Неколико десетина студената Унивезитета у Приштини протестовало је данас против рада Храма Христа спаса у центру тог града а у једном тренутку је дошло и до кошкања са полицијом.


Неколико студената је приведено па пуштено, а један полицајац је након кошкања видно храмао.Студенти су носили велики транспарент на коме је писало: "Овај објекат је окупирао простор Универзитета и грађен је у време окупатора и шовинисте Милошевића".

До кошкања студената и полиције дошло је након што су двојица студената поставили транспарент испред улаза у тај храм Српске православне цркве а тада су и други студенти покушали да приђу храму.

Тада су дошли и специјалци који су поставили кордон испред цркве. Након привођења студената и захтева полиције да се разиђу, други студенти су поручили да ће се разићи када полиција пусти њихове приведене колеге.

Вође протеста су тврдиле да полиција нема право да приводи студенте на простору Универзитета. Студенти су се потом повукли према граду.

Полиција је након тога скинула транспарент са улаза у храм а специјалци су се повукли са простора испред цркве.

У протесту су, како је речено, учествовали прставници Покрета "Студије, критика, акција", заједно са другим организацијама Студентског парламента Универзитета у Приштини.

Епархија Рашко-призренска је раније документовано тврдила да је посед на коме је изграђен тај храм СПЦ у њеном власништву и да има легалну дозволу за градњу.

Монаси и свештенство епархије заједно са владиком Теодосијем три дана су чистили унутрашњост храма од разне прљавштине и измета које су за собом оставили разни вандали. Очистили су и уредили и неограђено двориште храма.

Четвртог дана чишћења дошли су општински инспектори за градњу, наводно на телефонску пријаву грађана, и забранили монасима и верницима даље уређење и припрему тог православног храма за богослужење.

Епархија је потом закључала храм.

Инпректори су, међутим, рекли да ће уколико било ко уђе у храм па и да се моли Богу храм бити пломбиран, односно да ће око њега бити постављена трака.