„Пупин меморијални пројекат”, дело Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ нашао се међу првих пет пројеката у оквиру такмичења Светског самита о информационом друштву.

„Пупин меморијални пројекат” ауторке Александре Нинковић Ташић, на предлог Министарства културе и информисања, нашао се у конкуренцији са још 349 пројеката, и захваљујући освојеним гласовима, пласирао у пет најбољих пројеката на свету. Тиме је освојио титулу шампиона у оквиру такмичења Светског самита о информационом друштву (WSIS) чији је циљ промоција добре праксе у употреби информационо – комуникационих технологија које доприносе остваривању недавно договорених Циљева одрживог развоја Уједињених нација.

Сам пројекат, који на глобалном нивоу промовише дело нашег великог научника у области телекомуникација и културе, састоји се из две компоненте, Пупиног виртуелног музеја и интерактивне изложбе о Пупину у којима је главни партнер био Телеком Србија.

Настављајући традицију популаризације лика и дела великих српских научника, на интерактиван начин омогућено је младима да кроз Виртуелни музеј „кроче“ у свет Михаила Пупина Идворског, обиђу његов завичај и стекну увид у рад овог великог научника, професора и добротвора.

Друга компонента, изложба „Пупин - од физичке до духовне реалности“, јединствена је по много чему јер представља најобимнији пресек живота и дела великог Пупина, приказан употребом технологије проширене стварности на тај начин исписујући музеологију будућности.

Сама изложба трајала је 15 месеци и видело ју је више од 120.000 грађана и посетилаца Београда.

Висок пласман „Пупин меморијалног пројекта“ значајан је не само због промовисања научног наслеђа Михајла Пупина у области културе и телекомуникација чији је рад заштитио и УНЕСКО 2014. године, већ и због чињенице да та промоција користи модерне технологије како би људима широм света приближила рад нашег познатог научника.