Научна сарадња уз потпис војске

И. МИЋЕВИЋ

петак, 07. 04. 2017. у 16:45

Научна сарадња уз потпис војске

Истраживачи у лабораторији Фото: Универзитет у Београду

За међународно финансиране пројекте тражиће се дозвола Министарства одбране. Циљ предложене уредбе је заштита ресурса који утичу на безбедност земље

НАУЧНИЦИ који намеравају да учествују у међународним пројектима или да сарађују са колегама странцима, сагласност за свој рад мораће да траже од Министарства одбране, уколико буде усвојен предлог уредбе овог министарства. Званични назив тог документа, који је у радној верзији и тек треба да добије сагласност Владе, гласи "Уредба о областима научних и других истраживања од значаја за одбрану земље и о начину и поступку за издавање одобрења за вршење тих истраживања заједно са страним лицима или за потребе страних лица".

Циљ уредбе је, према објашњењу Министарства одбране, заштита ресурса одбране који утичу на функционисање система одбране, односно одбрамбених интереса Републике Србије.

- Систем одбране дужан је да се штити од свих ризика и претњи. Научна истраживања понекад дубоко задиру у домен безбедности, што се посебно односи на сферу информационих технологија, комуникација, употребе савремених уређаја - незванично кажу у Војсци Србије.

Обавеза се односи и на археологију, сеизмологију, хидрологију, географију, изградњу хидро и електро постројења, путева, мостова, аеродрома, на све врсте нуклеарних истраживања, епидемиологију... Обухваћена су и разна истраживања из области друштвених наука - економско-социјални проблеми, положај верских заједница, однос државе и цркве...

Оваква уредба узнемирила је велики део научне заједнице, али још нема званичног става истраживача. Данас би требало да се огласи Заједница института Србије, а ових дана и Конференција универзитета Србије. У Министарству просвете кажу да им је у среду документ званично упућен да дају своје мишљење.

МИНИСТАР ОДЛУЧУЈЕ НАУЧНИЦИ који намеравају да раде са страним колегама или се финансирају из међународних фондова од Министарства одбране, према уредби, морали би да затраже одобрење пре него што започну било какве преговоре. Министарству морају да доставе све податке о страном партнеру, сврху истраживања, извор финансирања, локацију рада, у којој мери учествују странци... Одлуку доноси лично министар одбране.

- Ни на који начин нисмо били укључени у писање ове уредбе - каже за "Новости" проф. др Владимир Поповић, државни секретар у овом министарству.

- Консултоваћемо се са научном заједницом, али и са Министарством одбране, и даћемо званично мишљење на уредбу. Овакав документ није у складу са Стратегијом научног развоја, којој је циљ што већа отвореност.

Цео европски научни простор финансира се из програма Хоризонт 2020, вредног око 80 милијарди евра.

- Стратегија науке и бројне иницијативе определиле су истраживања ка иностраним изворима финансирања и сарадњу са колегама из других држава - каже др Горан Башић, директор Института друштвених наука.

- Удео пројеката који су финансирани из иностранства за последњих десет година са 25 одсто повећао се на 35 процената. Ова уредба вратила би нас два корака уназад. Треба оставити могућност да Министарство одбране можда има ваљане разлоге за њено доношење, али онда би морали добро да их објасне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Виран Изнер

08.04.2017. 12:57

Логично је да се свака активност процени са одбрамбеног и безбедносног аспекта. Само наивни мисле да ће им из иностранства дати паре без задњих намера и (прикривених) интереса. Од тога би имали користи (личне) само појединци, који не презају од наношења било какве штете, само ако су сами у добитку. Обавеза је државе да спречи све што може да је угрози, било када и на било који начин. Занемаривање безбедносног аспекта може да буде кобно и без могућности да се штета спречи.