ПРЕДСТАВЉЕНА МАКЕТА МОЗАИКА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ: Купола спаја Русију и Србију

Раде Драговић

03. 12. 2016. у 18:58

ПРЕДСТАВЉЕНА МАКЕТА МОЗАИКА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ: Купола спаја Русију и Србију

Фото З. Јовановић

У Руском дому у Београду представљена макета мозаика Храма Светог Саве. Радови ће трајати годину дана, руководи академик Николај Мухин. Прва осликавања на 1.230 квадрата

САРАДЊА Србије и Русије на завршетку Храма Светог Саве у Београду показује истинску везу двају народа. Наша земља полако се уједињује око Храма. Руску помоћ смо прихватили са захвалношћу, не само због новца, већ и због жеље да ојачамо везе које ће трајати дуго после нас.

Окружен моделима светитеља чији ће се ликови ускоро наћи на сводовима светиње на Врачару, у Руском дому у Београду ово је поручио председник Србије Томислав Николић. У центру руске културе и уметности данас је представљена макета будућег изгледа мозаичке декорације главне куполе Храма Светог Саве на Врачару.

- Блискости два народа допринео је и Свети Сава, који је свој монашки пут започео у руском манастиру на Светој Гори - подсетио је Николић. - Сведоци смо великих радова на Храму који је њему посвећен, и који ће, надам се, ускоро бити потпуно завршен.

Данашња промоција макете означила је и почетак радова на постављању прве етапе мозаика на 1.230 квадрата површине главне куполе. Радовима руководи чувени руски академик Николај Александрович Мухин. У његовом московском атељеу тим мозаичара већ је завршио широке целине композиције, које ће у Београду бити уграђене на унутрашње зидне површине.

Да ће под декорисаном куполом на Врачару бити места за све православне Србе и Русе нагласио је и амбасадор Русије Александар Чепурин.

- Свети Сава део је духовног ланца који вековима повезује Србију и Русију. Ликови Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог осликани су и у Успенском сабору у Кремљу. Храм у Београду, по завршетку радова, биће један од светских центара православља, у који ће долазити и велики број Руса. Поносни смо што учествујемо у оваквом пројекту - рекао је амбасадор Чепурин.

Погача, со и хлеб за госте

У средишту главне куполе Храма Светог Саве на Врачару, по рановизантијској традицији наћи ће се представа Вазнесења. Централну сцену чиниће представа Исуса Христа који седи на дуги, која симболише спајање неба и земље.

- Завршетак Храма Светог Саве на Врачару биће важан догађај за хришћанску културу и уметност. Колико је то важно сведочи и чињеница да је покровитељ радова који се изводе руским донацијама лично председник Путин - навела је Љубов Глебова, директор руске Федералне државне агенције “Росотрудничество”.

Заједно са тимом руских мозаичара у Београд су стигли и сав потребан алат и материјал. Реч је о камену и емајлираном стаклу које ће бити уграђено у куполну композицију. Припремни радови за постављање мозаика почели су летос, када је потписан и завршни уговор о руској донацији. Завршетак декорације поткровног дела очекује се до краја следеће године, а веће целине зидова требало би да буду осликане до 2019, када Српска црква обележава 800 година аутокефалности.

Свечаности у Руском дому присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, владика топлички Арсеније, заменик градоначелника Београда Горан Весић, као и представници руских компанија које послују у Србији.

"ГАСПРОМЊЕФТ"

- ЧАСТ је бити део оваквог пројекта, који ће ојачати везе између наших народа - рекао је јуче у Руском дому Александар Дибаљ, члан Управног одбора “Гаспромњефта”.

Ова компанија, у оквиру програма подршке пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије, донирала је четири милиона евра за унутрашњу декорацију главне куполе Храма. “Гаспромњефт” је претходних година финансирао и обнову Руског некропоља, Иверске капеле и споменика погинулим Русима у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду.

Томислав Николић и Александар Чепурин са руским пријатељима


МОЈА ЖИВОТНА МИСИЈА НИЈЕ ГОТОВА

АКАДЕМИК Николај Мухин (на слици десно), који је и један од специјалних саветника председника Русије Владимира Путина за културу, светску славу је стекао осликавањем обновљеног Храма Христа Спаситеља у Москви.

- Када је посао у Москви завршен, био сам сигуран да сам своје животно дело завршио и да могу мирно да умрем. Убрзо сам, међутим, добио позив да дођем у Београд. Када сам са патријархом Алексијем 1994. године први пут обишао Храм на Врачару, схватио сам да моја животна мисија још није готова - присетио се Мухин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Miki - Zg

03.12.2016. 19:47

Duhovna povezanost i sudbina Rusa i Srba je neraskidiva u prošlosti ,sadašnjosti i budućnosti !

?

03.12.2016. 21:28

Da li su sigurni da ce sa zemlje moci da procita tekst ispisan na unutrasnjosti kupole?

Тројсво

04.12.2016. 04:08

Даће Бог да се заврши храм како доликује...само ми народ треба да се дозовемо памети и да посећујемо исте и служимо нашем драгом Богу.

Da smo kao narod malo skromniji

04.12.2016. 12:36

@Тројсво - odavno bismo ga završili... ovako, bez ruske pomoći... teško.

LOGOS

01.01.2017. 18:26

Hvala ti Boze na svim divnim ljudima koji imaju volje i ljubavi da realizuju ovakav ogroman projekat :-) !!!