За Храм Светог Саве 15 милиона евра

Ј. СУБИН - Р. ДРАГОВИЋ

четвртак, 08. 12. 2016. у 07:52

За Храм Светог Саве 15 милиона евра
Српски привредници, Влада и донатори обезбедиће новац за завршетак радова на уређењу богомоље на Врачару. Новац намењен постављању мозаика и за декорацију

РАДОВЕ на завршетку Храма Светог Саве, вредне 15 милиона евра, финансираће српски привредници и Влада Србије. Овај новац биће потрошен на постављање мозаика и декорацију унутрашњости врачарске светиње, која би требало да буде потпуно завршена до 2021. године.

Да ће домаћи бизнисмени водити главну реч у донирању средстава за украшавање ентеријера, речено је јуче на 14. редовној седници Друштва за подизање Храма Светог Саве која је одржана у београдском Пословном клубу "Привредник". Чланови Друштва нагласили су да се радови тренутно одвијају према плану, али и позвали домаће компаније и грађане да им се придруже.

Укупна вредност радова на завршетку декоративног уређења Храма Светог Саве процењена је на 19 милиона евра. Радове на постављању мозаика у куполи, који су званично представљени прошле суботе, вредне четири милиона евра, финансирају компанија "Гаспромњефт" и руска федерална државна агенција "Росотрудничество".

- Русија финансира мозаичко осликавање главне куполе храма, а припремљени мозаик у Русији требало би да се постави почетком пролећа - рекао је патријарх српски Иринеј. - После тога следи декорација олтарске апсиде. Надамо се да ће све бити завршено до 2019. године и да ћемо освештати Храм поводом великог јубилеја - 800. година аутокефалности Српске цркве.

Председник Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару и бизнисмен Миодраг Костић упутио је позив и другим пословним људима да дају донације.

- Усвојили смо извештај о раду из ког се види прецизан план радова који предстоје. Засада све напредује својим током и сви посетиоци Храма могу да виде напредак - рекао је Костић. - Врачарски плато, захваљујући помоћи градских власти, ускоро ће бити окружен саобраћајницама, јер су решени сви имовински и други проблеми.


Патријарх Иринеј и Миодраг Костић

Пажња свих неимара Храма тренутно је усмерена на радове на декорисању куполе. Припреме за постављање тепиха мозаика под сводовима у пуном су јеку. Уметничким радовима руководи чувени руски академик и саветник председника Путина за културу Николај Александрович Мухин. У његовом московском атељеу већ су урађени први делови велике поткуполне композиције.

Унутрашњост главне куполе, по традицији ране византијске уметности, красиће сцена вазнесења Христовог. Фигура Спаситеља која седи на дуги, симболу вечности, биће окружена деловима из црквених тропара посвећних овом догађају. Ниже слојеве композиције красиће стојеће фигуре Богородице, апостола и архангела.


НИКОЛИЋ ПОЧАСНИ ПРЕДСЕДНИК

СКУПШТИНИ Друштва за подизање Храма Светог Саве присуствовао је јуче и председник Србије Томислав Николић. Шеф државе по функцији председава овом телу. Друштво је основано још 1895. године и међу најстаријим је удружењима у Србији. Рад Друштва обновљен је 2001. године, на иницијативу премијера Зорана Ђинђића и уз благослов покојног патријарха Павла. Оно данас окупља 47 чланова, углавном привредника и власника успешних компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Yu

08.12.2016. 08:09

zavrssetak treba prepustiti donatorima, a vlada Srbije svoj to jest nass novac da uputi za ljechenje bolesne I gladne dece po Srbiji.

@@@

08.12.2016. 12:58

@Yu - Da hram se moze gledati i kao zdravstvena ustanova..,vazna za (mentalno i duhovno) zdravlje..

Ivan

08.12.2016. 11:24

Toliko gladnih u Srbiji a Vlada daje novac za bogomolje. Zna se kako se grade bogomolje a ne na racun napacenog naroda. Neke najpoznatije u svetu su se gradile vekovima upravo iz tog razloga. Zasto bih ja kao ateista davao svoj novac za nesto sto je meni nepotrebno? Pretpostavljam da Vlada ovo smatra investicijom u turizam, od cega ce svakako biti koristi, ali mi je to slabo opravdanje.

@@@

08.12.2016. 12:56

@Ivan - @Ivan.Zasto bi ja kao ateista davao novac..? A ko vama licno trazi novac za izgradnju hrama..?Odakle vam uopste potreba i sloboda da se izjasnjavate kao "ateista"..u vezi hrama odnosno onoga sto vas u principu ne interesuje.?Ili mislite da takvi kao vi (ateisti) trebate da odlucujete u vezi hrama.?Gladnima treba dati posao a ne novac..Mani te se demagogije i pomozite svojim novcem bar jednom gladnom..

Теиста

08.12.2016. 14:09

@Ivan - @Ivan. Питаш се: "Zašto bih ja kao ateista davao svoj novac za nešto što je meni nepotrebno?". И ја бих могао да упитам: Зашто бих ја давао свој новац за Егзит који је мени непотребан? Зашто бих ја давао свој новац за НВО које су мени непотребне? Али држава функционише другачије него што ти мислиш.

Glas razuma

09.12.2016. 14:31

@Ivan - Sirotinja bi trebala da trazi posao umesto sto zaludno visi po kladionicama, kaficima, automat klubovima, igraonicama i podrumima pica i tamo trosi ono sto dobije ili otme od roditelja. Nisu roditelji besmrtni. Samo budala je spremna da takvim ljudima daje bilo kakav prilog.

Nemamo ništa protiv

08.12.2016. 12:07

da ovi razbojnici vrate deo opljačkanih para kroz donacije, ali Vlada za to ne sme da daje pare svih građana Srbije, pa i onih koji nisu vernici ili nisu pravoslavci...

N.N.

08.12.2016. 15:24

Samo dan-dva je pisalo o aferi sveštenika koji su materijalno oštetili Hram (novac građana), i nikada više niko ne napisa tekst. Koliko je desetina miliona evra do sada otišlo u Hram, a koliko u privatne džepove?