Одводњавање - нови удар по џепу, рок за плаћање 15 дана!

Ј. Су - Д. И. К.

уторак, 22. 11. 2016. у 13:09

Одводњавање - нови удар по џепу, рок за плаћање 15 дана!

НАМЕНА Новац од пореза биће трошен за уређење водотокова,фото Д.Дозет

На адресе више од милион домаћинстава у Србији почели да стижу нови намети за 2015-2016. годину. Овогодишњу и лањску накнаду грађани морају да плате у целости

НА више од милион адреса грађана у Србији пристижу решења за плаћање накнаде за одводњавање, за ову и прошлу годину, у укупној вредности од око две и по милијарде динара. Ова накнада, сама по себи, изазива револт грађана којима није јасно "шта им се то одводњава" и зашто двогодишњи намет мора да се плати одједном.

Да ни до сада није постојала баш савршена "сарадња" по питању пуњења буџета накнадом за одводњавање, коју плаћају власници кућа, односно грађевинског земљишта на коме су оне саграђене, као и власници пољопривредног и шумског земљишта, показују и званични подаци буџета. У 2014. су, у то име, грађани у буџет уплатили укупно 62,5 милиона динара.

Иако су власници пољопривредног земљишта добили убедљиво највеће накнаде за одводњавање, које су различите од једног до другог региона, посебан "удар на џеп" добили су власници кућа, који за скромне окућнице треба да плате по неколико хиљада динара. И то одмах.

- Имамо викендицу од 36 квадрата подигнуту на 13 ари плаца - жали се читалац "Новости" из Јарковаца код Инђије. - Стигло нам је решење за накнаду за одводњавање на 1.610,83 за ову и још толико за прошлу годину. Сада треба одједном да од мале пензије уплатим 3.222 динара, јер на решењу пише да се плати у року од 15 дана. Иначе, прете каматама и принудном наплатом. Не знам зашто и ово не бисмо могли да платимо на рате, као што плаћамо порез на имовину.

Решења пише и доставља Пореска управа Србије, на основу података Републичког геодетског завода о власницима, односно корисницима пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта на територији Србије. Ова накнада раније је била приход водопривредних предузећа. Сада је приход буџета. И, према доступним подацима, повећала се за 2015-2016. у односу на 2013-2014. годину.


ОД НАКНАДА УПРАВЉАЈУ ВОДАМА

- ПРИХОДИ остварени од накнада за воде, дакле и од накнаде за одводњавање, користе се за финансирање послова од општег интереса у области управљања водама. А, то су уређење водотока и заштита од штетног дејства вода, уређење и коришћење вода, заштита вода од загађивања, изградња одржавање и управљање мелиорационим системима, изградња, одржавање и управљање регионалним и вишенаменском системима - истичу у Дирекцији за воде при Министарству пољопривреде и заштите средине.

Надлежност да прати наплату ових јавних прихода припада Министарству пољопривреде, а употреба прикупљеног новца дефинисана је прописима.

- Средства остварена од накнада за воде, у 2014. години употребљена су за финансирање изградње вишенаменских брана, изградњу и реконструкције објеката за снабдевање водом за пиће и санитарно-хигијенске потребе, постројења за припрему воде за пиће, магистралних цевовода и резервоара, изградњу и реконструкцију објеката за сакупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода и заштиту вода од загађивања - речено је "Новостима" у Дирекцији за воде при Министарству пољопривреде. - Средства су употребљена и за уређење водотока и водних објеката за заштиту од поплава, за одржавање објеката за одводњавање, уређење водотока и заштиту од поплава, ерозије и бујица, спровођење одбрана од поплава, израду планских докумената за управљање водама, израду техничке документације за водне објекте, као и осталих послова од општег интереса.

ТРАЖЕ ГОДИШЊА РЕШЕЊА

АКО Министарство финансија буде поштовало препоруку Државне ревизорске институције, грађани би убудуће бар могли да очекују да их држава не дужи за две године одједном на име накнаде за одводњавање. Државни ревизори су, контролишући завршни рачун буџета Србије за 2014. годину, утврдили да су грађани током те године у буџет уплатили укупно 65.017.000 динара на име ове накнаде. После контроле, ДРИ је у децембру прошле године, изрекла и препоруку Министарству финансија -Пореској управи, да "ради благовремене наплате прихода, дуг и задужење обвезника обрачуна у текућој години када је дуг и настао."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Nenad

22.11.2016. 14:45

Živim na selu i za kuću sam dobio za 2 godine da platim 2400 dinara za odvodnjavanje. Ukoliko plaćam uslugu odvodnjavanja, onda bi kanal ispred moje kuće trebao da čisti neko drugi, a ne ja, kako mi se svake godine nalaže od strane mesne zajednice, pod pretnjom izlaska komunalnog inspektora i novčane kazne. Dakle, ako sam čistim, onda nemam šta da plaćam,a ako plaćam uslugu, onda treba neko drugi da vodi brigu o tome!

Деки

22.11.2016. 15:14

@Nenad - Па то су Ненаде измислили они, који мисле да су паметнији од тебе са села! Потпуно си у праву.

мрсимуд

22.11.2016. 15:45

@Nenad - Ненаде из пристојности нећу рећи да си о'машио тему, али си на ивици тога. Није ствар да канал буде чист, а шта је то чисто у Србији?, већ да се узме новац, милом дописом (претећим писмом - решењем) или силом утеривачима. Сам си рекао да те терају да очистиш канал, а онда ти пошаљу рачун што си радио. И тај рекет се видим уводи на мала врата.

Hulk

22.11.2016. 21:27

@Nenad - Za onog ko je lud i glup da im plati. Ovo nije nasa drzava, ovo je preduzece za pljacku.

Nenad

23.11.2016. 10:05

@Nenad - Mrsimude, ja temu nisam omašio... Stvar je u tome da, ako nekom plaćaš uslugu, istu ti vrši naplatilac usluga ili neko koga naplatilac angažuje u vezi sa tim poslom. Paradoks je da se sam brinem o odvodnjavanju, a da nekom plaćam za to. Poreze će izmišljati dokle god bude trebalo para da se popuni budžet i to je više nego jasno. To je postao zaštitni znak ove države u poslednjih ko zna koliko godina

Ђоле 001Земун

22.11.2016. 15:04

Узми од пензионера части власт. Узми од сељака врати пензионеру!

Rade

22.11.2016. 15:05

Te novce su nam uzeli kad smo gradili objekte, a sad opet namet na namet.More li biti da je to nemoralno .Prvo se plati jednokratnon a sad isto to u vise puta!

nais

22.11.2016. 15:09

Ne znam za šta plaćamo odvodnjavanje kad se vodotokovi ne sređuju . Čim padne veća kiša eto poplave . Ošigledno da se pare troše za druge stvari , za odvodnjavanje ne !

Гете

22.11.2016. 15:10

Никада не сме човек, нити народ, мислити да је дошао крај. Губитак поседа лако надокнадимо. За друге губитке нас утеши време. Само једно зло је неизлечиво – ако народ сам дигне руке од себе.

Saša

22.11.2016. 16:23

Je li i kuce u Deliblatskoj pescari treba da plate odvodnjavanje? I kuce na kamenjaru Dinaridima koje nemaju ni kap vode treba da plate odvodnjavanje??

ichj

22.11.2016. 17:09

Zivim na selu a za dve godine treba da platim 2400din.U toj kuci ne zivim jer je kuca stara a bastu ne koristim jer stoji voda! A odvodnjavanje treba da platim!

triwun

22.11.2016. 17:19

Sada će Iz NBS reći daje inflacija 1,5% . A porezi povećani u zadnje 3 godine 300% , a evo sad i nekakvo odvodnjavanje . Ovo nije odvodnjavnje nego odlivanje para iz naših džepova izmišljenim taksama , a katastrofalnih polava sve više svake godine .

Goran Petrovic

22.11.2016. 20:27

Dobar tajming za penzionere. Dace im po 5000 dinara da imaju cime da plate porez za odvodnjavanje. A sledece godine ce da izmisle porez na kosmicku prasinu ...

Смрт €U рај(Х)-у,слобода Србији!

22.11.2016. 21:18

Па јбг,хоћете у ЕУ (за то гласате као ретардирани зомбији,већ 17 година),а нећете да плаћате армију евроталибанских бирократских лезилебовића, њихове ајфоне,рате кредита за "скормне" џипове,летовања по Малдивима,нове године по Паризу и Лондону.......Од чега сте мислили,да ће се тај олош финасирати?Од свог "рада"?Наравно да од вашег,дрерања коже са леђа и цеђењем суве дреновине,ако треба.И не заборавите,поново заокружити "ЕУ без алтернативе",на следећим "изборима" без избора.

FOTOPRESS

22.11.2016. 21:48

Drzava raznim nametima terorise gradjane jer nedopustivo je da se na taj nacin popunjava budzet.

čiča

23.11.2016. 09:46

Para za naše državljanje nema ali za klintokinu fondaciju ima . ajde poštenjačine recite ako smete koliko je Vučić državnih para dao u klintonkin fond i to pre izbora u americi. A sad gulite sopstveni narod sram vas bilo

Marija

23.11.2016. 17:40

Moji roditelji na selu su ukupno dobili 90.000din za odvodnjavanje. Samo za kucu 8.600din za dve godine, a kuca je od 120 kvadrata. Kad su vece kise, voda stoji na asfaltu, jendeci su puni, a na njivama prava jezera. Nikad niko nista nije resio. I da, oboje imaju penzije od 10.500din!

Mučenik

23.11.2016. 18:16

Dokle će nas guliti ovi što za mesec dana dobiju ono što mi dobijemo za dve godine mukotrpnog rada. Voda u Vojvodini puna arsena, rdje i ko zna čega sve, koje odvodnjavanje , navodnjavanje, i sve gore navedeno. Ministre, šta mi to plaćamo. Punimo budžet..

Pero Peric

04.12.2016. 06:48

conc 1955 @ kad pogledas sve namete na uplatnici za infostan struju i razne poreze do cena pojedinacnih stavki dolazi se računajuci i vazduh.pitaj nekog stručnjaka ,ako taj postoji sta je sve u ceni struje i stavkama za odredjivanje cene istih.U svima ima neki procenat naplacenog vazduha.

Pero Peric

04.12.2016. 07:02

GETE @ Jos je gore sto dizu ruke na sebe i vrse samoubistva i ubistva cele porodice.

Milojević

05.12.2016. 15:09

Da li neko zna da mi objasni, zbog čega ja dobijam račun za ovu naknadu, već par godina, dok niko od mojih komšija to ne dobija. Pritom, i oni su, kao i ja, vlasnici placeva na kojima imaju izgrađene kuće. Neki od tih placeva veći su od mog placa. Zaista bi mi značio odgovor.

Miva

08.12.2016. 12:14

Da li MATIJEVIC , KOSTIC , Miskovic i ostali veliki "poljoprivrednici" placaju pun iznos za njihov posed ?!