КЉУЧА НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Професори постају ћате!

И. МИЋЕВИЋ

03. 06. 2017. у 18:48

На Филозофском факултету у Београду, због неблаговременог реизбора и истека уговора. Др Милошу Ковићу и колегама понуђено да пређу на места која немају везе с наставом

КЉУЧА НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Професори постају ћате!

ПОЈЕДИНИ доценти и ванредни професори Филозофског факултета у Београду могли би ускоро да изгубе радна места у настави и да буду премештени у администрацију. Због проблема у раду факултета, 38 предавача месецима је чекало да буде поново изабрано у иста звања или унапређено у виша. Додатни проблем за њих четворо је и то што им је у међувремену истекао уговор о раду, јер универзитетски наставници, осим редовних професора, потписују уговоре на пет година.

После више седница Наставно-научног већа које су прекидане пре самог гласања за избор наставника, прекјуче је одржана једна на којој су именовања усвојена, али четворо наставника, због блокаде Већа, и даље нема уговор о раду. Један од њих је и доцент др Милош Ковић, са Одељења за историју, иначе једини српски историчар који је објавио књигу код најзначајнијег светског издавача за хуманистичке и друштвене науке - Oxford University Press. Њему и осталим колегама понуђено је да пређу на друга радна места која немају везе с наставом.

- Факултет је шест месеци био блокиран вољом бившег декана проф. др Војислава Јелића. Када је, пошто су то од њега захтевали управници пет одељења на Факултету, поднео оставку, мислили смо да ће Факултет бити враћен у редовно стање. Садашњи в. д. декана проф. др Данијел Синани, који је у време Јелића био продекан за финансије, сада је, међутим, додатно заоштрио стање и појачао притисак на запослене - каже др Ковић.

Због тога што је делу наставника угрожено право на рад, реаговао је и проф. др Бранко Ракић, омбудсман Универзитета у Београду. Упутио је писмо свим члановима Изборног већа из кога се јасно види да постоји и кривична одговорност оних који спречавају наставнике да раде.

ДЕКАН НЕ ОДУСТАЈЕ - НА све пропусте и образложење омбудсмана скренуо сам пажњу на седници Наставно-научног већа 1. јуна, али је проф. Данијел Синани у дискусији која је уследила наставио да истрајава на томе да је оно што омбудсман каже само једно мишљење, да ће се он и даље строго држати закона и да је једина ствар где је прекршио закон то што је поменутим колегама у својству вршиоца дужности декана исплатио плату, иако им је истекао уговор о раду - прича проф. др Милош Арсенијевић.

- Учесници на конкурсима не смеју да трпе штетне последице процедуралних пропуста и грешака учињених код започињања и спровођења поступака избора у звања на нивоу Универзитета у Београду. Намерно чињење таквих пропуста и грешака, попут развлачења поступака и прекорачења рокова, представља злоупотребу и основ за одговорност учесника у тим поступцима и особа дужних да се старају о законитости у спровођењу тих поступака - наводи се, између осталог, у писму проф. др Ракића.

У њему је наведено и да је за досадашња кршења закона и најаву пребацивања наставника у ненаставно особље, одговорне могла да сачека и казна од шест месеци до пет година затвора.

И проф. др Смиља Марјановић Душанић, са Одељења за историју овог факултета, сматра да су њене колеге оштећене, и објашњава да је ова ситуација настала тако што од новембра прошле године до пре два дана ниједна започета седница Изборног већа на факултету није завршена.

- Искључиву кривицу за то сноси декан који је недавно поднео оставку, проф. др Војислав Јелић - каже она. - Он би прекидао и потом напуштао сваку седницу оног часа када није био задовољан већинским расположењем Већа. Тако су многе колеге, ни криве ни дужне, месецима чекале да се окончају поступци њихових избора у звања.

И проф. др Милош Арсенијевић са Одељења за филозофију, бивши декан, на страни је угрожених колега:

- Омбудсман Универзитета недвосмислено је потврдио да је исправна пракса факултета да наставнике и сараднике запослене на одређено време задржавају у радном односу и сматрају да им је продужен изборни период ако до њиховог реизбора или избора није дошло јер одговарајући поступци нису покренути или нису спроведени до краја услед противправног поступања органа датог факултета.


Др Милош Арсенијевић / Др Милош Ковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Милош

03.06.2017. 19:53

Познато је да је Филозофски факултет једно од гнезда антисрпства. Зато Ковић сада испашта.

Илија Чворовић

03.06.2017. 23:15

Скандалозна ситуација некада елитног одељења, где су људи примајући високе плате и радећи шта год хоће једноставно изгубили сваку меру. Кад су их спречили да сеју хаос по научним институтима, окренули су се сами себи, и уништили репутацију факултета.Остгрогорски, Божић и други могу само да се преврћу у гробу. какви мрачни људи.

Рашо

07.06.2017. 09:03

И сад ми треба да верујемо да се овде ради о личном ставу једног или двојице људи? "Проблем" је став и однос др Ковића према свом народу, то њима смета и хоће да га уклоне!

nada

10.06.2017. 06:24

Ovo je prilika da studenti, koji su prethodnih meseci bili aktivni na ulicama, podignu svoj glas i udruzenim snagama pomognu svojim profesorima, izmedju ostalog prof. dr Kovicu. Nasilno ga sklanjaju iz nastave, da bi se i nadalje predavala falsifikovana istorija srpskog naroda.dr Daniel Sinani?? Koje su njegove zasluge da bude dekan Filozofskog fakulteta. Iako Univerzitet ima autonomiju, nema pravo da spovodi anarhiju i samovolju. Ovde ima posla za Ministarstvo prosvete, a i za studente.