ЛЕКАР запослен у Хитној помоћи у Врању др Милош Петрушевић, уз помоћ извршитеља, од Здравственог центра добио је шест путничких аутомобила, јер због блокаде рачуна није постојао други начин за наплату дуга. Др Петрушевић годинама ради као "неуговорен" и не прима пун износ плате. Он и његов правни заступник Предраг Станојевић кажу да им је жао, јер је, упркос доброј вољи да се нађе компромисно решење за наплату дуга, ово био једини начин.

- Хтео бих да нагласим да је реч о возилима која су користили руководиоци Здравственог центра, а нису санитетска возила или нека друга, што би на неки начин наштетило пацијентима. До јавне лицитације има времена и ако постоји начин да ми се плати дуг, вратићу аутомобиле - каже за "Новости" млади лекар.

Адвокат Предраг Станојевић објашњава да је судски процес почео још 1. јула 2015. године, да би наплатио разлику између исплаћене и припадајуће зараде, која је незаконито сведена на минималац.

- Одлуку у нашу корист најпре је донео врањски основни суд, а затим и Апелациони суд у Нишу. Пет месеци траје попис и небројено пута смо покушали да нађемо компромисно решење. После једног састанка са тадашњим директором, на коме смо покушали да се договоримо о исплати у више рата, руководство је мене и извршитеља који је радио на предмету пријавило Министарству правде - говори Станојевић и додаје да иако су, правно гледано, могли да "узму" било шта на име дуга, они су увек инсистирали да то не буду санитетска возила.

Др Петрушевић каже да никада не би наудио пацијентима, да је годинама радио за минималац "јер воли посао за који се школовао".

- Уцењивали су на разне начине оне који су тужили, покушавали су и мене, али ја сам одлучио да станем на пут јавашлуку и безобразлуку којим су изложени радници Здравственог центра - каже др Петрушевић.

Координатор др Небојша Димитријевић, кога је министар здравља Златибор Лончар задужио за завођење реда у врањском здравству, каже да је покушао да убеди др Петрушићевића, али да овај није могао да одговори на његов захтев.

- Поразговарао сам са њим, замолио га више на неки моралан начин, јер је човек правно у праву. Позвао сам се на етику, јер су то возила за превоз пацијената на дијализу. Вредност аутомобила је око два милиона динара. Он је тражио да обећам да ћемо му новац исплатити, ја то нисам могао да обећам због блокаде - каже Димитријевић.

Он додаје да му је жао што није наишао на разумевање и што није убедио младог лекара да "не уништава фирму у којој ради".


ВОЈСКА УСТУПА ВОЗИЛА

ТУЖБЕ радника су између осталог један од разлога за огромну блокаду рачуна Здравственог центра. Истог дана, када су Здравственом центру одузета возила, на функцију новог директора именован је др Драган Величковић.

- То је само један од бројних проблема са којима сам се суочио већ првог дана. Није тачно да возила нису коришћена за превоз пацијената. У међувремену из полиције и војске су нам обећали да ће нам по потреби уступати возило - каже Величковић.