Министарство правде Црне Горе упутило је надлежним државним органима Србије молбу за изручење српских држављана Немање Ристића и Предрага Богићевића осумњничених за припрему наводног терористичког напада на изборни дан у Црној Гори, објавио је данас део подгоричке штампе.

Молба за изручење послата је у понедељак, а поступак изручења по проценама надлежних трајаће три до четири месеца, преноси штампа наводе надлежних.

Богићевић и Ристић ухапшени су крајем прошле недеље у Србији, по потерници црногорских власти и осумњичени су за покушај тероризма и стварање криминалне организације која је на дан парламентарних избора у октобру, припремала насилни упад у Скупштину, хапшење и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Богићевићу је одређен екстрадициони притвор, а Ристић је после саслушања пуштен на слободу уз забрану напуштања боравишта у Београду.

Црногорско специјално тужилаштво је за организаторе и финансијере означило двојицу руских држављана Едуарда Широкова и Владимира Попова, за којим су расписане потернице.

Специјално тужилаштво ја пре два дана прецизирало да је за план Ђукановићеве ликвидације означен Широков.

Штампа данас наводи да је српска БИА снимала разговор Широкова са осумњиченим Александром Синђелићем, у којем захтева од Синђелића да организује групу која би ликвидирала тадашњег премијера Ђукановића.

Тајно снимљени разговори достављени су Тужилаштву Црне Горе, наводе медији.

Синђелић је сведок сарадник црногорског тужилаштва и он је на слободи, док је у затвору код Подгорице група држављана Србије ухапшених у октобру прошле године, ноћ уочи избора.

Међу њима је бивши командант жандармерије Србије Братислав Дикић.