Командант Кфора: Без Србије нема мира на Космету

Драгана Зечевић

недеља, 02. 04. 2017. у 13:15

Командант Кфора: Без Србије нема мира на Космету

Фото Кфор

Командант Кфора генерал Ђовани Фунго: НАТО се противи формирању војске Косова. Потребно је више дијалога а мање тензија. Манастир Дечани остаје под нашом заштитом

СИТУАЦИЈА на Косову је стабилна, иако је у последње време било неких тензија. Без обзира на било какве промене, наша мисија Кфора остаје у потпуности посвећена подршци мирном, стабилном и мултиетничком Косову, као што налаже Резолуција 1244 Савета безбедности УН. Заједно са Еулексом и косовском полицијом, наставићемо да подржавамо спровођење споразума између Београда и Приштине. Укупно гледано, улога Кфора била је и остаје од суштинске важности.

Овако, у интервјуу за "Новости", говори командант Кфора на Косову и Метохији, италијански генерал Ђовани Фунго, и додаје да је најављена трансформација Безбедносних снага (БСК) у војску Косова политичко питање у које Кфор није укључен. Генерал Фунго објашњава да је "у крајњој линији, Северноатлантски савез тај који треба да донесе једногласну политичку одлуку о даљим корацима по овом питању".

* Да ли Кфор подржава најављену трансформацију у такозвану војску Косова?

- Уколико би мандат Косовских безбедносних снага еволуирао без политичке сагласности свих релевантних чинилаца, НАТО би био принуђен да преиспита свој ниво посвећености. Ово посебно важи кад је реч о изградњи капацитета.

* Срби сматрају да би војска Косова представљала претњу миру и стабилности у региону, будући да су БСК формиране од припадника некадашње ОВК, коју су и САД препознале као терористичку организацију?

- У процесу формирања Косовских безбедносних снага 2008. године, успостављен је ригорозан систем безбедносне провере под покровитељством Кфора. Сви кандидати за пријем у БСК су подвргнути детаљној контроли.

* Да ли специјалне јединице РОСУ косовских снага могу да улазе на север Косова, међу српско становништво, без дозволе Кфора?

- На основу Бриселског споразума из 2013. године између Београда и Приштине, институције на Косову нису у обавези да од Кфора траже дозволу за кретање њихових полицијских снага по читавој територији. Важно је да се не дозволи да било какве тензије поремете процес нормализације између Београда и Приштине. Важно је, такође, и да се наставе напори који воде ка нормализацији односа између Београда и Приштине, тако да људи из читавог региона имају бољу будућност.

* Колико Срби и неалбанци на Косову могу да се осећају сигурнима, имајући у виду све последице погрома из 2004. године, али и сталних напада на српски живаљ?

- Мислим да оно што нам је сада потребно јесте више дијалога. Морамо да смањимо тензије како би се избегли инциденти и да подржимо све напоре у смеру напретка у процесу нормализације односа између Београда и Приштине. Позивамо све стране на уздржаност и да буду укључене у процесе на конструктиван начин.

* Како оцењујете сарадњу са политичким представницима Срба са Космета, али и с Војском Србије?

- Кфор одржава дугогодишње односе са српским војним властима, који су развијани током протеклих 17 година и могу се оценити као високопрофесионални и обострано конструктивни. Сарадња између Кфора и Војске Србије се данас састоји од широког спектра активности као што су састанци, једновремене активности на Административној линији, вежбе медицинске евакуације и друге које промовишу боље међусобно разумевање, ефикасну комуникацију и оперативну ефикасност. Одржавамо редовне састанке и имам плодну размену мишљења са начелником Генералштаба Војске Србије.


ПРЕТЊЕ НЕЋЕ ПРОЋИ

* Српске православне светиње често су биле на мети напада Албанаца протеклих година. Може ли се очекивати адекватна реакција Кфора?

- Кфор, са Еулексом и косовском полицијом, наставља да подржава спровођење споразума између Београда и Приштине. Манастир Дечани остаје под директном заштитом Кфора. Спремни смо да одговоримо на било какву могућу претњу очувању безбедности и сигурног окружења за све.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Ivanka Kosovka

02.04.2017. 14:02

Zasto se uporno izmesta resavanje Kosovskog statusa iz UN SB, i kao da se pita Severno Atlanski Savez, tj NATO? To je narusavanje svakog prava u medjunarodnoj zajednici-prava ocuvanja integriteta drzave, u ovom slucaju, drzave Srbije. Srbija jeste i bice faktor stabilnosti Balkana, a samim tim i Evrope.

Европо шта се домунђаваш

02.04.2017. 14:10

Испразна ДЕМАГОГИЈА нато-наци зомбија који су присиљени на такву БЛАМАЖУ ... Србија се ЗИДА без потребе самодоказивања ... Корак по корак ка ЦИЉУ !!!

zola

02.04.2017. 16:07

@Европо шта се домунђаваш - Do godine ( a možda već i ove ) na Kosovu i Metohiji!