Муижниекс: Србија да омогући исплату одшете жртвама рата

Бета

петак, 23. 09. 2016. у 17:37

Муижниекс: Србија да омогући исплату одшете жртвама рата

Комесар Савета Европе за људска прва Нилс Муижниекс

Комесар Савета Европе за људска прва Нилс Муижниекс изразио је данас забринутост због чињенице са Србија није омогућила ефикасну исплату одштете свим жртвама рата
Комесар Савета Европе за људска прва Нилс Муижниекс изразио је данас забринутост због чињенице са Србија није омогућила ефикасну исплату одштете свим жртвама рата.

Муижниекс је у писму упућеном министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину затражио више информација о исплати одштете жртвама ратних злочина, наводећи да је то питање од изузетног значаја за постизање социјалне кохезије и помирења у региону.

Комесар за људска права бавио се тим питањем у свом узвештају о Србији 2015. године. Он је тада скренуо пажњу властима у Србији на недостатке у нацрту закона који регулише права бораца и цивилних жртава рата.

"У извештају сам скренуо пажњу на чињеницу да многе жртве ратних злочина почињених у ратовима 1990-их година и даље немају адекватан приступ исплати одштете.

У писму се примећује да нацрт закона о правима ветерана, ратних војних инвалида, цивилних инвалида и њихових породица из 2014. године није адекватно регулисао питање ратне одшете.

"Иако је нацрт закона значајно унапредио правни статус ветерана и њихових породица, потпуно је изоставио неке категорије жртава рата (око 15.000 људи) као што су породице несталих особа, жртве сексуалног насиља у рату и жртве акција српских оружаних снага", наводи Муижниекс.

Према његовим речима, постоје информације да значајне експертизе организација цивилног друштва, које се годинама баве тим питањем, нису у потпуности узете у обзир у доношењу правне регулативе.

"Према мојим информацијама, нови нацрт закона још није ушао у скупштинску процедуру. Волео бих више информација од српских власти о томе шта се дешава са нацртом закона и евентуалном проширењу његовог оквира како би се свим жртвама рата омогућила правична одштета, у складу са међународним стандардима", додаје се у писму.

Коментари (9)

Ajdeee?

23.09.2016. 18:03

Pa mogli bi da iskoristite svoj položaj i izvršite pritisak na USA, NATO, EU i ostale pogane skraćenice, da se obeštete sve žrtve ratova sa ovih prostora, jer tamo su donošene odluke o uništenju Jugoslovenske države, broju žrtava...

Какодане

23.09.2016. 19:02

Још један перфидан начин да Србија прихвати кривицу за рат који су изазвале комшије и запад.

Pera

23.09.2016. 19:02

Pa dobro a sta je sa bombardovanjem Srbije od strane NATO-a i trazenja odstete za nase zrtve i sankcije koje su unistile nasu ekonomijom. Éeee moj druskane e nece da moze,,,,,

Vlada

23.09.2016. 19:08

Hajde prvo da sadasnje clanice EU isplate obestecenje nasim gradjanima zrtvama II svetskog rata.

Dds

23.09.2016. 19:23

cim hrvati isplate zrtve genocida 1941-1945 i 1991-1995,kada se svi Srbi vrate na okupirano KiM i vrati im se imovina u stanje pre okupacije,cim se 180000 vrati u Sarajevo i dodje u posed svoje imovine i cim NATO plati odsetetu za unistavanje imovine,ubistva Srba i posledice osiromasenog uranijuma

Deda Raka

24.09.2016. 12:41

@Dds - E neka si mu ga rekao. Batko se malo zalaufao i ne gleda unazad.Čestitam!!

ranko75

27.09.2016. 20:19

Ovde treba razumeti o cemu je rec.Ako se radi o tome da je neki gradjanin SRbije bio mobilisan,pa ranjen i ne dobija otstetu,onda se slazem da treba da mu se da. A sta drugo moze da bude? Srbija nije bila ni sa kime u ratu i nije mogla da nanese stetu drugima. Ja barem ne znam o proterivanjima nesrba iz Srbije, a ako je toga bilo placanje naknade treba uvezati sa placanjem naknade srbima koji su proterati u Srbiju iz drugih bivsih republika bivse zajednicke drzave.