Минићи вишак у учионици

И. МИЋЕВИЋ

14. 01. 2017. у 10:01

Минићи вишак у учионици
И наставници и родитељи слажу се са министром просвете да треба увести правила облачења. Поједине школе већ имају своје кодексе, а ученике који их не поштују, враћају на пресвлачење

ПОШТО је нашминкане ученице упоредио са ракунима, министар просвете Младен Шарчевић најавио је и казне за непримерено облачење у школама. Честито, каже, морају да се одевају и ученици и наставници.

Иако то ових ледених дана изгледа далеко, у школама више неће бити поцепаних фармерки, бретела, папуча, дубоких деколтеа, шортсева, који се обично носе пред крај и на почетку сваке школске године. Министар је најавио казне, али се још не зна како ће их спроводити, а пример појединих школа показује да не треба никакав нови закон да би се школе упристојиле. Свака установа може да уведе сопствени кодекс, што су неке одавно урадиле.

- Већ десет година код нас се зна како ученици и професори могу да долазе обучени у школу. Правила су јасна, па свако ко их прекрши мора да се врати кући - каже за "Новости" Милибор Савић, директор Прве економске школе у Београду. - Чак ни родитељи не могу да дођу у школу, рецимо, у папучама. Правила пристојности морају да се поштују у васпитно-образовној установи.

Слично је и у Медицинској школи "Др Миленко Хаџић" у Нишу. Овде је кодекс облачења уведен 2015. и сви га се придржавају. Дежурни наставник задужен је да примети ако је неко дошао непримерено обучен.

- Нема мини-сукњица, шортсева, мајица на бретеле, голих стомака, поцепаних фармерки. Девојчице могу да се шминкају, али дискретно и примерено - каже директор Светислав Младеновић. - Правила су од почетка прихватили и ученици и придржавају их се. Ако неко покуша да их прекрши, вратимо га кући на пресвлачење. Нема казни, јер кажњавање не даје увек добар резултат. Наши ученици ће сутра бити здравствени радници, радиће са болесницима, и треба на време да науче да не иде да три дугмета на мантилу буду откопчана или да су претерано нашминкани, са предугим ноктима.

УНИФОРМЕ - НЕИЗВЕСНЕ ДА ли ће униформе бити уведене одлучиће Министарство просвете. По њиховом налогу, школе су анкетирале родитеље и ђаке, а одговори се разликују зависно од узраста и школе. Код млађе деце, већина родитеља подржава униформе, док код старијих преовладавају негативни одговори.

Младеновић каже да су данас, чак и са кодексом, правила много блажа него у време када је он био ђак. Тада су, сећа се, ученике враћали и ако нису прописно ошишани. Долазак у школу у тренерци био је незамислив.

Родитељи су углавном сагласни са увођењем правила понашања, али на помен школских униформи реагују различито. Сања Мицић, мајка гимназијалца из Београда, сматра да би правила донела више пристојности јер, каже, ученице не би долазиле у кратким мајицама, у шортсевима и сукњама који више откривају него што покривају.

- Сматрам, ипак, да би униформе биле превише. Деци треба оставити слободу да се облаче како желе, посебно средњошколцима. То је узраст у којем они проналазе сопствени стил, сазревају и треба им дозволити да се разликују у одевању, као што су различити и у осталим стварима, наравно, све у границама пристојности - каже Сања Мицић.

АНКЕТА УЧЕНИКАПРВЕ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ У БЕОГРАДУ

* Анастасија Mаринко

- Требало би да све школе уведу правила облачења. Наша школа их има. Али знам да у другим школама, са лошијом репутацијом, нема правила, па девојчице долазе у минићима, дечаци у бермудама...

* Данило Николић

- Било би добро да свугде постоје правила облачења, као што их ми имамо у школи. У другим школама је сасвим другачије. Видим како они одлазе обучени на часове, посебно када је топло.

* Милица Добрица

- Многе девојчице које иду у друге школе облаче се превише провокативно. Код нас нису дозвољене ни поцепане фармерке, нити мајице на бретеле. Мислим да је то у реду.

* Милош Шкрбић

- Не верујем да правила облачења треба да буду строга. У реду је да сви долазимо пристојно обучени, али не сад баш да носимо униформе и кецеље. Свако треба да носи шта жели.

* Петар Шаврљуга

- Свако треба да носи шта хоће. Не треба уводити правила, а посебно не униформе. Ученици треба да имају слободу облачења, али свакако да изгледају пристојно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Aleksandar

14.01.2017. 10:20

I treba da se kazne...na šta liče devojčice u školama to je strašno. Alooo roditeljiiiii !!!!!

закон озаконио безакоње

14.01.2017. 10:27

Према важећем Закону о основама образовања и васпитања: Основна школа је обавезна а ученици се не могу удаљити са часа, било како да се понашају и било шта да обуку.

sadasdas

14.01.2017. 11:58

@закон озаконио безакоње - To nigde ne piše u zakonu, ne izmišljajte.

Mila

14.01.2017. 12:28

@Šomi - ...ma,neee...neka se "oblače" kao Karleuša...a sad protesti...branite pravo vaših ćerki da idu u školu polugole...e,moji roditelji...

Mila

14.01.2017. 12:04

uniforme su loša ideja, iz prostog razloga što neće ličiti na lepo skrojena odela sa kravatom ili mašnom, kao u privatnim školama na zapadu, već na radničke bluze i mantile.

Kant

14.01.2017. 12:59

@Mila - Lepo skrojena odela kostaju mnogo para. Nije cilj da deca idu na modnu paradu vec da budu primerno obucena, suprotno estetici koju nam namece ruzicasta televizija sa svojim herojima i heroinama.

povratak patrijahata

14.01.2017. 13:49

Zaboravljate osnovnu stvar.Uniforme ih neće sprečiti da se ponašaju kao i do sad.Da stupaju prerano u seksualne odnose, trava blud,nemoral, nehumanost a muške da budu nasilnici i neradnici. To potiče iz porodice, većina majki ih podržava a muški uče od nasilnih očeva,sistem nam kontrolišu feministi. Tako da je ovo gašenje vatre kofom benzina.

Dejanbg

14.01.2017. 17:23

A ko će da prevaspita te "roditelje" koji su do sada svoje ćerke slali u školu obučene kao za erotske filmove ? Gledam komšijine ćerke, jedna bila pred kraj osnovne druga u srednjoj, jedna u helankama a druga u miniću , obe našminkane , straija i kvarcovana - i kao krenule u školu. Prosto da ti se ogadi pomisao na roditeljstvo. Decu hoću , ćerku takođe ali ne "starletu" i "igračicu na šipki". Napolju su tako obučene samo imigrantkinje iz Ukrajine i prostitutke

Bataja

15.01.2017. 03:16

Odelo ne čini čoveka tako su me učili u školi a i deca su to ko njih uopšte zagleda?