У петак се навршава 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији када су Албанци протерали нешто више од четири хиљада Срба из својих кућа и запалили преко тридесет верских објеката.

У таласу насиља на КИМ тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда је био близу 100.

Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Током мартовских нереда на Косову и Метохији протерано је 4.012 Срба, а већина њих се до данас није вратила у своје домове.

Повод или изговор за погром била је кампања албанских медија у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока од којих се један утопио у реци, што није било тачно.

Са излозбе Памти и подсећај, фото Д.Дозет

Истрага УНМИК полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне. Мартовске догађаје на КиМ осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела резолуцију.

Тринаеста годишњица од мартовског погрома биће обележена сутра у Косовској Митровици полагањем венаца и одавањем поште страдалима на Косову и Метохији 17. и 18. марта 2004. године.


Са излозбе Памти и подсећај, фото Д.Дозет"Мартовски погром је догађај који не смемо да заборавимо, а наша обавеза је да се са великим пијететом сетимо свих палих жртава, а обележавање истог треба да упозори да се овај догађај не сме поновити," саопштено је из привремног органа општине Косовска Митровица.

фото Танјуг/Боки


Полагање венаца на спомен плоче Боривоја Спасојевића и Јане Тучев, који су у Косовској Митровици страдали за време мартовског погрома над Србима пре 13 година биће обављено сутра а венци ће бити положени и на "Споменик истине" у близини главног ибарског моста у овом граду.

Венце ће, како је најављено, положити чланови породица настрадалих, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и представници општинске управе.

У великој сали Дома културе у Грачаници сутра ће бити одржана Академија посвећена 17. марту 2004. године под називом "Да се не заборави" у организацији Удружења породица косметских страдалника.