Кроз Адашевце прошло 700.000 избеглица

ФоНет

25. 12. 2016. у 13:15

Кроз прихватни центар у Адашевцима, код Шида, за нешто више од годину дана прошло је више од 700.000 миграната, највећи број у време док је функционисала балканска избегличка рута

Кроз Адашевце прошло 700.000 избеглица

Илустрација

Кроз прихватни центар у Адашевцима, код Шида, за нешто више од годину дана прошло је више од 700.000 миграната, највећи број у време док је функционисала балканска избегличка рута, изјавио је ФоНету координатор тог центра Драган Велимировић.

Према његовим речима, у некадашњем мотелу у Адашевцима се сада налази више од 1.000 миграната, од којих је половина млађа од 18 година.

Стигли су из петнаеестак земаља - Авганистана, Ирака, Шри Ланке, Пакистана, Ирана, Сирије, Конга, Етиопије,Бангладеша, са Кубе...

У Адашевцима су им обезбеђени смештај, три оброка дневно, укључујући два топла оброка, медицинска заштита током 24 сата и посебна брига за децу и труднице. Деци смо осигурали и неку врсту неформалног школовања, учење енглеског и немачког језика, изјавио је Велимировић.

Он је навео да је укупна површина прихватног центра 6.000 квадратних метара, са два зидана објекта и пет великих шатора. Жене и деца су углавном смештени у зиданим објектима.

Мигранти у Адашевцима бораве по неколико месеци. Већини је жеља одлазак у Немачку, али су суочени са чињеницом да је Мађарска за њих, практично, потпуно затворила границу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Marko Kraljevic

25.12.2016. 14:45

Cudo je sto mnogo nasih gladuje i zivi zivot put muka.. Gladni... Nemam nista protiv, ali nismo mi bogati da bi se prsili kako druge hranimo. Eee

Vladimir

25.12.2016. 15:36

Treba reći da sve "papire koje dobiju" biće poništeni! Mnogi političari su uzeli ogromne pare za prodaju evropske civilizacije!

Vidovdan

25.12.2016. 16:01

Nesto ovde nije jasno? Razumem da narod "bezi" sa ratnih prostira. Ali, ovo je uzelo maha. Izgleda da je cilj islamizacija Evrope? Razumem da coveku treba omoguciti da zivi tamo gde zeli. Ali, ovako u toliko velikom broju i iz toliko zemalja, nije bas normalno. Treba zauzeti jedan isti stav svih evropdkih drzava.