ДРЖАВА је ове године одвојила милионе да би средила неколико резиденција које већ годинама пропадају. Међу првима на листи нашла се вила "Мир", у којој је живео Слободан Милошевић као председник. У њој је и ухапшен, у јуну 2001.

Ово велелепно здање, саграђено 1979, заузима око 3.000 квадратних метара, а у склопу комплекса су и ловачка кућа, билијарница и амфитетар. Вила је саграђана за Јосипа Броза Тита, као његова "интимна резиденција". Он се, међутим, никада није у њу уселио, јер је убрзо по завршетку радова умро.

Држава ће ове године за легендарно здање издвојити нешто више од 12 милиона динара за набавку клима-уређаја, чишћење сливника, фарбање и ампасовање прозора, замену пластичне столарије, сређивање греда на ловачкој кући, реконструкцију степеништа и роштиља, осветљење, ограду... У овом објекту после Милошевића нико није живео, и вила се користи за повремене пријеме страних државника.

Друга према плану за реновирање је вила у којој је велики део живота провела некадашња прва дама Југославије Јованка Броз. Реч је о кући на Булевару кнеза Александра Карађорђевића 75, која је још за Јованкиног живота била у очајном стању. Неколико пута је било планирано њено реновирање, али је неповерљива Титова удовица одбијала долазак стручњака који би проценили који су радови неопходни и колико би то коштало.

Вила од 750 квадратних метара је на све стране прокишњавала - зидови су били пуни влаге, а грејање није радило. Од смрти Брозове, 2013. године, кућа, заклоњена иза зарђале ограде, затворена је, јер и даље траје оставинска расправа.

ВИЛА "ШУМАДИЈА" ЗА комплетну реконструкцију Виле "Шумадија" на Опленцу издвојено је четири милиона динара. Ова вила, како стоји у образложењу Управе, може бити намењена за смештај државних делегација и одржавање научних и стручних скупова.

За израду комплетног пројекта за Јованкину вилу издвојено је 1,2 милиона динара, плус 250.000 за стручни надзор над извођењем грађевинских радова. За комплетну реконструкцију виле од подрума до крова, а после израде пројекта, у наредне три године планирано је издвајање 36,6 милиона динара, од чега 8,3 милиона ове године.

Држава ће ове године уложити новац и у Краљеву вилу, у Тополи. За израду комплетног пројекта потребно је 1,2 милиона динара, а за плаћање стручног надзора над радовима 350.000. У образложењу Управе наводи се: "Објекат је у веома лошем стању, а с обзиром на то да је у питању један од најважнијих културно-историјских споменика у Србији и да је свакодневно место обиласка многих туристичких посета, потребно је извршити хитну санацију да не би дошло до даљег пропадања објекта." За реконструкцију Краљеве виле од подрума до крова планирано је издвајање 36 милиона динара.

Обнова виле у којој је живела Јованка Броз коштаће укупно 36,6 милиона динара

Из буџета ће бити финансирано и сређивање председничког кабинета и, генерално, Палате "Србија". Само за санацију спољне хидрантске мреже, адаптацију термотехничких инсталација за прелазак с мазута на лож-уље и санацију крова планирано је 14,6 милиона, а за уређење прес-сале два милиона динара.

Биће санирани и фасада, фасадна столарија и кров на вили Бокељка. У њој је требало да живи Александар Вучић када је постао премијер, али је он то одбио, па је кућа у Толстојевој 2а коришћена за састанке високих делегација.


УЖИЧКА 23

Држава је одвојила и милион динара за чишћење сливника и кишне канализације, поправку стазе, фарбање крова и санацију плочица око базена у резиденцији у Ужичкој 23. У ову вилу уселио се Томислав Николић као председник Србије, у августу 2012. Здање је раније користио бивши председник Борис Тадић за пријеме и протоколарне састанке, а пре њега и Наташа Мићић и Милан Милутиновић.