МИНИМАЛНА цена рада у Србији у 2017. години биће 130 динара, одлучено је на данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС). Састанку је поред представника репрезентативних синдиката, Уније послодаваца и извршне власти присуствовао и премијер Србије, Александар Вучић. Најкасније до 15. септембра овај износ требало би да буде потврђен и на седници Владе.

Минималац, који није мењан већ више од две године, за девет динара је већи по часу од досадашњег, што значи да ће радници уместо месечне зараде од 21.054 од 1. јануара 2017. за нејједноставнији рад примати 22.620 динара. Процене синдиката показују да готово 350.000 запослених прима овај износ.

После вишенедељних преговора у оквиру радне групе у којој су синдикати тражили 143 динара по сату, а послодавци били спремни да повећају на 125 до 127, на СЕС-у је прихваћено средње решење, које је “владин” предлог од 130 динара.

Према речима Александра Вулина, министра за рад, ово повећање износиће 1.568 динара на месечном нивоу.

- Ова одлука биће усвојена већ на следећој седници Владе, што је техничка ствар - рекао је Вулин. - Ово је доказ да смо спремни да повећамо примања чим се створе могућности. Чим смо могли да повећамо цену рада, а на основу добрих резултата ми смо то и учинили.

Министар је нагласио да су сви учесници социјалног дијалога разумели економски моменат, каква су реална оптерећења привреде и положај радника. Зато се изашло са средњим решењем.

- То је велико и значајно повећање, а 1.586 динара је разлика за све оне који су на минималцу - рекао је Вулин.

Синдикати су, како је нагласио Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, спремни да дођу до компромиса у општем интересу, а за Бранислава Чанка, председника УГС “Независност”, то је “збир свих уступака учесника у социјалном дијалогу”.

"13. ПЛАТА"

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је влада спремна да прихвати повећање минималне цене рада са 121 на 130 динара по сату.

- То значи да ће онај ко прима минималну зараду имати за непуних 1.600 динара већу плату, што када израчунате пута 12 месеци као да је добио 13. плату.

УСТУПЦИ ЗА ПОСЛОДАВЦЕ

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, изразио је наду да овај уступак неће бити штетан по привреду. Он је нагласио да су од премијера добили обећање да ће се изједначити плаћање комуналних услуга за грађене и привреду, као и да ће се укинути намети који чине неизвесност.