Срби без палате у Темишвару

Р. ДРАГОВИЋ

17. 02. 2017. у 15:37

Одлуком румунског суда српска црква изгубила својину над вредним "Макриним домом". Гвозденовић: Обратићемо се председнику Јоханису и премијеру Гринедеануу

Срби без палате у Темишвару

"Макрин дом" у центру Темишвара

ЕПАРХИЈА темишварска Српске православне цркве изгубила је вишегодишњи спор пред правосуђем Румуније око својине над палатом "Макрин дом" у центру Темишвара. Одлуком Врховног касационог суда у Букурешту српска заједница убудуће неће полагати никакава права над једним од највреднијих здања у Банату.

Власништво над овом зградом било је предмет судског спора који је трајао готово четврт века. Српска црквена општина доказивала је да је једини законски представник Задужбине Персиде Макри Стојковић, што је статус који јој је румунска држава непрекидно признавала од 1860. до 1968. Најпре комунистичком национализацијом, па затим злоупотребама, кршењем закона и правним манипулацијама, репрезентативна зграда доспела је у - приватне руке.

Дугогодишњи лидер Срба из Румуније, књижевник и посланик више сазива румунског парламента Славомир Гвозденовић истиче да је коначном одлуком румунског правосуђа српска заједница неправедно оштећена и најављује подршку Савеза Срба црквеним властима у евентуалном спору пред међународним судовима.

- Пресуда је стигла у јеку политичких превирања и уличних нереда на улицама Букурешта и других градова, због чега је изостала реакција јавности - наводи Гвозденовић. - "Макрин дом" смо изгубили, а тим поводом обратићемо се председнику Клаусу Јоханису и премијеру Сорину Гринедеануу. Ми смо лојални грађани Румуније и не желимо да водимо спорове против ње. Доношење пресуде мимо закона и прописа, у спрези појединаца из власти и сумњивих бизнисмена, наводи нас на тај пут.

Гвозденовић подсећа да је у овом случају српска црквена општина прошла правну голготу у којој није могла да се носи са голим интересима супротне стране. Тренутни власник, који је низом малверзација дошао у посед "Макриног дома", како се процењује, месечно убира око 40.000 евра само на име кирије коју наплаћује од издавања пословног простора.

ПОКЛОН СИРОЧАДИ "МАКРИН дом" је двоспратна зграда са двориштем и локалима површине око 2.200 квадратних метара, у најужем центру Темишвара. Подигнут је новцем Персиде Стојковић Макри, супруге угледног темишварског трговца Томе Макрија. Свој велелепни дом она је оставила Епархији темишварској, са аманетом да се он користи за смештај деце банатских Срба погинулих у Првом светском рату.

- Румунске власти су деведесетих година продале ову зграду иако је у току био судски поступак за утврђивање својине над њом. Од тада је неколико пута препродата, како би спорни правни основ био забашурен. Безброј закона је прекршено у овом случају - незадовољан је Гвозденовић.

У Министарству спољних послова Србије незванично кажу да им је познат проблем са својином над овим здањем у Темишвару, али да је предмет пред локалним правосуђем.

- Срби из Румуније обраћали су се својевремено Канцеларији за дијаспору и Народној скупштини, али Србија ту није могла много да учини, јер је поступак био у току - речено нам је у Министарству спољних послова.


ПЛАН ВИКТОРА ПОНТЕ

ИСТОРИЈСКО здање у Темишвару, вредно око 10 милиона евра, било је пре три године тема разговора представника српске заједнице и тадашњег премијера Виктора Понте. Он је тада изложио план који је требало да спроведу владе Србије и Румуније. У узајамној акцији двеју држава, Београд је, према Понтином плану, требало да откупи палату "Лучафарул" у Вршцу, а Букурешт "Макрин дом" у Темишвару. Ова здања после откупа требало је да буду предата на коришћење румунској, односно српској мањини. Понта је, међутим, убрзо напустио место шефа владе, па од његовог плана није било ништа.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Шатор

18.02.2017. 00:29

Тако то раде у ЕУ, правно беспрекорно уређене државе. У Француској онај намјестио жени да прима плату за фиктивни посао, па сада хоће да буде предсједник. А мис е бунили ан Слобу и Миру, мало коју гајбу смакну , мало шверцовали возила, чиста сића, ко да нису на власти. Цијели свијет је понио ђаво.