Добили смо информацију од Геолошког завода да су се појавили канцерогени зеолити на Косову и да постоји могућност да се црним путем нађу на нашем тржишту, изјавио је за Спутњик секретар удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС-а Драган Стевановић. Истовремено, тржиште у Србији је у потпуности неуређено, напомиње Стевановић.

У ери експанзије популарности чудотворних минерала који благотворно утичу на људско здравље, већ годинама се говори о чињеници да је Србија једна од ретких земаља која је веома богата налазиштима зеолита. И поред те чињенице, ова руда се у Србији не експлоатише у довољној мери, а тржиште зеолита у нашој земљи је и даље у потпуности неуређено.

Коришћење зеолита у медицинске сврхе све је популарније у Србији. Зеолит се може набавити у апотекама, продавницама здраве хране, али и у слободној уличној продаји. Да ли конзумирање зеолита носи са собом одређене ризике и јесу ли препарати купљени у апотекама у потпуности безбедни?

Спутњик је разговарао са професором факултета физичке хемије Боривојем Аднађевићем и секретаром удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС-а Драганом Стевановићем....


(Извор: sputniknews.com)