Држава враћа просвети 416 милиона

И. М.

29. 08. 2016. у 20:11

Влада одлучила да исправи грешку начињену погрешним обрачуном зарада просветних радника. Синдикати најављивали штрајк због закидања плата током 2015.

Држава враћа просвети 416 милиона

ПРОСВЕТАРИМА ће најкасније почетком наредне недеље бити враћена дуговања од 416 милиона динара, за колико су закинути због погрешног обрачуна зарада за јул 2015. године. Ово је одлучено на данашњој седници Владе Србије.

Део зараде за јул просветарима је узет због погрешног обрачуна плата, на основу тромесечног, а не годишњег просека.

- Као прва тачка дневног реда седнице Владе Србије усвојено је да се врати просветним радницима закинути новац. То је отишло у Трезор и сада је ствар техничке природе када ће бити исплаћено - изјавио је министар просвете Младен Шарчевић. - Укупна дуговања су 416 милиона динара, за колико су закинути током летњих месеци. Агенду са дуговањима коју сам добио проследио сам влади и министарству финансија, који су то прихватили.

Како каже, испуњено је оно што је обећао на почетку мандата и да је проблем са закинутим зарадама решен, те да ће то презентовати представницима синдиката на данашњем састанку.

Пре добрих вести из Министарства просвете, три просветна синдиката најавила су могући штрајк због овог проблема, али не за први септембар. Они су незадовољни што им је држава у последње три године закидала од јулских плата, када су били на годишњем одмору, па су штрајк упозорења планирали после 20. септембра, ако им у међувремену не буду надокнађене зараде.

Представници Синдиката образовања Србије, ГСПРС "Независност" и Синдиката радника у Просвети тврде да им је 2013. и 2014. године од јулске плате, због грешке у обрачуну, узето по 3.500 динара, а да им је у 2015. години плата умањена за чак 5.500 динара.

Да ли ће штрајка бити и када им буде уплаћен новац, а остане дуг за који тврде да је направљен 2013. и 2014. године, синдикати ће одлучити на својим одборима.

ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ 17 ОДСТО

Синдикати су најавили да ће писати премијеру и тражити да се буџет за плате просветара у 2017. години повећа за 17 одсто, наводећи да су за толико плате у просвети ниже од републичког просека. Према речима Слободана Брајковића председника Синдиката просветних радника Србије, просечна плата у земљи за прошли месец била је 46.280, а у образовању - 39.500 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Marija

29.08.2016. 22:59

Kako mi penzioneri da strajkujemo pa da nam vrate nase otete penzije. Sramota, dok se drugi razbacuju parama poreskih obveznika dotle otimaju najslabijoj i najugrozenijoj grupi gradjana a to su PENZIONERI;Kako mirno mogu spavati i gledati nas u oci.Oteto je prokleto to treba da znaju,