Храм светог Саве: Купола спаја Србе и Русе

Р. ДРАГОВИЋ

уторак, 30. 08. 2016. у 16:04

Храм светог Саве: Купола спаја Србе и Русе

Руска и српска делегација обишла радове

Почело постављање мозаика у главној куполи Храма Светог Саве у Београду. Донација из Русије "тешка" четири милиона евра. Томислав Николић: Израз дубоке повезаности Србије и Русије

ОСЛИКАВАЊЕ куполе Храма Светог Саве израз је дубоке повезаности друштава Србије и Русије. Спомен-храм на Врачару заувек ће спојити два народа.

Ово је данас поручио председник Србије Томислав Николић, после потписивања донаторског уговора за уређење ентеријера највећег храма СПЦ. Споразум који ће омогућити почетак централног посла декорације унутрашњости врачарске светиње потписан је у Председништву Србије између Друштва за подизање Храма Светог Саве, руске компаније "Гаспромњефт" и организације "Московски међународни фонд за пружање помоћи УНЕСКО". Потписи на овом документу означили су и улазак руских мајстора у Храм и почетак радова.

- Ово је братска, пријатељска и хришћанска помоћ која долази као киша која падне када је најпотребније - рекао је председник Николић. - Потписивање овог споразума у чијем средишту је Храм на Врачару израз је историјских и свеобухватних веза са Русијом. Храм ће бити место где ће свако моћи да нађе мир и спокој у тешким временима, а његова купола ће вечно спојити два народа.

Патријарх Иринеј, који је присуствовао потписивању донаторског уговора, рекао је да ће црква на Врачару бити пример православне хришћанске уметности.

- Храм Светог Саве, када радови буду завршени, биће центар Београда као и средиште дивљења читавог хришћанског света - казао је поглавар СПЦ.

У средишту данас потписаног споразума јесте донација од четири милиона евра које је издвојила компанија "Гаспромњефт". Пројекат предвиђа декорисање 1.230 квадрата унутрашње површине главне куполе Храма. Она ће бити уређена мозаиком, уз коришћење стакла и природног камена. Припремни радови су завршени и све је спремно за старт руских мајстора.

ЧЕПУРИН: ВАЖНО ПОГЛАВЉЕ Почетак радова на унутрашњости Храма постаће важно поглавље у богатој историји пријатељских односа Србије и Русије - рекао је руски амбасадор Александар Чепурин. - Надам се да ће купола бити готова до краја 2017, а да ће сви радови на осликавању храма бити завршени до 2019. године, када СПЦ обележава 800 година аутокефалности - рекао је Чепурин.

Завршетак радова на куполи планиран је за 2017. годину. У току пројекта биће израђено 1.230 квадратних метара мозаичне композиције унутрашње површине главне куполе Храма. Техника извођења радова - мозаик уз коришћење стакла и природног камена. У Храму Светог Саве, који је највећи православни храм на Балкану, већ су завршени припремни радови. Уметничким радовима на уређењу Храма Светог Саве руководиће академик и члан Руске академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин.


РУСКО ИСКУСТВО

Председник Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије митрополит Иларион, који је присуствовао потписивању споразума о декорацији Храма Светог Саве, подсетио је данас у Београду да је Руска православна црква за 28 година обновила или поново изградила чак 28.000 храмова.

- Наши уметници стекли су велико искуство. Веома ми је драго што могу да га примене у Србији - рекао је владика Иларион.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ko nadgleda radove

30.08.2016. 19:08

Nadam se ga radove ne kontrolise Dragica Nikolic "cuveni" ikonopisac.

Ili jesi ili nisu diplomata

31.08.2016. 09:04

Ne cinite istu gresku kao i u Nisu. Pitajte Putina dali daje dipolomatske pasose medjunarodnog karaktera. Posle ne daje.