Враћају цркви, држава се жали

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

11. 03. 2017. у 15:02

Спор између агенције за реституцију и државног правобранилаштва достигао кулминацију. Правобранилаштво: Све тужбе и жалбе подносимо на захтев министарстава

Враћају цркви, држава се жали

Правобранилаштво тужи само када се враћа земљиште под системом за мелиорацију, Фото: Д. Дозет

ДРЖАВНО правобранилаштво је само у прва два месеца ове године изгубило 17 спорова пред Управним судом на основу тужби које су поднели незадовољни враћањем црквене имовине, подаци су Агенције за реституцију.

На 95 одсто решења Агенције, по речима директора Страхиње Секулића, ДП подноси тужбе, пошто код конфесионалне реституције не постоји жалба - и масовно губи спорове. Ништа боља ситуација није ни код враћања ораница.

- Лане је Агенција донела више од 900 решења за враћање комасираног пољопривредног земљишта, на свако је ДП уложио жалбу и све су одбијене - каже Секулић. - Већ имамо притисак незадовољних странака којима се на овај начин пролонгира коришћење имовине, и које желе да протестују. Од протеста су привремено одустали само због коректног односа Агенције и Министарства финансија као другостепеног органа.

Секулић као нарочито “ажуран” по броју тужби и жалби апострофира огранак ДП у Новом Саду. Каже и да Министарство финансија, упркос малом броју људи, ефикасно решава све другостепене поступке, а одлуке Агенције махом потврђују и Управни, и Врховни касациони суд.

- Државни орган има повећану одговорност и претпостављене капацитете стручности када подноси тужбу или жалбу - додаје директор Агенције. - Он није само странка у поступку, већ и државни орган који мора да води рачуна о правима грађана и евентуалним последицама по буџет. Не оспоравамо право на жалбу, али када је нека одлука стотинама пута потврђена, а жалбе и тужбе се и даље подносе, поставља се питање злоупотребе процесних овлашћења. Због повреде права, грађани би могли да траже и одштету.

Осим што је причињена штета и власнику и држави, процес реституције одуговлачи се унедоглед. Секулић тврди да ДП може сва спорна питања да разреши током првостепеног поступка пред Агенцијом, али се, каже, тамо не појављују. Само прилажу типске поднеске, у којима мењају име и број предмета.

- Није у надлежности Агенције за реституцију да оцењује оправданост подношења правних лекова (жалби) у поступцима реституције, јер је држава у овим поступцима странка и у њима се одлучује о њеним имовинским правима и обавезама - поручују из Државног правобранилаштва.

Додају и да су пажљиво процењивали у којим случајевима има места за жалбе на првостепена решења:

- Процентуално, у односу на примљени број предмета, реч је о врло малом броју случајева. Посебно напомињемо да је било предмета где је уложена жалба по изричитом захтеву субјекта ког ДП заступа. Примећен је и велики прилив жалби грађана на одлуке Агенције, као и подносилаца захтева за вођење управног спора.

Кад је у питању црквена реституција, до пре две године се није искристалисала судска пракса, па је ДП у великом броју случајева подносио тужбе Управном суду на решења Агенције. Међутим, сада подноси тужбе само на искључиви захтев Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине - Управе за пољопривредно земљиште, када се враћа земљиште које је под системом за мелиоризацију.

На око 1.000 решења које је Агенција донела у последње две године, ДП је поднео свега 20 тужби и поступак је у току.


КО МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ "МАЛИ ПАРИЗ"?

АПСУРДИ иду дотле да је нпр. у случају враћања ресторана “Мали Париз” трома наследницима, правобранилаштво за двоје уложило жалбе, а за трећег не! Највише жалби улаже правобранилаштво београдске општине Стари град, посебно кад су у питању решења о враћању имовине по закону о отклањању последица Холокауста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Marija

12.03.2017. 16:41

A kada ce obicni gradjani dobiti svoju ocevinu i dedovinu. Zasto su oni gradjani drugog reda, Uradite vec jednomnesto posteno i kvalitetno ako imate politicke volje i kapaciteta za sve to. Zar i treca generacija treba da umre da bi vi nesto vratili sto je davno oteto Nemozete na otetom graditi kvalitno drustvo, oteto je prokleto to je uvek bilo i bice.