Ханс Шодер: Прихватни центри су превазиђени

И. МИЋЕВИЋ

уторак, 28. 02. 2017. у 19:10

Ханс Шодер: Прихватни центри су превазиђени

Ханс Шодер

Прихватни центри су превазиђени. Избеглицама треба дати новац за изнајмљивање смештаја и за храну

КАДА за око два месеца буду отворени прихватни центри у Алексинцу и Кикинди, Србија ће капацитет за смештај миграната повећати са 6.000 на 6.600 места. Држава чини велике напоре да обезбеди довољне капацитете, али и да унапреди постојеће објекте, па су сада услови за 4.000 људи у центрима у складу са светским стандардима. Капацитети за смештај се веома добро шире, али то више није најбоље решење. Овакав модел је превазиђен и требало би размотрити увођење ваучера за самосталан живот избеглица из ратом захваћених подручја.

Овако Ханс Шодер, шеф УНХЦР у Србији, коментарише актуелну мигрантску ситуацију у нашој земљи. Он каже да је Грчка већ применила модел према коме тражиоци азила од државе добијају одређена средства, уз помоћ којих сами изнајмљују смештај и хране се.

- Када би Србија увела овакав модел, то би било добро и за локално становништво и привреду. Тај новац би се свакако трошио у Србији - објашњава Шодер. - Наравно, Србија то не може сама, без помоћи Европске уније. У Бриселу кажу да постоји воља, али да их у томе спречавају процедуре, јер Србија није чланица, већ кандидат.

Шодер каже да међу 7.700 миграната који су тренутно у Србији, има око 3.000 деце и да би било важно да се она укључе у систем формалног образовања. Мали број њих већ иде у редовне школе, али би, додаје, то требало да буде много масовније.

- У Грчкој, на пример, 6.000 деце иде у школу, са својим грчким вршњацима. ЕУ за то годишње издваја 8,2 милиона евра. Када би Србија, посредством Уницефа, добила 4,1 милион евра да укључи децу у образовни систем, то би било добро за све.

* ДИЛЕМЕ Где сместити хиљаде миграната у Србији?


ПОРОДИЦЕ У ВЕЋИНИ

ОД када је отворен центар за прихват у Обреновцу, број миграната у хангарима код Аутобуске станице у Београду преполовио се - каже Ханс Шодер. - Ту су и даље углавном млађи мушкарци, који неће да иду у центре и који изнова, и по десет пута, покушавају нелегално да пређу границу. Али они нису права слика ове популације, јер већину и даље чине породице са малом децом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Milan024

28.02.2017. 19:32

Pare dati AirSerbia, pa ih vratiti tamo odakle su došli. Sve su to Ekonomske izbjeglice, a za takve u Srbiji nema mesta.

Oficir

28.02.2017. 19:32

Još bolje bi bilo da im srpski, bivši i sadašnji političari i tajkuni daju deo svojih plata i deo svojih kvadrata.

Анти Антифа

28.02.2017. 19:42

Овај тражи од режима да насељава овде азијате и мислимане.А ми будале зарад "мултикултуре" прихватамо ове потенцијалне терористе

sasa

28.02.2017. 19:42

NE! Jedino pravedno rešenje je da budu što pre vraćeni na oslobođene teritorije jer ovome nema kraja!

Милан Лекић

01.03.2017. 14:26

Маске су пале. Немци су осмислили план како да коначно збришу Србе са мапе Европе. Са 7600, званично, и више од 10000 авганистанских војних обвезника - који се организовано, преко хрватског контингента у Авганистану стимулишу да иду у Србију "која је одговорна за геноцид над 8000 босанских Сунита" - једног јутра сазнаћемо да су све путне комуникације Србије и Српске на Дрини блокиране од стране наоружаних миграната, иначе распоређених по центрима дуж Дрине и у Рашкој области. А Вучић и Вулин?

marginalno

01.03.2017. 14:54

G. Šoder, kako Srbiji ne moźe da se isplati nadoknada za smeštaj i život izbeglica jer nije član EU to iz istovetnig razloga Srbija nije u obavezi da prima izbeglice na svom putu ka EU. Izvolite im poslati avione i prebaciti ih u EU a ne stvarajte nama dodatne troškove i ne namećite nam još težu situaciju od ove u kojoj smo sad. Srbija je opljačkana i razrušena a sve više lešinara nas nadleće.Hoćemo referendum u vezi mnogih životnih odluka, pristupa u EU, NATO i prijemu ili odbijanju izbeglica.