ВИРУС грипа не посустаје: за недељу дана, према новим подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", регистровано је 26.275 оболелих, што је више него у ово време прошле године, и висок интензитет вируса.

Да би добили реалну слику, епидемиолози број званично регистрованих множе са седам, јер већина оболелих не иде код лекара, што значи да је реално само за недељу дана грип у Србији "оборио" више од 180.000 људи. Највише оболелих је међу децом до четири године, а епидемиолози су израчунали да се у укупној популације вирус грипа код нас региструје у 361,9 људи на 100.000 становника, а у најмлађој популацији, узраста до четири године, на 100.000 деце од грипа оболева чак 5.048.

Грип је код нас и географски широко распрострањен и потврђен у 20 региона. Од претходног епидемиолошког пресека није било нових смртних случајева који се могу повезати са грипом, па је досадашњи "црни биланс" од почетка сезоне пет умрлих, сви са територије Војводине.

- Према болничком надзору за недељу дана пријављено је 87 случајева тешких акутних респираторних инфекција - кажу у Институту "Батут". - Лабораторијским тестирањем 79 узорака доказан је вирус грипа А(Х3) код 43 оболеле особа, а код осам је изолован нетипизиран вирус грипа А.

Истовремено је пријављено 10 случајева тешке слабости плућа услед компликација грипа, међу којима је код деветоро оболелих лабораторијски доказан вирус грипа.

Иако је вирус непредвидив, епидемиолози на основу упоредне анализе података из Србије са подацима из осталих земаља Европе, процењују да је мало вероватно да ће очекивани пораст оболевања са клиничком сликом грипа у школској популацији, у наредној недељи знатно повећати и укупну активност вируса грипа. Може се, кажу, очекивати стагнација активности и поступни пад интензитета пред крај јануара и значајно смањење интензитета активности вируса грипа у фебруару.


ОВА НЕДЕЉА - КРИТИЧНА

У БЕОГРАДУ је у другој недељи јануара регистровано троструко мање оболелих са клиничком сликом грипа него у првој недељи. Епидемиолози, међутим, кажу да се пораст може очекивати током ове недеље, због преношења вируса грипа у школским колективима. Већ сада се, ипак, са великом вероватноћом може проценити да вирус грипа неће достићи онај ниво активности који је имао непосредно пре и у току новогодишњих празника, кажу епидемиолози.