Поражени би сада да промене историју

Б. С. - Д. Б. М.

четвртак, 01. 12. 2016. у 17:43

Поражени би сада да промене историју

Светска уметничка дела сакупљена после Другог светског рат

Правни стручњаци сматрају да је захтев Тужилаштва из Болоње у вези са сликама из Народног музеја политизован. Веселин Церовић: Одлуке Фонда за репарацију имају међународни карактер

ВИШИ суд у Београду донео је одлуку о захтеву тужилаштва при Основном суду у Болоњи за привремену заплену осам уметничких слика из збирке Народног музеја у Београду.

Одлука ће путем међународне правне помоћи бити достављена надлежним органима Италије, а њена садржина би, како очекују у Вишем суду, могла да буде објављена за седам до десет дана.

Италијанско државно тужилаштво у Болоњи пре годину дана послало је тужбу Вишем суду у Београду, којом тражи од Србије да врати осам слика из Народног музеја, које су опљачкали немачки нацисти. Српски стручњаци који су имали увид у тужбу сматрају да је овај захтев правно неутемељен.

Наиме, та дела је Југославија 1949. добила од америчке окупационе управе у Немачкој као ратну репарацију, на име штете претрпљене од немачких нациста, италијанских фашиста и других окупатора. Тужба стручњацима делује утолико чудније јер у пратећој докумантацији даје документ који оспорава тврдњу да су слике украдене: факсимил признанице која потврђује да је Херман Геринг легално купио та дела од италијанског антиквара, у време док су Мусолинијев Рим и Хитлеров Берлин били блиски савезници.

Српски правници сматрају да је захтев тужилаштва из Болоње у најмању руку упућен на погрешну адресу у погрешно време, јер Југославија није ништа узела сама, већ је репарације добила од сила победница још 1949. кад је то питање и решено. По мишљењу стручњака, српски суд је требало одмах по пријему тужбе у том смислу да одговори тужилаштву из Болоње.

Захтев из овог градског италијанског тужилаштва наши експерти оцењују или као последицу нестручности, или у горем случају, као покушај ревизије резултата Другог светског рата.

- Не постоји правни основ да држава Србија врати слике које потражује тужилаштво из Болоње, јер их је тадашња држава Југославија добила из Фонда за репарацију за жртве Другог светског рата - тврди и познати адвокат Веселин Церовић за "Новости". - Слике су одузете из Геринговог депоа. Одлука Фонда за репарацију је правоснажна, тим пре што је Геринг купио слике од грофа Бонакосија, што не спори ни друга страна. Мимара је у овом процесу био изасланик Владе Југославије, кога је именовао Јосип Броз да сарађује са репарационим фондом победничких сила.

Церовић каже да је симптоматично да се после седам деценија прави једна исконструисана афера са делима ренесансних сликара.

- Одлуке које је донео Фонд за репарацију су међународног карактера. Оне су потврђене и оверене од свих учесника у формирању Фонда за репарацију, у коме су били и победници и поражени. Будући да су и поражене силе потписале одлуку, недопустив је било какав приговор и слике су у поседу Народног музеја у Београду! Одлуке Фонда за репарацију имају међународни карактер, па Србија не може да их мења - закључује адвокат Церовић.

ХРВАТИМА НЕ ТРАЖЕ НИШТА

НИКО, никада, па ни Италијани нису тражили повраћај било које уметнине која се налази у Штросмајеровој галерији. Ово је "Новостима" у четвртак потврдио Боривој Поповчак, директор ове загребачке институције. Галерија која је у склопу хрватске Академије тражила је од Народног музеја из Београда осам слика које је донирао Анте Топић Мимара и оне су им достављене.

- Знамо да је Анте Павелић дао Италијанима један диптих од Карпача, али су након рата Италијани нама вратили пола диптиха и три мања рада. Даље нисмо потраживали, док је други део диптиха у Венецији. Истовремено никакве захтеве од Италијана да ми њима вратимо неко уметничко дело никада нисмо добили - тврди Поповчак.

Коментари (2)

O.o

01.12.2016. 20:50

sto bi trazili braci hrvatima? ti isti italijani se krstili kako su ujke klale srbe i nacin na koji su to radili. ma ljudi sve ovo je FARSA sivinusticka ova ona nije bitno. farsa klasicna. muka mi od istorije muka od politike.

Dijagnostičar

01.12.2016. 21:58

Nek im vrate ustaše. Samo oni su bili pametni. Petnaest minuta pre kraja rata prešli u partizane I ispadose pobednici u ratu...