убеђан сам, ипак, да ће доћи до подизања оптужнице и правоснажне пресуде.

Супруга Живка и син Немања још чекају истину о убиству свог Милана

Заменик главног и одговорног уредника "Вечерњих новости" Милан Бабовић изразио је наду "да ћемо догодине у ово време стајати на развалинама бедема тајне која је, ево готово више од деценију и по, окруживала мученичку смрт Милана Пантића". Додао је да смо сведоци да се нешто у истрази помера набоље и да верује да ће се коначно доћи до одговора ко је наручио мучко убиство Милана Пантића.

- То дугујемо не само њему и његовој породици, већ целој јавности у Србији. Што се тиче нас, његових колега из "Вечерњих новости", учинићемо све и чинимо да његово дело никад не избледи и да нам буде надахнуће у годинама и деценијама које долазе - рекао је Бабовић.

Милан Бабовић, заменик главног и одговорног уредника "Вечерњих новости"

Државни секретар за информисање и медије Нино Брајовић изразио је задовољство што се упорност новинара исплатила.

- Када је пре 16 година одавде отишла вест да је мучки, испред своје куће, убијен новинар Милан Пантић, његова породица и колеге новинари су веровали да ће врло брзо стићи и вест да су његове убице ухапшене. Нажалост, требало је да прође оволико година да налогодавци и извршиоци још увек не буду иза решетака - подвукао је Брајовић, додавши да је, захваљујући Комисији за расветљавање убистава новинара, полицијски расветљено ово убиство.

СОТИРОВСКИ: ПРИЗНАЊЕ ОБАВЕЗУЈЕ

КОМЕМОРАЦИЈУ нашем убијеном новинару, пратило је и додељивање награде за новинарску храброст која носи име Милана Пантића. Ове године добила ју је шеф дописништва РТС из Ниша Драгана Сотировски (на слици).

- Слагала бих ако бих рекла да ову награду нисам очекивала претходних година, јер сам трпела много већи притисак неких моћника неголи можда ове године. Ова награда обавезује, што није тако једноставно, да човек у данашње време настави да ради тамо где је стао да истражује - рекла је Сотировски, додавши да јој је посебно драго што награду добија у тренутку када се истрага померила с мртве тачке.


МУП: СВИ КАПАЦИТЕТИ АНГАЖОВАНИ

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова саопштило је у недељу да ће ставити на располагање све своје капацитете, како би, после 16 година, кукавички злочин убиства новинара Милана Пантића био у најкраћем року у потпуности расветљен, а починиоци процесуирани и адекватно кажњени.

Управа криминалистичке полиције МУП-а Србије добила је 8. јуна захтев тужилаштва за прикупљање потребних обавештења и предузимање одређених додатних мера и радњи ради потпуног разјашњења достављених података у вези са убиством новинара Милана Пантића из Јагодине, наведено је у саопштењу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vladimir

11.06.2017. 16:44

Da li je ovaj covek normalan?Optuznica.dogodine!Pa samo u banana republikama kao nasoj za resenje takvih stvari se ceka 16 godina a.optuznica podize u narednih nekoliko.Ili su "optuzeni" politicki zasticeni ili im se daje vreme da na miru rasprodaju imovinu i sklone.se.negde na sigurno.Jadna je ovo zemlja a i narod sa vlascu kakvu imamo.Gotovi.smo.