Данас се у читавом свету обележава Светски дан борбе против рака јајника, најсмртоноснијег женског канцера. У Србији сваке године од рака јајника оболи око 750 жена, док годишње рак јајника однесе више од 450 живота. У свету се годишње региструје 250.000 нових случајева оболелих од рака јајника, а 140.000 жена изгуби битку са овом болешћу. Сваког дана у Србији две жене оболе од карцинома јајника, а једна умре од ове болести. Рак јајника је десети најучесталији рак код жена и пети по смртности од свих канцера који погађају жене.

У Србији је Светски дан обележен манифестацијом под називом "Данас нам је струка потребна", у организацији Удружења грађана за борбу против рака јајника "Проговори", Удружења гинеколога и опстетичара Србије, Црне Горе и Републике Српске и Националне организација за ретке болести Србије. Организована је трибина у пресс центру Удружења новинара Србије на којој је премијерно емитован документарни филм "Зорица Велицки, једна од нас", а на инфо штанду у Кнез Михаиловој улици представници пацијената током дана делили су едукативне брошуре и флајере, заинтересовани грађани попуњавали су Упитнике о истинама и заблудама везаним за рак јајника, док су лекари били на располагању за савете, сугестије и одговоре који се односе на карцином јајника.

Обележавање Светског дана подржала је потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловиц : "Као друштво треба да учинимо све што можемо за жене које се налазе у поодмаклим фазама ове болести и да им помогнемо да воде сто квалитетнији начин живота. Наше здравсто је модерно и није поента само да се бавимо преживљавањем него да радимо на томе да живот који оболеле жене воде не буде тежак, а то можемо само уколико сви заједно сарађујемо и помажемо. Суморне статистике можемо да променимо само ако се стално бавимо овим проблемом, а никако једном годишње".

И Министарство здравља Републике Србије узело је учешће у обележавању Светског дана борбе против рака јајника. "Министарство здравља је недавно увело један од нових лекова који много значе пацијенткињама оболелим од рака јајника, тако да је то значајан помак. Код рака јајника један део болести је наследан 10-15 посто и то се може доказати генетским тестирањем Брца 1 и Брца 2 гена које се код нас ради. Имамо могућност и за лек који би могао да се примени код таквих пацијената, који у ствари имају једну врсту ретке болести, а на томе ћемо радити у сарадњи са здравственим Фондом проширивањем модела посебних уговора са фармацеутским кућама. - истакао је државни секретар Министарста здравља Републике Србије доц. др Ференц Вицко.

"Још једном апелујемо на све жене да барем једном годишње оду на гинеколошки преглед, јер је то најбоља заштита. Само тако ћемо успети да поправимо ову негативну статистику. Такође, верујемо да сви заједно, од државе до струке и пацијената можемо да учинимо додатне напоре како бисмо побољшали положај оболелих жена у Србији. Ценимо и примећујемо напредак који је у последње време постигнут у квалитету лечења, али док год има у Србији жена које немају системски обезбеђену адекватну терапију, ми као удружење имамо обавезу да се боримо, апелујемо, предлажемо. А на жалост, мој пример је далеко од усамљеног, иако постоји лек који нам је потребан, нама је недоступан", искрено објашњава Зорица Велицки из удружења "Проговори".

"Рак јајника је најсмртоноснији малигнитет гинеколошког порекла, а два су разлога зашто је то тако. Пре свега, нема ране симптоматологије, јер када се појаве симптоми најчешће се већ ради о одмаклој фази болести, о трећем или четвртом стадијуму, а тада је степен преживљавања око 30-40 посто. Осим тога, медицина још увек нема адекватан скрининг, не постоји на жалост систем раног откривања када је рак јајника у питању", наглашава Проф. др Александар Стефановић, директор клинике за гинекологију и акушерство КЦС.

Светски дан борбе против рака јајника удружује организације широм света које се баве овом темом, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири. За жене које живе са том болешћу, као и за њихове породице и пријатеље, обележавање овог дана изграђује нови смисао у пружању подршке у борби за излечење.