Корак до Рашке митрополије

М. НИЋИФОРОВИЋ

31. 05. 2017. у 13:00

Административни центар Рашко-призренске епархије спц биће у Новом Пазару. Срби у овом делу земље поздрављају одлуку Светог архијерејског сабора

Корак до Рашке митрополије

Владика Теодосије са гостима Амфилохијем и Јоаникијем у порти Петрове цркве

ОДЛУКА Сабора Српске православне цркве да административни центар Рашко-призренске епархије, осим у Призрену, буде и у Старом Расу, односно Новом Пазару, обрадовала је Србе у овом делу Рашке области који већ дуже времена траже формирање Рашке епархије и обнову Рашке митрополије, која је у Новом Пазару постојала до 1766. године.

- Верујемо да је ово значајан корак ка формирању Рашке епархије, а потом и обнављају Рашке митрополије - каже, реагујући на одлуку Сабора СПЦ др Добросав Никодиновић, председник Удружења "Рас", које већ дуго од највиших црквених органа тражи формирање Рашке епархије са седиштем у Новом Пазару. - Невероватно је да Стари Рас, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, где је рођен Свети Сава и где су корени српске вере и културе, није седиште епархије која би Србима била велико охрабрење за опстанак на овим просторима. Овде су српске светиње светског значаја: Петрова црква, Сопоћани и Ђурђеви ступови, овај крај Цркви је дао четири патријарха. Формирањем Рашке епархије Црква би могла умногоме да помогне у заустављању сеоба Срба из овог краја, а тај проблем је алармантан.


НЕПОЗНАНИЦА

ГДЕ ће бити новопазарски административни центар владике рашко-призренског Теодосија још се не зна. У граду је обновљена зграда некадашње Митрополије, а било је и најава да ће се, у случају формирања Рашке епархије, градити и владичин двор код Петрове цркве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Коста

31.05.2017. 14:03

Срби напуштају своје крајеве свуда,а поготово тамо где поред њих има других вера и националности.Изгледа да ће сви на крају да дођу у Београд.