ВИШИ суд у Београду донео је решење о рехабилитацији Милана Б. Радивојевића (1909 - 1994), из Грабовца код Трстеника, чувеног команданта краљевске војске у отаџбини, сазнају “Новости”. Утврђено је да је Радивојевић био жртва прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога, а да се време проведено на издржавању казне сматра неоправданим лишењем слободе.

За потомке Милана Б. Радивојевића добијена је велика битка.

- Мој брат од тетке Хаџи Милош Стефановић поднео је захтев за рехабилитацију у име целе породице 3. јуна 2014. године и после две године тај захтев је усвојен - сведочи, за “Новости” Миланов унук Драган Радивојевић, који и данас живи у породичној кући у Грабовцу.

- Деда, чији је надимак био Црни, ухапшен је 1945. године. Није се опирао хапшењу, ухватили су га на мосту, док је пушио.

Радивојевићу се стављало на душу да је, наводно, насилно мобилисао људе да се боре против учесника НОБ-а, а из записника о саслушању и коначног утиска, како се наводи у пресуди, произлази да је, између осталог, признао да је батинао многе људе и жене.

- Они су написали да је признао кривицу, а било је људи спремних да посведоче у његову корист - каже нам Радивојевићев унук Драган. - У Крушевцу су га првобитно осудили на смрт, па после на 18 година, те на осам година, и, на крају, на две године и осам месеци.

ПРОБЛЕМИ

Драган је, каже, имао проблема и на послу. Говорили су му да је четнички унук када се својевремено запослио у “Првој петолетки”.