Прекобројан сваки десети наставник!

И. МИЋЕВИЋ

19. 08. 2016. у 15:00

Синдикати са министром Шарчевићем о горућим проблемима у просвети. Бар 10.000 просветара технолошки вишак - немају пуну норму

Прекобројан сваки десети наставник!

ПРОСВЕТАРИ ће организовати протест уочи првог септембра, због бројних нагомиланих проблема у српском школству, али школска година неће почети штрајком. Ово је у четвртак најављено у Унији синдиката просветних радника, после састанка представника овог и осталих репрезентативних синдиката са министром просвете Младеном Шарчевићем. Горући проблем просвете и ове јесени биће најмање 10.000 технолошких вишкова, упозоравају у Унији.

Проблем је, према речима председнице Уније Јасне Јанковић и то што ове године касни прецизна процена броја наставника с умањеном нормом и начином њихове прерасподеле. Између 100 и 120 наставника нема ниједан час у норми и за њих ће бити припремљене отпремнине, уколико пристану да раскину уговор о раду. Јанковићева каже да се од запослених тражи да прво потпишу отказ, па да онда чекају исплату, на шта нико неће да пристане.

- Већ се касни са формирањем листа технолошких вишкова, али надамо се да ће до почетка школске године ипак већи део посла бити урађен - рекла је новинарима Јасна Јанковић.

- Директори ће у понедељак добити нови правилник о финансирању школа и од тога зависи све остало - како ће се распоређивати норме и колико ће бити технолошких вишкова.

"ДОСИТЕЈ" ОД ПОНЕДЕЉКА - УСПЕХ Срђана Вербића био је што је успео да преброји колико људи ради у просвети, колико имамо школа, где се оне налазе, колико ђака... Звучи чудно, али раније се то није знало - казала је Јасна Јанковић. Њен колега из Уније Добривоје Марјановић најавио је да Министарство просвете од понедељка покреће јединиствени информациони систем "Доситеј", у којем ће бити сви ови подаци.

Према њеним речима, министарство мора да натера директоре школа да пријаве сва слободна радна места на која би могли да пређу вишкови из других школа. До 15. августа већ је сваки директор требало да пријави слободна места министарству, али то није урађено. Сваке претходне године део норми остао је скривен, па су директори ту запошљавали нове људе.

- Упркос забрани запошљавања, Влада је дала сагласност трећег августа да се запосле 22 просветна радника. У том тренутку не постоје технолошки вишкови, али већ крајем месеца зна се колико би људи из система могло да попуни та 22 радна места, да се не запошљавају нови - рекла је Јанковићева.

- Предочили смо то министру, јер сматрамо да би та одлука требало да буде поништена. Надамо се да на тај начин нису примљени људи преко фамилијарних и пријатељских веза.

Синдикати су незадовољни и новим правилима за формирање одељења, јер сматрају да ће и тако део наставника изгубити часове и постане технолошки вишак.

Јанковићева је пренела и министрову поруку да влада треба да усвоји уредбу којом ће бити исправљена грешка, када је просветарима плата незаконито умањена - од 1.500 до 3.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ova država ode u propast

19.08.2016. 15:37

Sad će naše da izbace pa ćemo plaćati arapske nastavnike za jadne migrante?

kataklinger

19.08.2016. 16:04

naravno da ih je previse kad je broj dece smanjen za trecinu zadnjih 20 godina, a njihov uvecan. kome ce ti likovi da drze casove? odeljenjima od 8 ucenika?

bljak

19.08.2016. 16:29

svaki deseti?dece sve manje, nastavnika sve vise, u penzije se ide kasnije....o cemu vi pricate.Visak je dobra trecina!

Dusan

19.08.2016. 17:22

Odeljenja bi zbog kvaliteta nastave trebalo da imaju najvise 16 djaka, tj 8 parova. U obrazovanje se ulaze, ako mislimo da napredujemo kao narod. Pre bih rekao da imamo visak politicara i neradnika nego nastavnika.

Nebojsa007

20.08.2016. 00:07

Nisu nastavnici prekobrojni vec se ne radi na tome da se poveca natalitet. Samo dok su izborne kampanje nesto se prica o tome a cim prodju izbori niko nista ni ne spominje. Druga stvar su privatnici koji kradi drzavu za porez a radnike tretiraju kao robove pa se retko ko i odlucuje za dete... Samo te bve stvari uredite zakonom i nastavnika ce ubrzo faliti