ДВАДЕСЕТ шест пословних простора, четири стана, једна зграда и 24,4 хектара ораница враћено је Јеврејској заједници од фебруара, када је усвојен Закон о уклањању последица насталих одузимањем имовине жртвама Холокауста без наследника. У јануару ће, по истом закону, овој заједници бити исплаћена и прва од 25 годишњих транши од 950.000 евра.

У последњих шест година, према подацима Агенције за реституцију, преживелим Јеврејима и њиховим наследницима кроз реституцију враћени су: 81 пословна зграда, 12 стамбених зграда, девет станова, 6.031 квадратни метар грађевинског земљишта, 105.414 квадрата неизграђеног земљишта и 727 хектара ораница. По Закону о враћању имовине црквама и верским заједницама, враћено је и више од 16 хектара њива, око два хектара грађевинског земљишта, око 8.500 квадрата пословног простора и 182 квадрата резиденцијалних зграда.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је да поједине општине на сва решења о реституцији, укључујући и повраћај имовине Јеврејској заједници, улажу жалбе, чак и када за то нема основа, па коче процес реституције.

Специјални изасланик Стејт департмента за питања Холокауста Томас Језгерди похвалио је српске власти, нарочито Агенцију за реституцију, на храбрости да донесе закон о отклањању последица Холокауста. Према речима специјалног представника МСП Израела Џоела Лајона, више од 90 одсто Јевреја убијено је у Србији током Другог светског рата, па данас у нашој земљи живи само око 3.000 њих.


УСКОРО ЗАКОН О СТАРОМ САЈМИШТУ

ГРАДСКИ менаџер Горан Весић најавио је окончање израде Закона о Старом сајмишту. Овај закон град Београд припрема у сарадњи с Министарством рада.