НЕШТО више од 1.000 миграната, према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, проводи дане на “дебелом” минусу у парковима, широм Србије. Њих 58 чека напољу, на граници, код Хоргоша, а 71 код Келебије. У прихватним центрима их је 5.706.

- Србија и даље заступа хуманитарни приступ и не жели да примењује силу, иако је већина у нашу земљу ушла илегално. Људи из Комесаријата их свакодневно обилазе, обавештавају о правима и дају им прилику да се изјасне да ли желе да уђу у азилну процедуру. Наравно, приоритет су нам ред и мир и безбедност наших грађана - каже Иван Мишковић из Комесаријата.

Србија се, додаје, нада да ће ЕУ ускоро склопити споразум са Авганистаном и Пакистаном о реадмисији и да ћемо бити део тог пакета. Највећи број од око 7.000 азиланата, колико их укупно има у Србији, у ствари су економски мигранти из ове две земље. Споразум би нам дао могућност да их легално вратимо у њихову домовину.

Просечно време боравка у прихватним центрима је више од три месеца, за разлику од прошле године, када је била отворена тзв. балканска рута и када се нису задржавали у Србији дуже од три дана. Мађарска и даље прави спискове за улазак у ову земљу, и месечно не пушта више од 400 људи који ће тамо затражити азил.


МНОГО МАЛОЛЕТНИКА

У Прихватно-транзитном центру у Прешеву је смештено око 870 мигранта из Авганистана, Ирака, Пакистана и Сирије. У Бујановцу их је око 220. У Адашевцима код Шида, их је нешто више од 1.000, од чега је половина малолетна. Кроз овај центар је за око годину дана прошло више од 700.000 људи.