ПРАВНИ субјективитет Митрополије црногорско-приморске и осталих православних епархија у Црној Гори потврђен је постојећим Законом о правном положају верских заједница, као и оним из 1953. године. Ту информацију митрополиту Амфилохију саопштио је министар унутрашњих послова Горан Даниловић и коначно са дневног реда скинуо питање које је "заслугом" његових претходника из СДП-а годинама било камен спотицања између цркве и државе.

Прво је Иван Брајовић, а потом и Рашко Коњевић, инсистирао на томе да се СПЦ региструје у Црној Гори, како би њени свештеници који немају црногорско држављанство могли да добију дозволу за боравак, тврдећи да их на то обавезује закон. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одбацивао је такву могућност, позивајући више пута државне органе да што пре прекину с прогоном канонске Православне цркве у Црној Гори.

- У време доношења и ступања на снагу Закона о правном положају верских заједница, Митрополија црногорско-приморска, са седиштем у Цетињу, и остале православне епархије СПЦ су постојале и законито деловале у Црној Гори, односно њихова делатност је била и јесте у складу са Уставом и законом - сматра министар Горан Даниловић. - Самим тим не постоји обавеза пријављивања оснивања за Митрополију црногорско-приморску и остале православне епархије СПЦ у Црној Гори.

Министар је митрополиту Амфилохију саопштио да за свештенике Српске православне цркве у Црној Гори не постоји обавеза пријављивања.

- У поступку издавања дозвола за привремени боравак ради обављања верске службе у Црној Гори, МУП ће прихватити потврде које ће Митрополија црногорско-приморска и остале православне епархије које овде делују издавати странцима који испуњавају услове из члана 42. Закона о странцима, а као доказ о оправданости захтева за издавање дозволе за привремени боравак ради обављања верске службе у Црној Гори. Свако супротно поступање или непоступање органа за управне унутрашње послове представљало би повреду позитивних прописа - каже Даниловић.