Србија на челу балканских медицинских снага

ФоНет

среда, 05. 10. 2016. у 11:25

Србија на челу балканских медицинских снага
Балканске војно-медицинске снаге, које обухватају Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Македонију, Словенију и Србију од сада ће заједно учествовати и помагати једни другима у кризним ситуацијама

Министри одбране из региона окупили су се данас у Скопљу поводом оснивања Сталне организације Балканских војно-медицинских снага.

Балканске војно-медицинске снаге, које обухватају Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Македонију, Словенију и Србију од сада ће заједно учествовати и помагати једни другима у кризним ситуацијама.

Центар за те операције се отвара данас у Скопљу, а Србија ће у наредне две године бити председавајућа земља, саопштила је амбасада Норвешке.

Балканске медицинске снаге су пројектоване мултинационалне модуларне снаге намењене за широк спектар операција брзог одговора на кризне ситуације, нарочито када је реч о елементарним и другим катастрофама на простору западног Балкана, а на дуже стазе, ти капацитети се могу користити и за међународне операције.

Чланови Балканских војномедицинских снага су у мају обележили крај вежбе "Пролеће 2016" и представили стечена знања брзог реаговања у кризним ситуацијама на београдској Војно-медицинској академији. То је подразумевало све - од оживљавања до брзих операционих захвата у монтажној сали.

Овај пројекат, који финансирају Норвешка и Сједињене Америчке Државе, започео је 2010. године, а представља јединствен пример сарадње у региону у коме свака земља има различит однос према ЕУ и НАТО, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације