У 20 земаља нас лече бесплатно!

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

среда, 10. 08. 2016. у 22:02

У 20 земаља нас лече бесплатно!
Пред пут у иностранство многи беспотребно уплаћују осигурање за државе са којима имамо споразум. У Црну Гору, Хрватску, Турску и Бугарску на море и без додатног путног осигурања, у Грчку не

БЕЗ додатне полисе, само са потврдом о здравственом осигурању, наши грађани могу да путују у 20 земаља с којима Србија има потписане споразуме о здравственом осигурању. То се односи на Црну Гору, БиХ, Хрватску, Словенију, Македонију, али и на Турску, Бугарску, Немачку, Француску, Италију, Британију... Од популарних туристичких дестинација у Европи, практично је само пред одлазак у Грчку и Шпанију потребно платити путно здравствено осигурање!

Потврду у РФЗО треба узети пре путовања, али она може у изузетним случајевима и накнадно да се достави из Србије.

Додатно осигурање многима се чини као непотребан трошак у сезони годишњих одмора, кад су једва "намакли" за апартман, хотел, пут. Али ко то не учини, а у некој од земаља с којима Србија нема поменути споразум суочи се са здравственим проблемима који захтевају медицинску помоћ, све што није дао на мосту платиће на ћуприји - јер, указивање чак и мање здравствене помоћи у земљама у које становници Србије махом иду на одмор кошта неупоредиво више од 1,2 евра по дану, колико у приватним здравственим кућама углавном треба издвојити за путно здравствено осигурање.

Добровољно путно здравствено осигурање може да се уплати и у РФЗО: за девет до 11 дана, колико грађани најчешће и остају на одмору, кошта од 975 до 1.219 динара, зависно од тога да ли се уплаћује полиса од 10.000 или 15.000 евра. За старије од 75 година је скупље, и кошта од 1.685 до 2.072 динара.

Полисе приватних осигурања од 1,2 евра по дану углавном покривају трошкове до 30.000 евра, с тим што трошкове до 100 евра путник покрива сам у иностранству, а онда му се износ уз рачун рефундира по повратку у земљу.

Путно здравствено осигурање, међутим, покрива само збрињавање хитних стања, и на полису се не могу лечити, рецимо, хроничне болести. Зато се потврда о здравственом осигурању за пут, ни за земље са којима имамо споразум, не издаје оболелима од тешких хроничних болести, јер њихово здравствено стање током боравка у иностранству може да се искомпликује.

Осим уобичајених, приватне осигуравајуће куће продају и шире, тзв. ВИП полисе, које између осталог, рецимо, укључују и хитну доставу лекова у вредности до 100 евра.

Најстарији споразум Србија има са Великом Британијом и њихово осигурање покрива трошкове лечења наших осигураника у Британији, а наше лечење њихових овде.

Међудржавним споразумима са бившим југословенским републикама пре свега је регулисана здравствена заштита наших држављана у другој земљи, и њихових код нас, а здравствено осигурање током туристичких путовања је само мали део.


НА ПУТ И ЉУДИ НА ДИЈАЛИЗИ

ТОКОМ боравка ван земље, пацијентима на дијализи који раније практично нису могли да путују у иностранство ако не могу из свог џепа да плате дијализу (и до 350 евра по дијализи), РФЗО сада "покрива" део трошкова дијализе у другим земљама. То важи за боравак у иностранству најдуже до 30 дана у континуитету или са прекидима у току календарске године. У РФЗО кажу да се накнада за обављене хемодијализе у иностранству обезбеђује у висини цене хемодијализе коју би РФЗО признао здравственој установи да су хемодијализе обављене у земљи. То, је, отприлике 70-80 евра, а остатак финансира сам пацијент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Pa

10.08.2016. 22:23

Gospodo "novinari", u sred sezone kada ljudi idu u inostranstvo na more, mogli ste izdvojiti par redova i napisati kako se potvrda u rfzo dobija, kada je vec to toliko genijalno....da bi se dobio pomenuti obrazac mora se izaci pred lekarsku komisiju....dakle krenuti u proceduru od zime vec... platis 2000 din porodicno u osiguravajucoj kuci i za 5 minuta eto ga na mailu. Ova drzava ne daje n i s t a dzabe to smo svi apsolvirali.

Zare

11.08.2016. 00:00

@Pa - E upravo sam o tome sto ste rekli informisan danas telefonom, za potvrdu koja mi je hitno potrebna. Dakle, prvo popuniti obrazac, pa kod izabranog lekara da da svoje misljenje, te naposletku u socijalno u Nemanjinu 30 (za podrucje BG-a). Ali, to nije sve! Morate sacekati zasedanje Komisije, koja eventualno, za nedelju dana odobrava izdavanje potvrde o zdrav. osiguranju... Kako nas jase ova ''drzava', bar da me neko blagovremeno obavestio, da se spremim za predstojecu ''saltersku odiseju''!

nikola

10.08.2016. 23:44

Moja komsinica je prosle godine dobila potvrdu za Grcku.Znam samo da joj je doktorka opste prakse dala nesto napismeno u vezi zdravstvenog stanja i da je platila zubara mislim 500 din i da je odnela u Nemanjinu ako se ne varam i dobila istu koja joj je vazila tri meseca.Po povratku je vratila jer je tako navodno pravilo.Nikakve komisije ne postoje,ili vam daju ili odbiju.Znaci da napomenem Grcka prosle godine 2015 tako da mislim da novinari nisu dobro obavesteni.

Pero Peric

11.08.2016. 02:50

PA ! U pravu si.U ovoj drzavi ni tariguz nema dzabe,a silne pare idu u te nazovi drzavne ili drustvene ustsnove ili preduzeca Dakle nema od drzave nista dzabe,a naplacuju i papir A5 formata sa jednom ili desetk reči,preko 2.000 din.kao sto napisa gospodja u komentaru.To vam je 18sati rada koliko najčesce zaradjuju zaposleni u S R B I J I.

Daliborka, Beograd

11.08.2016. 11:55

Postovani gospodine autore teksta, kada pisete ovako nesto prvo se raspitajte kako to izgleda u praksi. Da bi gradjani ovo dobili moraju da cekaju na 4 razlicita mesta, da ukupno 7 ili 8 puta idu u Dom zdravlja, RFZO,i na kraju da cekaju po mesec dana na odluku tzv. Komisije. Nemojte da pisete ruzicaste tekstove i obmanjujete gradjane, sizifov je posao dobiti tu potvrdu, zato sto je nas zdrastveni sistem birokratsko leglo. To morate da pocnete da vadite bar 2 meseca pred put,