Др Иван Дојчиновић: Србија је науци маћеха

15. 10. 2016. у 13:05

Јако непријатна вест за научнике у Србији, поготово за наше колеге са Астрономске опсерваторије у Београду, дошла је са седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, телекомуникације и инфраструктуру Скупштине Србије

Др Иван Дојчиновић: Србија је науци маћеха

Др Иван Дојчиновић

ЈАКО непријатна вест за научнике у Србији, поготово за наше колеге са Астрономске опсерваторије у Београду, дошла је са седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, телекомуникације и инфраструктуру Скупштине Србије, одржане 21.9.2016. у Контролно-мерном центру РАТЕЛ (Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге) у Добановцима.

Наиме, РАТЕЛ је затражио подршку овог Одбора за даљи развој своје инфраструктуре, са основним предлогом да се нови Контролно-мерни центар изгради на Звездари, и то на земљишту које користи Астрономска опсерваторија. Не улазећи у расправу о томе колики је значај Звездарске шуме са становишта заштите животне средине, јер је то зелена површина од огромног значаја за град Београд, не улазећи ни у оправданост грађевинских радова на том подручју, са становишта да је у питању велико клизиште, и најважније, не сагледавајући ни велики културни-историјски значај објеката Опсерваторије, који представљају културну баштину која је под заштитом државе (сам телескоп је добијен као ратна репарација Немачке после српске победе у Великом рату), мора се напоменути да је сличан сценарио већ виђен.

Институт за нуклеарне науке "Винча" је био наш највећи и најзначајнији научни институт са основним задатком развоја нуклеарне физике и њене примене. Више него драгоцено високообогаћено уранијумско гориво однето је из "Винче" 2002. године, док је одношење утрошеног уранијумског горива са реактора организовано 2009/10. године. Тиме је, по нечијем налогу, угашен дугогодишњи нуклеарни програм у "Винчи". У сврху потпуног разарања "Винче" формирано је јавно предузеће "Нуклеарни објекти Србије", које је запосело капију института, складишта и велики део комплекса некадашњег института. Некада понос српске науке, "Винча" је данас девастирана, разбијена, а људи су озлојеђени и понижени. Паралела са намером РАТЕЛ-а у вези са Астрономском опсерваторијом је више него очигледна. Уколико се сагледа урушавање науке у Србији, пре свега са становишта непостојања било какве идеје за њено усмеравање и даљи развој, онда је потпуно јасно да се процес отимања имовине научних института и факултета неће завршити. Напротив, неулагање државе и пропадање објеката и опреме биће само изговор да се зграде отму, намена земљиште промени, а судбина научника и науке постаће крајње неизвесна.

Најбоља потврда маћехинског односа власти према науци је однос према научним пројектима. Истраживања у Србији се финансирају пројектно, при чему се конкурси расписују на четири године. Најновији четворогодишњи циклус пројеката у науци Министарства просвете, науке и технолошког развоја започео је 2011. године. Очекивало се да 2015. започне реализација новог циклуса. Међутим, дошло је до продужетка постојећих пројеката на још годину дана, па још шест месеци, да би конкурс био расписан почетком 2016. године. Међутим, Влада Србије је оборила конкурс сопственог Министарства маја ове године и продужила агонију. Нови рок за завршетак пројектног циклуса је крај 2016. године. Али да се агонији не назире крај најбоље сведочи тренутна неизвесност у вези са научним пројектима и неоглашавање водећих људи Министарства по овом питању. Ово је више него јасна порука актуелне власти научницима и јавности какав положај данас наука заузима у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Blago nauci

17.10.2016. 21:00

Ovo je osoba koja dugi niz godina bezuspešno pokušava da sebe pozicionira kao naučnika u strankama poput SRS, potom SNS i na kraju Dveri. Dojčinović bi jedino s pravom trebalo da kritikuje onu naučnu politiku „maćehe Srbije“ koja je omogućila da on, na osnovu naučnih rezultata veoma sumnjivog kvaliteta, dođe do zvanja profesora Fizičkog fakulteta i do novog stana na Novom Beogradu iz Fonda za rešavanje stambenih problema mladih naučnih radnika.

Blago RATELu

18.10.2016. 03:51

@Blago nauci - Ви сте вероватно нека значајна величина која је незадовољна што мора сваког дана да путује на посао до "далеких" Добановаца, па је захваљјући огромној памети сковала савршен план како да своје радно место пресели на Звездару и, наравно, да је при томе присвоји. Само, поштовани господине, ваш коментар, у коме сте се послужили методом јефтиних личних дисквалификација, јасно показује да сте себе много преценили. Ни крчмар, ни рачун, нису под вашом контролом, иако ви очигледно сада не мислите тако.

Milan

19.10.2016. 02:01

@Blago nauci - Nazalost, komentator Blago nauci je potpuno u pravu. Dojcinovic jeste politikant najgore vrste, naslednik svog JUL-ovskog mentora prof. dr Jagosa Purica. To ne znaci da u ovom konkretnom slucaju nije u pravu. I da, evo ja vec radim na Zvezdari, u istoj toj Astronomskoj opservatoriji o kojoj je rec i ne smeta mi da to kazem.

Baš ste lukavi

20.10.2016. 16:29

@Blago nauci - Да сигурно радите на Астрономској опсерваторији. Како да не. Још једном сте показали колико се много уздате у властиту интелигенцију. Будите поштени и откријте свој идентитет, када сте већ у стању да тако "храбро" дискредитујете и вређате човека који је јавно изнео своје мишљење. Но независно од вашег поштења, имајте на уму да вам је план о усељењу РАТЕЛ-а у круг Астрономске опсерваторије (милом или силом) суманут и неостварив. Зато престаните да се заносите и правите глупости. Поздрав са АОБ-а.