Сутра штрајк упозорења у основним и средњим школа

Бета

16. 11. 2016. у 13:08

Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије сутра ће организовати штрајк упозорења у основним и средњим школама због лошег материјалног положаја просветних радника.

Сутра штрајк упозорења у основним и средњим школа

Илустрација

Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) сутра ће организовати штрајк упозорења у основним и средњим школама због лошег материјалног положаја просветних радника.

Председници тих репрезентативних синдиката Валентина Илић и Слободан Брајковић рекли су данас новинарима да ће штрајк бити организован у складу са законом и да неће бити првог часа у преподневној и поподневној смени.

Конференцији за новинаре присуствовао је и председник Гранског синдиката просветних радника Независност Томислав Живановић који је рекао да је члановима тог синдиката остављено да сами одлуче да ли ће се придружити штрајку.

Синдикат образовања Србије, по речима председнице Валентине Илић, тражи хитне преговоре са надлежнима у вези утврђивања повећења зарада за 2017. годину и то пре усвајања републичког буџета.

"Тражимо да Влада Србије поштује сва документа која потписује са синдикатима, јер е то једини начин да се води коректан социјални дијалог", рекла је она.

Брајковић је рекао да су плате просветних радника далеко испод републичког просека и да је најављено повећање од шест одсто мало.

"Да би стигли републички просек плата неопходна је повећење од 14,2 одсто", рекао је председник СРПС.

Живановић је рекао да Грански синдикат просветних радника Независност није донео одлуку о ступању у штрајк упозорења или о скраћењу часова, али да је својим члановима широм Србије остављена могућност да се придруже синдикалним колегама.

Он је рекао да је намера тог синдиката да се удружи са три друга репрезентативна синдиката и да се кроз заједнички наступ изборе за своја права.

Унија просветних радника Србије која је такође репрезентативни синдикат, раније је најавила да ће сутра, због лошег материјалног положаја организовати штрајк путем скраћења часова за 15 минута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације