Кроз прихватни центар у Адашевцима, код Шида, за нешто више од годину дана прошло је више од 700.000 миграната, највећи број у време док је функционисала балканска избегличка рута, изјавио је ФоНету координатор тог центра Драган Велимировић.

Према његовим речима, у некадашњем мотелу у Адашевцима се сада налази више од 1.000 миграната, од којих је половина млађа од 18 година.

Стигли су из петнаеестак земаља - Авганистана, Ирака, Шри Ланке, Пакистана, Ирана, Сирије, Конга, Етиопије,Бангладеша, са Кубе...

У Адашевцима су им обезбеђени смештај, три оброка дневно, укључујући два топла оброка, медицинска заштита током 24 сата и посебна брига за децу и труднице. Деци смо осигурали и неку врсту неформалног школовања, учење енглеског и немачког језика, изјавио је Велимировић.

Он је навео да је укупна површина прихватног центра 6.000 квадратних метара, са два зидана објекта и пет великих шатора. Жене и деца су углавном смештени у зиданим објектима.

Мигранти у Адашевцима бораве по неколико месеци. Већини је жеља одлазак у Немачку, али су суочени са чињеницом да је Мађарска за њих, практично, потпуно затворила границу.