БЕОГРАД - Од почетка године инспекција Министарства здравља поднела је 49 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу, али нема података колико је до сада њих кажњено.

Прошле године инспекција је поднела 198 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу.

Епидемиолог Милена Каназир из Института за јавно здравље Батут каже је важно одржавање колективног имунитета, а да би се он постигао неопходно је да 95 одсто малишана буду вакцинисани према календару имунизације.

"Само када је висок проценат вакцинасаних, могуће је спречити ширење болести и настанак епидемије", рекла је Каназир гостујући на РТС.

Недеља имунизације почела је 24. априла и трајаће до 30 априла, а циљ је да се скрене пажња на важност континуитета вакцинације.

Каназир каже да је Србија раније достизала жељени циљ обухвата од 95 одсто, али да у последњих неколико година не достиже тај циљ, посебно не ММР вакцином(против малих богиња, заушки и рубеола).

"Вакцинација је постала жртва свог успеха, јер многи родитељи, па и лекари нису видели заразне болести које остављају тешке последице", нагласила је она.

Каназир је упозорила на епидемију малих богиња у суседној Румунији, где је до сада регистровано 5.000 оболелих са 22 смртна исхода.

ОД 1. ОКТОБРА ОБАВЕЗНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ПНЕУМОКОКЕ


Вакцина против бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумококе од 1. октобра биће бесплатна и обавезна за сву децу у Србији, најавио је данас у изјави Танјугу помоћник министра здравља за инспекцијске послове Зоран Панајотовић.


Та вакцина штити децу од упале средњег уха, бронихтиса, менингитиса, сепсе, упале плућа.


Закон о заштити становништва од заразних болести, који је усвојен у фебруару прошле године, осим увођења обавезне вакцине против пнеумококе, предвидео и увођење необавезне вакцине против хуманог папилома вируса (ХПВ).


За увођење тих вакцина у редован календар вакцинације неоходно је да се уради Правилник о имунизацији који је у завршној фази, а Панајотовић очекује да ће половином маја ступити на снагу.


"Међутим, поједине његове одредбе почеће да се примењују од 1. октобра, као што је вакцинација вакцином против пнеумококе. Морамо да направимо финансијски прорачун, колико нам је новца потребно за куповину, као и које количине вакцине су нам потребне", рекао је Панајотовић Танјугу.