Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, рекао је данас да је, приликом редовних инспекцијских надзора током 2017.године, Инспекторат за рад посебно обратио пажњу на 239 послодаваца код којих је пронађено три и више радника „на црно“.

"Да се не би десило да су радници само запослени док је ту инспекција рада, а после тога одмах отпуштени, Инспекторат за рад је 1. јуна извршио велики, ненајављени инспекцијски надзор код 239 послодаваца и том приликом у раду „на црно“ затекао 2.016 лица. На основу наших решења одмах је било запослено 1.490 радника и ми смо отишли да проверимо колико њих и сада ради“ рекао је он.

Према његовим речима, од тренутка заснивања радног односа до данас радни однос је престао за 251 лице, док је за 78 радника пронађено да су били пријављени, одмах након тога отпуштени и поново запослени код истог послодавца да раде „на црно“.

Министар Вулин рекао је да је код 178 лица откривено да се нови радници „на црно“, налазе код истих послодаваца који су и раније имали праксу запошљавања радника „на црно“, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Ово јесу бољи подаци него што су били прошле године у истом периоду за сличан број радника, било је 74% радника који су наставили да раде у складу са нашим решењима и у складу са законским решењима, а ове године то је близу 89%. Али свеједно, то значи да и даље хоћемо и морамо да се боримо против рада на црно," додао је Вулин.

Он је послодавцима поручио да „ће се држава вратити, да ће проверити сваког кога је већ једном проверила и да не постоји начин да се избегне закон“ уз напомену да је рад на црно веома лош и за послодавца и за радника.