УЧЕСНИКЕ овогодишње Параде поноса заказане за 18. септембар на улицама Београда чуваће око 5.000 полицајаца - сазнају "Новости".

Тачан број чувара реда који ће и недељу бити дигнут на ноге биће познат тек пошто МУП уради коначну процену безбедности овогодишњег "Прајда". То ће бити и коначна реч о условима организације догађаја за који организатори тврдо верују да ће бити одржан у миру и без опасности по учеснике.

Министар полиције Небојша Стефановић у уторак је потврдио да ће ова анализа бити завршена данас.

- Очекујемо све податке безбедносних служби полиције. Тек када стигну професионалне процене моћи ће да се говори о безбедносној ситуацији - казао је Стефановић.

На београдским улицама ове године биће мање снага реда него прошлих година на дан одржавања "Прајда". На то утичу мирније припреме и нешто мање тензије у друштву, које су већ годинама саставни део фолклора "Прајда".

Ни организатори Параде поноса овог пута не очекују немире. Они се надају да ће сви догађаји у оквиру недеље борбе за права ЛГБТ особа бити одржани мирно и без проблема.

- Овог пута осећа се мање тензија него претходних и не постоји скоро никаква бојазан да ће парада бити забрањена - каже директорка Иницијативе младих за људска права Анита Митић. - Очекујемо знатно мање полиције и обезбеђења на паради. Засад не постоје ни информације о било каквим десничарским окупљањима.

Фото З.Јовановић

Одговор на недељни скуп ЛГБТ особа и њихових присталица стигао је из крила српско-руске организација "Породични сабор", која паралелно са "Прајдом" организује "недељу породичног јединства", у оквиру које ће у петак бити организовано окупљање присталица традиционалних породичних вредности. У плану је да се одржи и шетња улицама Београда - од Храма Светог Саве до Саборне цркве, са молебном код споменика Цару Николају Романову.

Ова организација наводно има и благослов патријарха Иринеја, који је поздравио одржавање манифестације.

- Сасвим је природно да Његова светост подржи напоре за очување хришћанске светиње брака и породице - кажу у Српској патријаршији. - Јавности је познат став о одржавању такозване параде поноса и ту нема никакве промене. Реч је о беспризорном догађају који не служи на част ни Србији ни Београду.

фото А.Станковић

ВЛАДА ПОСВЕЋЕНА ЉУДСКИМ ПРАВИМА

ПОШТОВАЊЕ права ЛГБТ особа у протекле две године је унапређено, а направљен је и помак ка изградњи толерантнијег друштва. Има, међутим, још доста простора за побољшање положаја ових особа.

Ово је у уторак закључено на састанку министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић са представницима Секретаријата Параде поноса.

- Влада је показала посвећеност у остваривању и унапређењу људских права мањинских група и изградњи друштва које поштује право на различитост - рекла је министарка Јоксимовић.